Verhalen van patiënten

Enkele voorbeelden van patiënten die hun leven te danken hebben aan een bloedtransfusie

Het verhaal van Tjoedo

Tjoedo

Tjoedo is een Heidewachtel van 6 jaar oud die graag met stokken speelt. Dit liep recent helaas niet zoals hij gepland had: de stok doorboorde zijn gehemelte en veroorzaakte nog enkele wonden in zijn bek. Hij begon meteen te bloeden uit zijn bek, waarop de eigenaars naar de dierenarts gingen die de wondjes spoelde en hechtte. Alles leek daarmee opgelost en Tjoedo ging vrolijk terug mee naar huis. Echter, niets was minder waar…

Tjoedo bleef bloed ophoesten elke keer dat hij zich opwond. Hij werd in de loop van de 2 weken daarna steeds suffer en wilde uiteindelijk zelfs helemaal niet meer eten van de brokken die hij normaal gezien verslond.

Daarop werd Tjoedo aangeboden op de spoeddienst van de Kliniek Kleine Huisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke. Er werd een bloedonderzoek gedaan en daaruit bleek dat hij een zeer erge bloedarmoede had. Het vermoeden rees dat er toch nog een stuk stok in zijn keel was blijven steken en/of een bloedvat had geraakt. Tjoedo was er op het moment van aanbieden echter zo slecht aan toe omwille van zijn bloedarmoede, dat hij een operatie niet zou overleven. Daarom werd Tjoedo gehospitaliseerd in de Intensive Care Unit en kreeg hij een bloedtransfusie met rode bloedcellen.

Hierna werd hij naar medische beeldvorming gebracht om door middel van röntgenfoto´s te bekijken of er een stuk stok zichtbaar was. Tijdens het nemen van de foto´s begon hij opnieuw bloed te braken en werd Tjoedo onmiddellijk terug naar de Intensive Care Unit teruggebracht om daar nogmaals een bloedtransfusie op te starten. Na deze tweede bloedtransfusie was zijn bloedarmoede voldoende onder controle en zijn toestand gestabiliseerd, zodat hij naar de operatiezaal kon worden gebracht. Hier bleek dat een aftakking van zijn halsslagader gescheurd was door de stok! De halsslagader werd vervolgens afgebonden en zo werd de bloeding eindelijk gestopt. Enkele dagen later kon Tjoedo onze kliniek gezond en wel terug verlaten.

Zonder de bloedtransfusies had Tjoedo een operatie nooit aangekund en hadden de chirurgen nooit de kans gekregen om de scheur in de halsslagader te herstellen. We kunnen dus wel stellen dat de bloedtransfusies zijn leven hebben gered!

 

Het verhaal van Vlokje

Vlokje

Vlokje is een kater van 5 jaar die graag op muizenjacht gaat in de weilanden rondom zijn huis. Afgelopen zondag kwam Vlokje thuis met een wondje aan de poot wat maar bleef bloeden. Na twee dagen was dit nog steeds niet gestopt en zijn de eigenaars naar de dierenarts gegaan.

Vlokje leek ook pijn te hebben als hij werd opgetild, hij liep heel voorzichtig en had een versnelde ademhaling en blekere slijmvliezen. Uit bloedonderzoek bleek dat de stollingstijden verlengd waren en een intoxicatie met ratten- of muizengif werd vermoed. De dierenarts heeft een vitamine K-therapie opgestart en de kat naar onze kliniek doorverwezen.

Hier in de kliniek werd Vlokje aan het infuus gehangen en kreeg hij een extra ladingsdosis vitamine K. Vervolgens werd er een transfusie met volbloed opgestart om zowel rode bloedcellen als stollingseiwitten te voorzien en zo Vlokjes toestand te stabiliseren en het bloeden te stoppen.

Vlokje voelde zich onmiddellijk na de transfusie al veel beter en mocht dan ook al snel weer mee naar huis. Thuis moest hij nog enkele weken lang vitamine K bij het eten krijgen, tot het rattengif volledig was uitgewerkt.

Aangezien het antigif (vitamine K) tegen rattengif pas na 24 uur voldoende begint te werken, was het onmiddellijke effect van de bloedtransfusie bij Vlokje broodnodig om het bloeden sneller te stoppen.