Wereldwijde migratie en mobiliteit
De impact van terrorisme op migratie-intenties en -patronen
Omschrijving: In dit project analyseren we de invloed van terroristische aanslagen op wereldwijde migratie. Eerst onderzoeken we in hoeverre terroristische aanslagen leiden tot hogere emigratie en in hoeverre ze de aantrekkelijkheid van potentiële bestemmingen verminderen en op die manier een invloed hebben op de immigratie naar een bepaald land. We maken gebruik van gegevens voor meerdere landen vanaf 1980 wat toelaat om heterogene effecten te identificeren (bv. op basis van het ontwikkelingsniveau van landen). Ten tweede combineren we individuele enquêtegegevens over migratie-intenties (intern en internationaal) met regionale informatie over terroristische aanslagen, wat een meer accurate identificatie van het verband tussen migratiegedrag en individuele blootstelling aan terrorisme evenals van de mechanismen die daarbij spelen (bv. inkomen of de psychologische impact) toelaat. We zullen ook onderzoeken in welke mate de resultaten variëren in functie van individuele of familiale kenmerken.
Promotor(en): Ilse Ruyssen
Onderzoek(st)er(s): Killian Foubert
Vakgroep / onderzoeksgroep:Vakgroep Economie
Faculteit: Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Integratie van immigranten in verschillende EU- en niet-EU-landen: een tijdsbestedingsbenadering
Omschrijving: Mijn onderzoek heeft tot doel de integratie van immigranten van EU- en niet-EU-landen voor een breed scala te bestuderen, door een nieuwe aanpak, gebaseerd op de tijd die immigranten en autochtonen besteden aan dagelijkse activiteiten, toe te passen. Dit is bereikt door: 1) te onderzoeken naar de verschillen tussen allochtonen en autochtonen, in participatie en tijdsbesteding bij het integreren van activiteiten, met behulp van parametrische methoden. De analyse richt zich in het bijzonder op verschillen tussen subgroepen van immigranten op basis van geslacht en andere kenmerken; 2) het ontwikkelen van nieuwe statistieken die de relaties tussen het integreren van activiteiten en hoe individuen de tijd over activiteiten verdelen. De analyse van de relaties tussen activiteiten stellen ons in staat afwijkingen van gewenst gedrag beter te begrijpen en te informerenbeleidsacties gericht op het wegnemen van beperkingen.
Website onderzoeksproject: https://research.ugent.be/web/result/project/2666a28c-28ca-42f4-8d49-d0ea0f2f0c71/details/timeuse-41n03420-immigrants-integration-in-several-eu-and-non-eu-countries--a-time-use-approach/en
Promotor(en): Glenn Rayp
Onderzoek(st)er(s): Rezart Hoxhaj
Faculteit(en): Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Periode: 2021 - 2023
Migratie vanuit Afrika: Belangrijkste Drijfveren en Cooperatieve Beleidsmaatregelen
Omschrijving: Als een belangrijke bron van ontwikkeling voor zowel landen van oorsprong als bestemming vormt migratie een topprioriteit in het globale politieke debat. Kennis van de omvang van deze migratiestromen evenals hun samenstelling en verdeling is cruciaal voor het uitwerken van geschikte beleidsmaatregelen om ze te beheren. Het project zal de onderliggende oorzaken van migratie dieper analyseren met een specifieke focus op de rol van financiële prikkels en beperkingen. In het bijzonder zullen we ons richten op Centraal-, Oost- en West-Afrika om te onderzoeken in welke mate mensen reageren op economische, klimatologische en politieke schokken door middel van interne of internationale migratie. Op basis van de verwachte verdeling van toekomstige migratiestromen over bestemmingen, zullen we vervolgens nagaan voor welke landen nieuwe internationale afspraken over migratie het meest urgent zijn en welk type overeenkomst of partnerschap (intra- of interregionaal) het meest geschikt is.
Promotor(en): Ilse Ruyssen
Onderzoek(st)er(s): Sara Salomone
Vakgroep / onderzoeksgroep: Algemene economie
Faculteit: Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Mobiliteit ten gevolge van klimatologische factoren en milieuproblemen
Omschrijving: Als een belangrijke bron van ontwikkeling voor zowel landen van oorsprong als bestemming vormt migratie een topprioriteit in het globale politieke debat. Kennis van de omvang van deze migratiestromen evenals hun samenstelling en verdeling is cruciaal voor het uitwerken van geschikte beleidsmaatregelen om ze te beheren. Het project zal de grondoorzaken van migratie dieper analyseren met een specifieke focus op de rol van financiële beperkingen. Specifiek zullen we onderzoeken in welke mate mensen reageren op klimatologische factoren en milieuproblemen door middel van interne of internationale migratie. Op basis van de verwachte verdeling van toekomstige migratiestromen over mogelijke bestemmingen, zullen we vervolgens nagaan voor welke landen nieuwe internationale afspraken over migratie het meest urgent zijn en welk type overeenkomst of partnerschap (intra- of interregionaal) het meest geschikt is.
Promotor(en): Ilse Ruyssen
Onderzoek(st)er(s): Els Bekaert
Vakgroep / onderzoeksgroep: Vakgroep Economie
Faculteit: Faculteit Economie en Bedrijfskunde
PROTECT Het recht op internationale bescherming. Een schommeling tussen globalisering en nativisatie?
Omschrijving: PROTECT Het recht op internationale bescherming. A Pendulum between Globalization and Nativization?' is een door de EU gefinancierd onderzoeksproject dat op 1 februari 2020 van start is gegaan. We bestuderen de impact van de Global Compacts on Refugees and Migration van de VN, twee niet-bindende kaders die internationale samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid promoten als sleuteloplossingen om de wereldwijde vluchtelingenstromen aan te pakken. Door te bestuderen hoe de Compacts worden ontvangen en geïmplementeerd in verschillende landen, en hoe ze interageren met bestaande juridische kaders en governance architecturen, onderzoeken we de impact van de Compacts op het recht van vluchtelingen op internationale bescherming
Promotor(en): Frank Caestecker
Onderzoek(st)er(s): Eva Ecker
Faculteit(en): Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Periode: 2020 - 2023
Refugee for sale. Een multi-methodologisch onderzoek naar de publieke communicatiestrategieën van internationale vluchtelingenorganisaties in de context van de Syrische en Centraal- Afrikaanse vluchtelingencrisissen (2011-2018).
Omschrijving: Terwijl de wereld momenteel wordt geconfronteerd met een van de ergste vluchtelingencrisissen van de moderne tijd, voeren een groeiend aantal landen een steeds restrictiever vluchtelingenbeleid. Daarom is publieke communicatie essentieel geworden voor vluchtelingenorganisaties om het grote publiek en staten te overtuigen om solidair te zijn. Aangezien (internationale) vluchtelingenorganisaties een belangrijke bijdrage leveren aan de publieke perceptie van vluchtelingencrisissen, onderzoekt dit project kritisch hun publieke communicatiestrategieën. Vanuit een multi-methodisch perspectief onderzoeken we hun discursieve strategieën over de recente crisissen in Syrië en Centraal-Afrika. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan (1) het productieproces door middel van interviews met deze vluchtelingenorganisaties, en (2) de praktijken van het representeren van vluchtelingen.
Promotor(en): Stijn Joye
Onderzoek(st)er(s): David Ongenaert
Faculteit(en): Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Periode: 2017 - 2022
Veilig bij de buren? Wettelijke en feitelijke bescherming van gedwongen migranten in het Globale Zuiden: perspectieven op en vanuit Marokko.
Omschrijving: De EU streeft er in toenemende mate naar om haar internationale verantwoordelijkheid voor de bescherming van vluchtelingen en andere migranten uit te besteden of te 'externaliseren' aan derde landen, zoals Marokko. Dit doctoraatsonderzoek bekijkt, vanuit een multidisciplinair perspectief, welke juridische en feitelijke bescherming er voor gedwongen migranten bestaat in Marokko. Het onderzoek evalueert de extraterritoriale verantwoordelijkheid van staten onder internationaal vluchtelingen- en mensenrechtenrecht (doctrinair rechtsperspectief), onderzoekt wat migranten zelf zoeken en begrijpen als bescherming, of ‘beschermingsbewustzijn’ (rechtsantropologisch perspectief), en bekijkt Marokko’s Afrika-diplomatie inzake asiel en migrantenrechten (kritisch beleidsperspectief).
Promotor(en): Ellen Desmet
Onderzoek(st)er(s): Ruben Wissing
Faculteit(en): Faculteit Recht en Criminologie
Periode: 2018 - 2022