Nieuws voor alumni
UGent'ers vallen in de prijzen door hun uitmuntende wetenschapscommunicatie
UGent-onderzoekers zetten zich dagelijks in om hun eigen fascinatie voor wetenschap te delen met de hele samenleving. Dat is ook de KVAB en de Jonge Academie niet ontgaan. Ze bekroonden drie UGent'ers met een Onderscheiding Wetenschapscommunicatie.
25 UGent-wetenschappers zijn 'Highly Cited Researcher 2024'
25 UGent-wetenschappers mogen zich dit jaar ‘Highly Cited Researcher’ noemen. De titel gaat naar wetenschappers die een significante en brede impact hebben binnen hun onderzoeksgebied(en).
Nomineer jouw kandidaat voor de UGent-alumnus van het jaar 2025
Ken jij een oud-student die dit jaar écht het verschil heeft gemaakt?
Werkjaar Humanities Academie start met theaterbeleving curator Nic Balthazar
De faculteit Letteren en Wijsbegeerte stelt alumnus Nic Balthazar aan als curator van hun Humanities Academie. Hij trapt het werkjaar op gang met een rede en zijn theaterbeleving ‘Feelodrome’.
UGent op Dag van de Wetenschap 2024
Tal van kennisinstellingen, bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen op de Dag van de Wetenschap hun deuren. De UGent doet mee met meer dan 150 activiteiten!
Persuitnodiging: MR-voorzitter Bouchez geeft openingscollege Politicologie op 8 oktober
Op 8 oktober geeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een lezing tijdens het openingscollege Politicologie van de professoren Carl Devos en Nicolas Bouteca. De pers is welkom in het Ufo, andere geïnteresseerden kunnen via de livestream volgen.
Biografie rector August Vermeylen belicht oorlogsjaren
Alumnus en vrijwillig postdoctoraal medewerker Hans Vandevoorde beschrijft de turbulente oorlogsjaren van August Vermeylen, de eerste rector van de vernederlandste Rijksuniversiteit Gent.
Lopen voor hersenonderzoek
De behandeling van hersenaandoeningen is een moeilijk wetenschappelijk vraagstuk. Daarom is alle financiële steun broodnodig. 4brain zet allerlei inzamelacties op poten voor het UGent-onderzoek naar hersenonderzoek.
De UGent viert 10de verjaardag van haar campus in Zuid-Korea met ambitieus toekomstplan
De UGent is de enige Vlaamse universiteit met een campus in het buitenland en de eerste Europese universiteit op de Incheon Global Campus. De Ghent University Global Campus (GUGC) viert deze week zijn tiende verjaardag.
Natte hockeybal van UGent'ers levert internationale hockeyfederatie nominatie van IOC op
De internationale hockeyfederatie is genomineerd voor de Climate Action Awards 2024, een initiatief van het Internationaal Olympisch Comité. Ze verdienden de finaleplek o.m. door de introductie van natte hockeyballen, ontwikkeld aan... de UGent.
Virtuele menselijke tweelingen bieden oplossing voor behandeling van complexe hart- en vaatziekten
Universiteit Gent coördineert Europees onderzoek naar virtuele menselijke tweelingen voor een gepersonaliseerde behandeling van complexe cardiovasculaire aandoeningen.
Baanbrekend onderzoek: gegevens 100% veilig verzenden dankzij kwantumfysica
Quantum Key Distribution (QKD) is een nieuwe vorm van cryptografie, waarbij men datacommunicatie beveiligt met de principes van de kwantummechanica. Het onderzoeksconsortium BeQCI realiseerde voor het eerst zo'n veilige verbinding.
Samenwerking met Israëlische partners – update 31 mei 2024
Na nieuwe screening wil de UGent al haar lopende institutionele samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen stopzetten.
Zes maanden sporten maakt je acht maanden jonger
Bewegen houdt je niet alleen fit, het vertraagt ook verouderingsprocessen in het lichaam aanzienlijk. Dat toont het onderzoek van consortium Ghent University Research for Aging Young (GRAY), Golazo Energy en de epigeneticaspecialisten van H42.
Rudy Provoost is psycholoog van het jaar
Op 28 mei 2024 reiken de Gentse Alumni Psychologie voor de dertiende keer de prijs Psycholoog van het Jaar uit. De prijs gaat dit jaar naar Rudy Provoost.
Eerste exclusieve resultaten en beelden van de Euclid-ruimtetelescoop
UGent-onderzoekers werken mee aan meest precieze kaart van ons heelal.
Veronique Van Speybroeck wint prestigieuze Francqui-Prijs
Professor Veronique Van Speybroeck, pionier in het ontwerp van duurzame industriële processen, wint de dit jaar de prestigieuze Francqui-Prijs. Deze onderscheiding bevestigt haar toppositie binnen het onderzoeksgebied.