Terug naar huis

Thuiskomst

Wanneer katten thuiskomen na een verblijf in de dierenkliniek kunnen ze onbekende materialen en/of geuren met zich meebrengen. Het kan dan gebeuren dat de thuisgebleven katten de terugkerende kat niet direct herkennen en deze aanvallen. Hou dus toezicht op uw katten bij herintroductie of hou ze gedurende 24-48u apart. 

Breng katten indien mogelijk samen naar de kliniek (bv. op het moment van ontslag van de gehospitaliseerde kat), zodat ze allen de geur van de kliniek met zich meedragen. Zo kunnen problemen bij herintroductie worden vermeden.

Verzorging thuis

Algemeen

Na een verblijf in de dierenkliniek zal uw kat thuis wat extra aandacht nodig hebben. Als uw kat die dag onder narcose is geweest, kan het zijn dat hij/zij nog wat stil, teruggetrokken of wankel is. Zorg voor een zeer rustige, vertrouwde, warme plek in huis waar uw kat kan rusten. Een kleine ruimte met goede verlichting zorgt voor nauwgezette opvolging van de kat en geeft uw kat een gevoel van veiligheid.

Operatiewondes

Bel uw dierenarts als een wonde roodheid, zwelling of vocht vertoont of als u het gevoel heeft dat uw kat niet goed herstelt.

Pijn is bij katten meestal heel erg moeilijk te herkennen, soms uit zich dit in: minder eetlust, zich verstoppen of terugtrekken. Mocht u dit zien, neem dan meteen contact op met uw behandelende dierenarts.

Toedienen van medicatie

Probeer een routine te maken voor het toedienen van orale medicatie aan uw kat en beloon uw kat voor het accepteren van die medicatie. Een kat dwingen om medicijnen te accepteren is stressvol voor zowel kat als eigenaar. Verwijder uw kat zeker niet met geweld uit een schuilplaats of onderbreek het eten, zichzelf wassen of naar de kattenbak gaan niet voor het toedienen van medicatie. Zorg dat u alle medicijnen geeft die voorgeschreven zijn, gedurende de aanbevolen periode.

Eetlust stimuleren

Bij katten die een slechte eetlust hebben of waarbij moet worden overgeschakeld op een nieuw soort dieet, dient de eetlust extra te worden gestimuleerd. Voeding met de hand aanbieden, verschillende merken uitproberen, verschillende consistenties aanbieden (korrels, blikvoeding, 'chunks' in saus) of natvoer iets opwarmen om meer geuren te doen vrijkomen, kunnen hierbij helpen.

Via de volgende links kunt u handige tips vinden over:

- Het toedienen van tabletten aan uw kat

- Het toedienen van oog- of oordruppels (of zalf) aan uw kat

- Het stimuleren van de eetlust van uw kat of het veranderen van voeding

Benieuwd naar nog meer tips?

Tips voor katten 2

Via de website van iCatCare kunt u nog meer informatie vinden (in het Engels) over de meest diverse zaken die met het houden van katten gepaard gaan. Via hun YouTube kanaal kunt u bovendien ook video's bekijken die helpen om bepaalde tips te verduidelijken, bv. betreffende het toedienen van tabletten aan uw kat.

 

Het team van de Kliniek Kleine Huisdieren wenst u nog veel plezier met uw huistijger! 

Tips voor katten 13