Over droogte, droogtestress en hoe planten daar mee omgaan

(16-04-2021) UGent onderzoekers ontdekten dat bladwateropname bij droogtestress van cruciaal belang is.

Tijdens droge periodes kunnen planten minder water uit de bodem halen. Die droogtestress stimuleert de planten om op een alternatieve manier water op te nemen. “Uit ons onderzoek blijkt dat bladwateropname tijdens droogte van cruciaal belang is”, zeggen onderzoeker van de UGent. “En dat biedt ook interessante mogelijkheden voor de landbouw.”

Tijdens droogteperiodes kunnen planten onvoldoende water uit de bodem halen om gezond te blijven. Ze schakelen dan over naar bladwateropname waardoor ze alternatieve waterbronnen zoals ochtenddauw of plotse korte regenbuien gebruiken om zo hun interne waterreserves aan te vullen. “Dat is een belangrijk mechanisme tijdens droogte”, zegt UGent onderzoeker Willem Goossens. “Want hoewel dauw of korte regenbuien amper effect hebben op de bodemwaterreserves, zijn ze voor bladwateropname van cruciaal belang.” Hij ging onder leiding van professor Kathy Steppe en dr. Olivier Leroux op zoek naar de manieren waarop een beuk water opneemt via zijn bladeren.

Harige bladeren zijn goed in het opnemen van water

Uit de resultaten van zijn onderzoek blijkt dat bladeren met een groot aantal haren goed zijn in het opnemen van water. “De haren zijn bedekt met een pectinerijke laag die ervoor zorgt dat ze makkelijk water aantrekken waarna het water verder doorsijpelt naar de onderliggende weefsels”, aldus Gossens. Tijdens droogteperiodes met frequente ochtenddauw, stelt deze route van wateropname bladuitdroging uit waardoor de bladeren langer kunnen functioneren en minder snel afvallen.

'Plantentelers kunnen bewust soorten kiezen die goed water opnemen via hun bladeren' - Kathy Steppe - Professor UGent


Bladbemesting werkt beter op het einde van de dag

“Deze resultaten bieden ook voor de land- en tuinbouw en het gebruik van bladbemesting interessante mogelijkheden”, stelt professor Steppe. “De plant neemt enkel water op via zijn bladeren als hij droogtestress heeft. Je gebruikt de bladbemesting dus beter op het einde van de dag want dan neemt de plant het water via de bladeren beter op”. Met deze kennis kunnen plantentelers ook bewust soorten kiezen die goed water opnemen via hun bladeren en dus beter bestand zullen zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.

”Bij bladbemesting worden de bladeren besproeid met een vloeistof vol voedingsstoffen. Bladbemesting in combinatie met droogtestress kan zo gebruikt worden om voedingstekorten tegen te gaan tijdens de ontwikkeling van de plant”, gaat de professor verder. “Wel nog een nuance: bladbemesting is zeker een handig hulpmiddel, maar kan de algemene rol van goede bodempraktijken niet overnemen.”

Originele verslaggeving

UGent Crelanleerstoel

Additionele verslaggeving

VILT