Nieuw onderzoeksproject rekent teelt peulvruchten door, ook op Belgische bodem

(18-06-2024) UGent coördineert het LEGENDARY-project om peulvruchtenteelt in Europa te bevorderen. Met 21 partners uit 11 landen worden ecosysteemdiensten van peulvruchten gekwantificeerd en vertaald in bruikbare indicatoren voor landbouwers.

UGent is coördinator van een nieuw Europees project rond peulvruchten. In het vierjarige project zullen 21 partners uit 11 landen de krachten bundelen om ecosystemen zoals bodemvruchtbaarheid, bestuiving of erosiereductie van peulvruchten te kwantificeren. “Deze data zullen we dan in kant-en-klare indicatoren gieten zodat landbouwers de voordelen van de peulvruchtenteelt makkelijker naar waarde kunnen schatten en evalueren”, legt projectcoördinator professor Geert Haesaert (UGent) uit.

Het areaal peulvruchten vergroten in Europa, dat is het ultieme doel van het Horizon Europe project LEGENDARY. Dit willen de projectpartners doen door instrumenten en methoden te ontwikkelen om ecosysteemdiensten van meerjarige en eenjarige peulvruchten in verschillende agro-klimatologische zones te kwantificeren. “Met ecosystemen wordt de bodemvruchtbaarheid, bestuiving, stikstofbenutting, reductie van broeikasgassen of erosiereductie bedoeld”, duidt professor Haesart. “Zo willen we bijvoorbeeld concreet aan landbouwers kunnen zeggen welke bestuivers uit de omgeving een meeropbrengst brengen aan de teelt en wat die meeropbrengst dan is. Of hoeveel stikstof een vlinderbloemige nu exact oplevert, en hoeveel stikstof ervan naar het volggewas gaat bij rotatieteelt of naar de buurtplant als aan intercropping wordt gedaan. Ook zullen we naar de bodem kijken, wat brengt de peulvruchtenteelt nu bij aan het bodemleven voor de landbouwer? Zo zullen we verschillende ecosystemen kwantificeren.”

De resultaten van het LEADER-project zullen tot slot leiden tot een "een gebruiksvriendelijk multicriteria beslissingsondersteunend systeem" die landbouwers moeten helpen bij de keuze van peulvruchtensoorten en teeltsystemen die geschikt zijn voor hun bedrijf.

Door samen te werken met onderzoekcentra in landen zoals bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland met gelijkaardig agro-klimatologische eigenschappen is er enerzijds extra input , en anderzijds ook extra validatie voor de resultaten die in de verschillende landen gevonden zijn. In Vlaanderen zijn naast UGent, ook HOGENT, Inagro en Boerenbond projectpartners. Ook zal het project landbouwers, adviseurs en andere belanghebbenden betrekken door workshops en demo’s te organiseren.

Om al deze ecosystemen door te rekenen, zullen de projectpartners aan de hand van een combinatie van traditionele observatiemethoden en geavanceerde sensortechnologieën, veldexperimenten bij landbouwers en onderzoekscentra monitoren. Deze gegevens zullen worden aangevuld met resultaten van eerdere of lopende projecten.

Kentering op de lokale afzetmarkt


Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat naast de weinige teeltervaring, landbouwers vooralsnog de peulvruchtenteelt links laten liggen omdat er nog te weinig afzetzekerheid tegen een goede prijs. De afnemer wil vooral grote volumes aan constante kwaliteit tegen concurrentiële prijzen, een vraag dat nog niet afgestemd is op het lokale aanbod aan hogere prijzen.

Deze bevindingen worden in het LEGENDEARY-project niet meegenomen, vertelt professor Haesaert. “Deze resultaten worden wel meegenomen in het onderzoek van CROPDIVA, een ander Europees peulvruchtenproject. De bedoeling van ons project is om vooral te kijken naar de meerwaarde die peulvruchten en gewasdiversiteit in het algemeen hebben en zo onrechtstreeks ook bijdragen aan een inkomen”, aldus Haesaert die ook aangeeft dat er een kentering ontstaat op vlak van afzet in België. “Er is ondertussen al een grote bloemmolen die zich wil engageren om een percentage Belgische peulvruchten in zijn meel te verwerken zodat die afzetmarkt toch al iets grootschaliger wordt.”
Op 26 juni 2024 zet de Proefhoeve Bottelare (UGent/HOGENT) de veldproeven van het LEGENDARY-project in de kijker tijdens het jaarlijkse proefveldbezoek van de proefhoeve.

Originele verslaggeving

VILT