UGent bevraagt aardappelboeren voor klimaatonderzoek: "Ze worden te weinig betrokken"
(19-04-2024) UGent lanceerde een online enquête voor aardappeltelers om de invloed van klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te onderzoeken en te identificeren welke beleidsmaatregelen zij realistisch vinden.
Universiteit Gent lanceerde deze week een online enquête waarin aardappeltelers hun ervaringen met klimaatverandering kunnen delen. De studie moet inzicht geven hoe het klimaatbeleid beter kan aansluiten bij de dagelijkse realiteit van boeren. Er wordt de boeren niet alleen gevraagd hoe klimaatverandering hun bedrijfsvoering beïnvloedt, maar ook welke beleidsmaatregelen ze zelf het meest nuttig en realistisch achten.
Onderbelicht
“Hoewel klimaatverandering een belangrijke uitdaging vormt voor de landbouw, worden de stemmen van de producenten vaak onderbelicht in het wetenschappelijk onderzoek en de beleidsvorming”, meldt de vakgroep Landbouweconomie van UGent. “Het huidige landbouwbeleid wordt grotendeels gestuurd door cijfers, metingen en modellen, met een sterke focus op het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de sector weerbaarder te maken tegen de grillen van het veranderend klimaat. Maar er wordt te weinig gepolst naar de praktische haalbaarheid van mogelijke innovaties voor de landbouwers en de specifieke noden van deze groep. De recente boerenprotesten stelden dit probleem op scherp, waarbij de boeren aangaven dat het beleid niet voldoende rekening houdt met de realiteit op het veld, die steeds onvoorspelbaarder wordt door extreme weersomstandigheden.”
Er wordt te weinig gepolst naar de praktische haalbaarheid van mogelijke innovaties voor de landbouwers en de specifieke noden van deze groep
UGent
De online enquête moet aardappeltelers de kans bieden om hun eigen ervaringen met klimaatverandering in de Vlaamse aardappelsector te delen, net als hun visie op toekomstige ontwikkelingen. De onderzoekers willen zo leren welke maatregelen volgens de telers het meest haalbaar en effectief zijn om de aardappelteelt beter te wapenen tegen de impact van klimaatverandering.
Om te garanderen dat de inhoud van de online bevraging zo relevant mogelijk is, werden de vragen gebaseerd op een uitgebreide SWOT-analyse van de Vlaamse aardappelsector. Hierbij werden kansen en bedreigingen voor de sector in de context van de klimaatverandering geïdentificeerd op basis van berichtgeving in de vakliteratuur, wetenschappelijke publicaties, en lopend onderzoek van o.a. het Instituut voor Landbouw-, Visserij- & Voedingsonderzoek (ILVO). Parallel aan deze enquête zullen interviews worden gehouden met verschillende belanghebbenden uit de sector, om een breed scala aan standpunten uit de aardappelwereld te verzamelen.
Veerkracht
De enquête maakt deel uit van een groter onderzoek naar de veerkracht van de Europese landbouw, gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) van de Vlaamse Overheid. Hierbij worden de ervaringen en percepties met betrekking tot klimaatverandering onderzocht in verschillende bedrijfstakken, waaronder de aardappel-, appel- en peren-, en rundveesectoren. De onderzoekers willen de resultaten delen via de vakpers, maar kunnen ook bekeken worden door contact op te nemen met de verantwoordelijke onderzoeker, Marie Van Espen (UGent, vakgroep Landbouweconomie), via marie.vanespen@ugent.be. Deelnemen aan de enquête kan via deze link.