Wheatwatcher biedt precisietools voor duurzame tarweteelt

(19-11-2024)

Zowel de opbrengst verbeteren als de impact op het milieu verlagen, klinkt voor velen als muziek in de oren. Het nieuwe Europees project Wheatwatcher, onder leiding van UGent, wil landbouwers hiervoor de nodige tools aanreiken.

Elke landbouwer weet het: de bodem waarop je teelt is je kostbaarste bezit. Maar hoe behoud je die vruchtbaarheid in een wereld waar klimaatverandering en bodemuitputting op de loer liggen? Met uitdagingen zoals bodemdegradatie, strengere voedselveiligheidseisen en een steeds onvoorspelbaarder klimaat, moeten landbouwers in Vlaanderen meer doen met minder.

Het Horizon Europe-project Wheatwatcher, geleid door de Universiteit Gent, is onlangs van start gegaan met als doel landbouwers hierin te ondersteunen. Door een combinatie van geavanceerde sensoren en dataplatforms wil het project landbouwers inzicht geven in hun bodem- en gewasgezondheid, wat hen ondersteunt bij duurzamer beheer van hun velden. “We willen landbouwers de tools geven om zowel hun opbrengst te verbeteren als hun impact op het milieu te verlagen,” zegt professor Abdul Mouazen, coördinator van het project.

Monitoren van bodem en gewas

Centraal in het project staat een geïntegreerd monitoringsysteem, waarbij verschillende soorten sensoren – van stationaire sensoren op het veld tot mobiele en remote sensing via drones en satellieten – data verzamelen over essentiële bodemeigenschappen. Deze technologie meet factoren zoals nutriëntenniveaus, vochtigheid en pH, maar kan ook verontreinigingen zoals zware metalen detecteren. “Door realtime gegevens te leveren, kunnen we landbouwers helpen om precies op het juiste moment in te grijpen,” legt Mouazen uit. “Zo voorkomen we onnodig gebruik van meststoffen en water, wat niet alleen duurzaam is, maar ook kostenbesparend voor de landbouwer.”

Vlaamse proeflocaties: praktijkgericht en lokaal relevant

Het project richt zich op de specifieke uitdagingen van tarweproductie in Vlaanderen en andere Europese regio’s. Op Vlaamse proeflocaties wordt het systeem de komende maanden getest, waarbij het projectteam nauw samenwerkt met lokale landbouwers om het systeem af te stemmen op hun specifieke noden. “Elke bodem is anders, en dit systeem houdt rekening met die variatie,” zegt Mouazen. “Of het nu gaat om verschillen in bodemsamenstelling, regenval of nutriëntenniveaus, met onze sensoren kunnen we heel gedetailleerde en nuttige data leveren.” Voor landbouwers betekent dit de mogelijkheid om gericht actie te ondernemen en stressfactoren voor de gewassen vroegtijdig aan te pakken.

 Door realtime gegevens te leveren, kunnen we landbouwers helpen om precies op het juiste moment in te grijpen
professor Abdul Mouazen

Traceerbaarheid van veld tot bloem

Een ander speerpunt van het project is het verhogen van de voedselveiligheid door de hele graanketen te volgen, van het veld tot de productie van bloem. De technologie maakt het mogelijk om contaminanten in elke stap van het proces op te sporen, wat voldoet aan de strenge Europese normen. “Voedselveiligheid is niet alleen een prioriteit voor de consument, maar ook voor ons als producenten,” benadrukt Mouazen. “Dankzij het Wheatwatcher-project kunnen we garanderen dat er volledige traceerbaarheid is en dat graanproducten veilig zijn voor consumptie.”

Oog voor duurzaamheid én winstgevendheid

Wheatwatcher zet in op een toekomstgerichte aanpak die landbouwers helpt om duurzamer te produceren zonder aan winstgevendheid in te boeten. De eerste resultaten van de Vlaamse proeflocaties worden verwacht tegen de zomer van 2025. Het projectteam hoopt hiermee de basis te leggen voor een systeem dat op grotere schaal in Europa kan worden uitgerold. “Onze ambitie is dat Wheatwatcher een model wordt voor duurzame landbouw,” besluit Mouazen. “Dit project is een belangrijke stap in de richting van een datagedreven landbouw die zorgt voor gezonde bodems, betere opbrengsten en veilig voedsel.”

Landbouwers en andere geïnteresseerden die meer willen weten over het project of zich willen aansluiten bij de proeflocaties, kunnen contact opnemen met professor Abdul Mouazen via info@wheatwatcher.eu.

Additionele verslaggeving

VILT