Informatie hospitalisatie
Wie zijn wij?
De Vakgroep Kleine Huisdieren maakt deel uit van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Overdag kunt u er met uw huisdier (hond of kat) terecht voor een consultatie op de afdeling chirurgie, interne geneeskunde, dermatologie, cardiologie, neurologie, oftalmologie, stomatologie, orthopedie, voedingsleer of gedragsleer. Daarnaast staan we 24u per dag paraat voor spoedgevallen. Wanneer uw dier zorgen nodig heeft die thuis onmogelijk kunnen worden geboden, of wanneer verdere onderzoeken nodig zijn die de dag zelf niet kunnen plaatsvinden, kan het zijn dat uw dier moet worden gehospitaliseerd.
Wat houdt deze hospitalisatie precies in?
Tijdens de hospitalisatie verblijft uw dier ofwel in de Intensieve Zorgafdeling (Intensive Care Unit of ICU), ofwel in de reguliere Verpleegafdeling.
Op de ICU worden de meest zieke patiënten behandeld die continu toezicht, opvolging en verzorging nodig hebben. De ICU beschikt over gespecialiseerde apparatuur om de toestand van uw hond of kat op te volgen (o.a. bloeddrukmeter, mobiel echografietoestel, zuurstofsaturatiemeter, hartbewaking) alsook over het nodige materiaal om extra zorgen toe te dienen (warmtedekens en lampen, couveuse, zuurstof, beademingsmachine). Dankzij het interne laboratorium kunnen dag en nacht bloedonderzoeken worden uitgevoerd. Mocht uw dier een bloedtransfusie nodig hebben, dan beschikken we bovendien ten allen tijde over bloedproducten dankzij onze trouwe bloeddonoren en hun baasjes.
Patiënten die minder ernstig ziek zijn verblijven in de Verpleegafdeling. Er bestaat een aparte afdeling voor katten om hun verblijf zo stressvrij mogelijk te maken. In de hospitalisatie-afdeling zijn overdag constant minstens twee dierenartsen aanwezig en gedurende de avond en nacht minstens één. Dag in dag uit zetten zij zich samen met de laatstejaarsstudenten (die zich in de praktijkfase van hun opleiding tot dierenarts bevinden) en dierenartsassistenten in voor uw dier, opdat het de best mogelijke zorgen zou krijgen. Naast het medische aspect wordt hierbij ook de nodige aandacht besteed aan ‘TLC’ (tender loving care).
Wat dient u mee te brengen?
Onze kliniek beschikt over een gamma aan diëten. Indien uw dier een zeer specifiek of huisgemaakt dieet nodig heeft of verkiest, kunt u deze voeding echter best meebrengen van thuis.
Wanneer uw dier wordt gehospitaliseerd, kunt u indien gewenst ook persoonlijke spullen zoals een dekentje of knuffel meegeven. Hoewel we deze spullen van een label voorzien, kunnen we echter niet garanderen dat deze niet verloren raken in de was.
Hoe blijft u op de hoogte van de toestand van uw dier?
In de voormiddag wordt uw dier nagekeken door de verantwoordelijke dierenarts van de discipline in kwestie (chirurg, internist, neuroloog, …) en worden de afgesproken onderzoeken of procedures uitgevoerd. Hierna wordt u zo snel mogelijk telefonisch door de verantwoordelijke dierenarts op de hoogte gebracht van de toestand van uw dier. Enkel indien u om 15u nog geen bericht zou hebben gekregen, kunt u zelf contact opnemen via het nummer +32 (0)9 264 77 00 (telefoonnummer secretariaat, bereikbaar op werkdagen) of op het nummer +32 (0)9 264 76 75 (telefoonnummer spoedlijn, bereikbaar buiten de diensturen). Mogen wij u met aandrang vragen om geduld uit te oefenen en niet voortijdig te bellen om te informeren naar de toestand van uw dier. Alleen zo hoeven onze dierenartsen hun patiëntenzorg niet nodeloos te onderbreken om telefonische oproepen aan te nemen.
Kunt u uw dier komen bezoeken?
Indien u uw huisdier wenst te bezoeken, kunt u een tijdstip hiervoor afspreken met de verantwoordelijke dierenarts van de discipline in kwestie. In het weekend kunt u dit overleggen met de dierenarts tijdens de dagelijkse telefonische update.
Of een bezoek aangewezen is, hangt zowel af van de toestand als het karakter van uw dier. Sommige dieren kunnen zeer onrustig zijn tijdens of na het bezoek, wat niet bevorderlijk is voor hun herstel. Overleg daarom steeds vooraf met een dierenarts of een bezoek al dan niet in het voordeel van uw dier is.
Wanneer u op bezoek komt, zal uw dier naar een consultatieruimte worden gebracht om de rust van de overige dieren in de hospitalisatie te garanderen. In uitzonderlijke gevallen (als de toestand van uw hond of kat een verplaatsing niet zou toelaten) zult u naar de hospitalisatieafdeling worden begeleid.
Eens uw dier terug naar huis kan, gebeurt dit ontslag bij voorkeur in de namiddag voor 16u. Tussen 16u en 17u vinden de patiëntenbesprekingen plaats. Ophaling na 17u is enkel per uitzondering mogelijk indien zo afgesproken met de verantwoordelijke dierenarts.
Heeft u nog vragen?
Aarzel dan niet om deze te stellen aan de verantwoordelijke dierenarts.
Het hospitalisatie-team van de Vakgroep Kleine Huisdieren dankt u voor uw vertrouwen!