Masterproefonderwerp kiezen

De presentaties van de facultaire infosessies masterproef 2024-2025 zijn hier te vinden:

De presentaties van de facultaire infosessies masterproef 2023-2024 zijn hier te vinden.

Voorwaarden om masterproef op te nemen in je curriculum

Je kan de masterproef enkel opnemen in je curriculum als sluitstuk van de masteropleiding:  je neemt dus alle vakken van de masteropleiding op of je hebt deze al afgelegd.

Volg je een GIT? Bekijk dan ook of je aan die voorwaarden voldoet.

Tijdslijn bio-ingenieur

Tijdlijn masterproef: in België (bio-ingenieur)

Van 1 april tot en met 24 april kan je de onderwerpen bekijken.

Van 25 april tot en met 30 april kan je je favoriete onderwerpen selecteren. Je moet er 3 aanduiden. 

Tijdslijn industrieel ingenieur

Tijdlijn masterproef: in België (industrieel ingenieur Campus Schoonmeersen)

Van 1 april tot en met 24 april kan je de onderwerpen bekijken.

Van 25 tot en met 30 april kan je je favoriete onderwerpen selecteren. Je moet er 3 aanduiden. 

  • Heb je na de examens van januari 2e zit voor 8 studiepunten of minder en kan je afstuderen in de Bsc biowetenschappen/ Bsc bio-industriële wetenschappen of het schakelprogramma? Dan krijg je in mei een onderwerp toegekend door de opleidingscommissie.
  • Heb je na de examens van januari 2e zit voor meer dan 8 studiepunten en kan je afstuderen in de Bsc biowetenschappen/ Bsc bio-industriële wetenschappen of het schakelprogramma? Dan krijg je in september een onderwerp toegekend door de opleidingscommissie.

Maak een juiste keuze

Een bewuste en doordachte keuze maken doe je door informatie in te winnen bij de promotor of tutor voor je je keuze invoert. Je vindt hun contactgegevens bij de onderwerpen. 

Je kan enkel een onderwerp kiezen dat open staat voor jouw opleiding. Je kan zoeken op promotor, vakgroep of sleutelwoorden.

Indien de tutor niet Nederlandstalig is, wordt dit bij het keuzegesprek gemeld bij interesse van een student uit een Nederlandstalige opleiding.

Bekijk de onderwerpen

Je voorkeuren geef je door in de masterproefapplicatie waarbij keuze 1 jouw meest favoriete onderwerp is, keuze 2 jouw 2de keuze enz. Je kan bij elke keuze ook vrijblijvend een motivatie invullen.

Onder de tab “mijn onderwerpen” kan je zien hoeveel andere studenten met de bijhorende prioriteit dit onderwerp hebben gekozen. Hou dit in de gaten want als alle  onderwerpen van jouw keuze populair zijn is de kans kleiner dat je één van jouw gekozen onderwerpen kan krijgen. Tot en met 30 april mag je je keuze blijven veranderen. Er wordt geen rekening gehouden bij toekenning met de datum van invoeren van de voorkeuren.

Eigen onderwerp

Je kan zelf een onderwerp indienen. Je zoekt zelf een promotor om jou te begeleiden.

  • Geef het onderwerp en de promotor in in de applicatie tussen 25 - 30 april. Je moet geen andere keuzes meer doorgeven.
  • De opleidingscommissie beslist of het onderwerp al dan niet kan worden goedgekeurd. Stuur hiervoor een mail naar masterdissertation.fbw@ugent.be
  • Na goedkeuring door de opleidingscommissie wordt het onderwerp aan jou toegekend. 

Zelfde onderwerp voor meerdere studenten

Sommige onderwerpen kunnen door meerdere studenten worden gekozen. Volgende regels gelden dan:

  • Jullie moeten de masterproeven in gescheiden boekdelen voorleggen
  • De verdediging is individueel, dus gescheiden in ruimte en tijd
  • Er wordt voor iedere masterproef een afzonderlijke examencommissie aangeduid. Daarom is een afzonderlijke schriftelijke beoordeling vereist
  • Als jullie een gezamenlijke titel gebruiken, moet je die aanvullen met een afzonderlijke subtitel
  • Jullie moeten de samenwerking vermelden in de inleiding van elke masterproef. Daarbij moeten jullie de gelijkenissen en specificiteit van de werkzaamheden aanduiden.