Brouwerijen in de toekomst: samenspel van traditie en nieuwe technologie - Jessika De Clippeleer

Gezond én verantwoord drinken bepalen in 2050 onze bierconsumptie.

Jessika De ClippeleerTabak is marginaal, maar ook suiker en frisdrank staan ter discussie.

De overheid heeft op ongezonde voeding extra belastingen ingevoerd. Die breiden zich ook uit tot alcohol, bovenop de oude taksen en accijnzen voor bier, wijn en sterke drank.

Verantwoord en met mate

Consumenten genieten, maar verantwoord en met mate. De drankenindustrie speelt daarop in.

Consumenten drinken nog altijd graag een biertje, maar de keuze is groot: van traditionele bieren over biologische, seizoensgebonden bieren, zure bieren, functioneel (aan persoonlijke behoeften aangepast) bier, tot kombucha en geïnfuseerde laag- en niet-alcoholische al dan niet gefermenteerde dranken.

Het aanbod aan gefermenteerde dranken die lager of helemaal vrij zijn van alcohol is toegenomen, zonder in te boeten op de smaak en de kwaliteit. Een hele nieuwe hopwereld heeft zich geopend. Er zijn ook met cannabis nieuwe aroma's, smaken en ervaringen.

Lokale tradities bieden inspiratie voor nieuwe grondstoffen. De granen zijn via verdere veredeling droogteresistent gemaakt. Genetisch gewijzigde gisten zijn aanvaard voor gefermenteerde dranken.

Nano brouwen (volgens het ‘Nespresso’ principe) heeft een plaats in de huishoudens. De enorme explosie in het onderzoek rond het microbioom heeft tot verdere innovatie-inzichten geleid voor de brouw- en drankenindustrie, met bijhorende gepersonaliseerde dranken.

Klimaat en milieu

Het productieproces is meer klimaat- en milieuvriendelijk.

De bierproductie draait op 100% hernieuwbare energie en is volledig CO2-neutraal.

Via warmterecuperatie is het energieverbruik verkleind en alle afvalstromen gaan terug in de circulaire economie.

Het waterverbruik in de brouwerijen is tot het uiterste gereduceerd en effluentstromen worden volledig gezuiverd voor hergebruik zodat brouwerijen in hun eigen waterverbruik kunnen voorzien.

Verpakking

Ook de verpakking is anders. Er zijn alternatieven ontwikkeld voor kunststoffen en andere (design)materialen op basis van afvalresten verkregen tijdens de bierproductieprocessen (resten van gerst of andere granen, hop en gist).

Verpakkingen zijn volledig recycleerbaar, zonder gebruik van glas, karton, papier of plastic. Er is samenwerking met lokale kunstenaars voor gepersonaliseerde verpakkingen of verpakkingen in beperkte oplage.

De toekomst van bier is een samenspel van industrie, economie en de inzichten die wij mee creëren aan de FBW.