AI-technologie brengt levensproductie koeien in kaart
(29-04-2024) Doctoraatsstudent Maarten Perneel onderzocht met AI hoe de levensproductie van koeien te bepalen voor economische en duurzaamheidsvoordelen.
Hoeveel melk zal een koe in haar leven produceren? Daar wil doctoraatsstudent Maarten Perneel met behulp van artificiële intelligentie een antwoord op bieden. De levensproductie van een koe in kaart brengen, en bijgevolg leren hoe we dit kunnen verhogen, moet zowel economisch als op duurzaamheidsvlak de sector een boost geven.
In de hedendaagse melkveehouderij speelt optimalisatie van de levensproductie van koeien een cruciale rol. Met behulp van machine learning, een onderzoeksveld binnen AI waarbij computers kunnen leren uit en voorspellingen doen op basis van grote hoeveelheden gegevens, kan de levensproductie van melkvee beter voorspeld worden dan ooit.
Met behulp van een uitgebreide dataset aangeleverd door coöperatie CRV, werd er in kaart gebracht hoe de wisselwerking tussen genetica, milieu en managementpraktijken de levensproductie van melkvee beïnvloeden. “Door deze variabelen in ons model te integreren, konden we voorspellingen doen die tot 47 procent van de variatie in levensproductie kunnen verklaren”, zegt Maarten Perneel. “Dat is aanzienlijk meer dan traditionele methoden die slechts 22 procent verklaren.”
Jongvee beter beheren
Dankzij dit onderzoek zullen veehouders potentieel beter geïnformeerde beslissingen kunnen maken over welke kalveren te behouden en welke te verkopen. Dit is vooral relevant gezien veel boerderijen vaak een overschot aan jongvee hebben. “Het model biedt veehouders de mogelijkheid om dit jongvee selectiever en effectiever te beheren, wat kan leiden tot een hogere gemiddelde levensproductie van de aangehouden dieren,” zegt Maarten. "Niet alleen kan het boeren helpen bij het maken van betere beslissingen over de selectie van dieren, het opent ook de deur naar meer gepersonaliseerde managementstrategieën die kunnen leiden tot verbeterd dierenwelzijn, efficiëntie en uiteindelijk economische winst.”
Doctoraatstudent Maarten Perneel voerde zijn masterproefonderzoek uit onder begeleiding van promotors Stefaan De Smet en Jan Verwaeren. Stefaan De Smet is gespecialiseerd in dierlijke productiesystemen en kwaliteit van dierlijke producten. Jan Verwaeren is expert in data-analyse en statistische modellen, voornamelijk gericht op toepassingen binnen de bio-wetenschappen.
Bron
https://biblio.ugent.be/publication/01HSYGRFTZ943SX662VSDWVYFC