Vitamine Zee - Jana Asselman
Reeds vanaf het begin van de mensheid leven we samen met de zee, en was het vaak onze belangrijkste voedselbron. Vandaag is het onze belangrijkste bron van biomoleculen. Dankzij onze inzet van de voorbije decennia om de vervuiling in onze zeeën en oceanen aan te pakken en dankzij efficiënte klimaat-maatregelen, bevatten onze zeeën en oceanen vandaag miljoenen verschillende diersoorten, planten en bacteriën.
Deze enorme biodiversiteit zorgt voor een breed scala aan biomoleculen die we gebruiken in onze gezondheidszorg, voedselsector en voor industriële toepassingen. Vijftig jaar geleden waren slechts 20% van de 100 meest gebruikte medicijnen van natuurlijke oorsprong, vandaag is het net omgekeerd. Ongeveer 80% van onze meest gebruikte medicijnen zijn afgeleid van natuurlijke biomoleculen, waarvan het overgrote deel uit onze zeeën en oceanen afkomstig is. Dankzij deze biomoleculen zijn we in staat om steeds meer en meer ziekten en aandoeningen te behandelen en uiteindelijk te genezen. Op de UGent campus in Oostende, zijn de labo’s van onze faculteit gevestigd die elke dag opnieuw op zoek gaan naar nieuwe stoffen uit de zee die een oplossing kunnen bieden voor ziektes zoals kanker of Alzheimer.
Ook in het dagelijkse leven genieten we van deze biomoleculen geproduceerd door onze zee omdat zij in lage concentraties terecht komen in zeelucht. Alhoewel deze lage concentraties kanker of Alzheimer niet zullen genezen, hebben zij toch een positieve invloed op onze algemene gezondheid en welbevinden. Ziektes zoals obesitas, depressies en burn-outs behoren stilaan tot het verleden dankzij nieuwe therapieën waarbij interactie met de zee en haar biomoleculen centraal staan. In de labo’s aan zee op Campus Oostende verricht de faculteit verder onderzoek naar deze biomoleculen, hun aanwezigheid in zeelucht en mogelijke gezondheidstoepassingen.