Kliniek interne geneeskunde paard
Inwendige ziekten paard: waar ons team van gespecialiseerde dierenartsen altijd klaar staat om uw paard, pony of ezel te omringen met de beste zorgen.
Contact
Telefoon kliniek/spoed: +32 9 264 75 90
Telefoon secretariaat/facturatie (08-15u30, geen feestdagen): +32 9 264 76 07
Adres: Salisburylaan 133 - ingang 7 - 9820 Merelbeke - België
Route naar ingang 7:
Email: laim@ugent.be
Gelieve steeds tijdig een afspraak te maken zodat wij u en uw dier zo goed mogelijk kunnen helpen. Consultaties gebeuren enkel op afspraak.
Voor spoedgevallen gelieve ook steeds op voorhand te bellen zodat wij uw aankomst kunnen voorbereiden +32 9 264 75 90
Algemene info voor (gehospitaliseerde) patiënten
Aanbieden van uw paard
- Gelieve steeds uw identiteitskaart en het paspoort van het betreffende paard klaar te houden.
- Gelieve uitdrukkelijk te vermelden indien het paard NIET zou mogen muteren van voedselproducerend naar niet-voedselproducerend.
- Voor bedrijven: zorg dat u uw BTW nummer correct meedeelt
- Gelieve enkel het halster en indien nodig 1 deken achter te laten in de kliniek. Laat geen beenbeschermers, touwen of andere waardevolle spullen achter. De kliniek is niet verantwoordelijk voor verlies.
- Indien uw identiteitskaart of het paardenpaspoort niet aanwezig waren bij aanbieden van het paard, gelieve een kopie van beide documenten door te mailen naar hans.dheer@ugent.be .
Inlichtingen omtrent uw paard
- We proberen u zoveel als mogelijk zelf te contacteren in verband met de toestand van jullie paard.
- U kan ons ook zelf bereiken op het nummer +32 (0)9/264.75.90.
- Maandag tot vrijdag van 10u-12u en van 13u-16u.
- Zaterdag tussen 10u en 12u.
Bezoeken van uw paard
Gehospitaliseerde paarden kunnen enkel door de eigenaars bezocht worden op volgende tijdstippen:
- Maandag tot vrijdag tussen 09u en 20u
- Zaterdag en zondag van 09u tot 12u
- Om een goede verzorging te garanderen en de rust van alle paarden te respecteren, wordt het bezoek van patiënten beperkt tot maximaal 1 uur.
Bij het ophalen van uw paard
- De rekening dient steeds te worden vereffend bij afhaling van uw paard !
- Cash (<3000€), Bancontact, Visa, Mastercard, Diners club of American Express
- Let op de maximale limiet van uw creditcard
- U dient altijd het paardenpaspoort aan te bieden bij afhaling van het paard.
Diensten
Koliek
Koliek is een verzamelnaam voor alle oorzaken van pijn in de buik bij het paard. Het paard kan door deze buikpijn de eetlust verliezen, willen rollen, zweten, krabben met de voorbenen, naar de flanken kijken, …. Er zijn verschillende oorzaken van koliek, waardoor de behandeling terk verschillende kan zijn. Het probleem kan zich bevinden buiten het maagdarmstelsel, maar heel vaak is de oorzaak gerelateerd aan het darmkanaal. De diagnose en vooral de inschatting van de ernst van de koliek is niet altijd gemakkelijk te bepalen. Raadpleeg bij twijfel dus altijd je dierenarts! Als je dierenarts het niet vertrouwd, zal hij/zij je doorsturen naar een kliniek.
Bij aankomst in de kliniek zal er een uitgebreid klinisch onderzoek uitgevoerd worden waarbij de vitale parameters van je paard grondig bekeken worden. Bovendien zal een bloedstaal genomen worden om de ionaire status van uw paard na te gaan. Er zal meestal een uitgebreide echografie van de buik uitgevoerd worden waarbij de verschillende abdominale organen (maag, darmen, nieren, lever, …) in beeld gebracht worden. Ook zal de dierenarts rectaal voelen om de positie van de verschillende darmstructuren te controleren. Op basis van deze onderzoeken wordt een inschatting gemaakt van de ernst van de situatie en indien nodig worden er nog bijkomende onderzoeken uitgevoerd. De dierenarts zal alle bevindingen met de eigenaar overleggen en samen wordt er dan gezocht naar de beste behandeling voor uw paard.
Ademhalingsproblemen
Wist je dat je paard niet door zijn mond kan ademen maar enkel door zijn neus?
Paarden hebben een zeer lang en daardoor ook gevoelig luchtwegstelsel waardoor ademhalingsproblemen zeer frequent voorkomen. Klachten die je paard hierdoor vertoont, kunnen echter zeer verschillende zijn: bijvoorbeeld neusvloei, hoesten, snel en oppervlakkig ademen, snel moe tijdens het werk, koorts, … Gespecialiseerde onderzoeken (zoals endoscopie, longspoeling, arterieel zuurstof meting, echografie en radiografie) zullen de dierenarts dus moeten helpen om de oorzaak van het probleem op te sporen.
Eén van de meest voorkomende ademhalingsproblemen bij het paard is, net zoals bij de mens, astma. Bij paarden wordt dit meestal veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie tegenover organisch stof dat aanwezig is in hooi en stro, maar ook andere triggers zijn mogelijk zoals pollen. Er zijn verschillende vormen van ‘Equine astma’ waarbij je paard zeer milde symptomen kan vertonen zoals verminderd presteren, sneller ademen tijdens en na het werk, occasioneel hoesten, … of net zeer erge symptomen zoals pompende ademhaling, continu hoesten, vermageren, wit snot, … Wanneer je paard door een dierenarts is gediagnosticeerd met astma is het wegnemen van de oorzaak de belangrijkste stap in de behandeling. Plaats je paard op vlas of houtkrullen en bied enkel nat/gestoomd hooi of voordroog aan. Vaak moet de hele omgeving van het paard onder handen genomen worden om de stofconcentratie rond het paard zo laag mogelijk te houden. In veel gevallen zal je dierenarts ook een medicamenteuze behandeling opstarten om je paard uit de vicieuze cirkel van astma te halen en zich snel beter te laten voelen
Neonatologie
Een pasgeboren veulen is niet te vergelijken met een volwassen paard dus het behoeft ook een heel andere zorg en behandeling. Een gezond veulen gaat meestal binnen de 1-2 uren na de geboorte vanzelf staan. Binnen de 2-4 uur begint het veulen te zoeken naar de uier van de merrie en gaat het drinken. Vervolgens zal het veulen binnen de eerste 6u plassen en binnen de eerste 8-12u zal de eerste mest afkomen (donkere, plakkerige mest die meconium wordt genoemd). Een veulen wordt, in tegenstelling tot de mens, geboren zonder antistoffen en moet dus al zijn benodigde antistoffen uit de melk (colostrum) van de merrie halen. De darmbarrière kan de grote moleculen die antistoffen zijn echter maar absorberen gedurende de eerste 12-24u na de geboorte. Het is daarom zeer belangrijk dat je veulen voldoende gedronken heeft voor het sluiten van de darmbarrière. De hoeveelheid antistoffen in het bloed kan gemakkelijk gecontroleerd worden door een kleine bloedprik vanaf de leeftijd van 18u.
De eerste 24 tot 48u in het leven van een pasgeboren veulen zijn vaak cruciaal, merk je dus iets afwijkends op tijdens deze periode, aarzel dan niet om uw dierenarts te contacteren.
Tijdens het veulenseizoen wordt een deel van onze stallen omgebouwd tot een neonatale intensive care unit (NICU) waar onze gespecialiseerde dierenartsen en de ‘veulenbrigade’ (extra studenten die een handje komen helpen bij het vasthouden en verzorgen van alle veulens) instaan voor de uitgebreide zorg die je veulen nodig heeft. De merries worden vaak apart in een stal geplaatst maar kunnen hun veulen steeds blijven zien en zelfs aanraken
Cardiologie
De kliniek beschikt over een gespecialiseerd cardiologie team paard dat een internationaal gekende reputatie heeft betreffende cardiologie bij het paard. Zij bieden een uitgebreid gamma aan diensten aan.
Neurologie
Neurologische problemen veroorzaken zeer variabele symptomen gaande van subtiele ataxie, stijfheid of slapte, tot schuinhouden van het hoofd, epilepsie, of zelfs totale verlamming.
Bij duidelijke symptomen kan men met een klinisch-neurologisch onderzoek (beoordeling van de gang bij het maken van korte cirkels draaien, achteruit stappen, inspectie van de oogleden, oorstand,...enz) al veel te weten komen. Bij de subtiele gevallen is een meer geavanceerd onderzoek, zoals het maken van radiografische opnames van de wervelkolom, een myeologafie, het nemen van cerebrospinaal vocht, een EMG, een MMEP-test, aangewezen om de exacte lokalisatie van een letsel vast te stellen en tot een juiste diagnose te komen.
Radiografieën kunnen mogelijke oorzaken van ruggenmergcompressie aantonen: fracturen, ocd, lipping, artritis en andere misvormingen ter hoogte van de halswervels. Op de gewone radiografie is de exacte plaats soms niet altijd te zien. Bij deze gevallen is een myelografie nodig om de juiste plaats van een aandoening van het ruggenmerg te bepalen. Een myelogram is een ingreep onder algemene narcose, waarbij men met een lange naald contraststof aanbrengt in het spinaal kanaal. Vervolgens worden er radiografieën gemaakt van het wervelkanaal in verschillende posities. Tijdens deze ingreep kan men eveneens een staal cerebrospinaal vocht nemen voor verder onderzoek.
In het geval van spierzwakte of atrofie van bepaalde spieren kan men een EMG onderzoek doen van de spieren.
Met een MMEP-test kan men de snelheid van de geleiding in het ruggenmerg testen. Deze techniek wordt zeer veel gebruikt bij paarden die een ‘slordige gang’ vertonen of verdacht worden van ataxie, wobbler-syndroom,... om op een objectieve manier aan te tonen of er een geleidingsstoornis aanwezig is. Bij deze techniek worden de hersenen magnetisch gestimuleerd en wordt de response ter hoogte van perifere spieren gecapteerd. De amplitude en duur van de stimulatie wordt uitgezet in een grafiek. De geleidingstijd zal verlengen in geval neurologische schade. Deze procedure is een pijnloze ingreep en kan dus uitgevoerd worden op het rechtstaande, gesedeerde paard.
Endoscopie
Door middel van een flexibele camera (endoscoop) die men aanbrengt via de neus, kan men de verschillende onderdelen van de bovenste luchtwegen, zoals de neusgangen, zeefbeenderen, luchtzakken, luchtpijp en hoofdbronchen in beeld brengen en grondig onderzoeken. Dit is een zeer nuttige techniek bij de diagnose van verschillende ademhalingsproblemen of klachten van verminderd presteren. Toch zijn niet alle afwijkingen te zien in rust en is er soms een bijkomende onderzoek nodig tijdens inspanning (aan de lounge of bereden). Een dynamische endoscopie laat toe de luchtwegen van het paard tijdens inspanning te bekijken. Het uitvoeren van een dynamische endoscopie is vooral aangewezen bij paarden die een abnormaal geluid maken en bij paarden die plots een onverklaarbare prestatievermindering hebben. Het grote voordeel van dynamische endoscopie is dat het de situatie waarbij de klachten zich voordoen kan in beeld brengen. Er zijn immers veel verschillen in de positie van de bovenste luchtwegen tijdens rust of bereden. Het in de mond hebben van een bit, een andere halshouding tijdens het rijden, stress door de aanwezigheid van andere paarden, … zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de werking van het ademhalingsstelsel. Het dynamisch endoscopie systeem dat onze kliniek gebruikt, kan ingezet worden tijdens alle verschillende disciplines van de paardensport (dressuur, jumping, drafsport, galoprennen, …).
Dermatologie
Voor dermatologische problemen werken we samen met een dermatologiespecialist: Dr. S. Vandenabeele, Dip ESVD die werkzaam is op de kleine huisdieren. Iedere donderdag komt zijn langs om ook paarden met huidproblemen te bekijken.
Onderzoek door een huidspecialist is aangewezen indien één van de volgende symptomen opgemerkt worden:
- jeuk
- afwijkende huid
- (onderhuidse) bulten (hard, zacht, snel ontstaan, langzaam groeiend)
- haarverlies
- pigmentverlies
- pijn bij aanraken
- roodheid
- open plekken
- mok
- huid woekeringen (tumoren)
- allerlei huidproblemen die niet over willen gaan