Studie betere hartscreening voor honden die worden behandeld met chemotherapie

Betere hartscreening voor honden die worden behandeld met chemotherapie (G. Mampaey/H. de Rooster/P. Smets)

 

Honden met kanker worden vaak behandeld met chemotherapie op advies van een dierenoncoloog. Sommige vormen van chemotherapie zijn zeer doeltreffend voor het behandelen van de kanker, maar hebben als nadeel dat ze bij sommige patiënten hartspierschade kunnen veroorzaken. Door middel van klassieke opvolging wordt dergelijke hartspierschade pas laattijdig tijdens de behandeling opgemerkt. Met onze studie proberen we in kaart te brengen hoe vaak deze complicatie voorkomt bij honden en hoe we via herhaalde hartonderzoeken deze hartspierschade vroegtijdig kunnen detecteren zodat we de gevolgen ervan voor uw hond tot een minimum kunnen beperken.

 betere-hartscreening-chemo-hond1   betere-hartscreening-chemo-hond2   betere-hartscreening-chemo-hond3

WAT IS HARTSCHADE TEN GEVOLGE VAN CHEMOTHERAPIE?

Doxorubicine is een krachtige vorm van chemotherapie die vaak wordt gebruikt bij honden om verschillende soorten kanker te behandelen, zoals lymfeklierkanker (lymfoom) of kanker van de bloedvaten (hemangiosarcoom). Helaas kan deze vorm van chemotherapie soms schade aan de hartspier veroorzaken, waardoor deze minder goed gaat pompen. In ernstige gevallen kan de verzwakte pompfunctie leiden tot hartfalen. Bij mensen is deze bijwerking van doxorubicine op het hart goed onderzocht, maar bij honden is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Toch weten we dat hartspierschade door doxorubicine ook bij honden kan voorkomen en dat dit kan leiden tot een slechtere levenskwaliteit en -verwachting. Daarom is het belangrijk om hartspierschade vroeg op te sporen, zodat de behandeling indien nodig kan worden aangepast en het risico op hartfalen tot een minimum kan worden beperkt.

 

WAT IS HET DOEL VAN DIT ONDERZOEK?

In de geneeskunde wordt een gespecialiseerde echografische techniek gebruikt om vroegtijdig hartspierschade bij chemopatiënten te detecteren. Deze methode kan kleine veranderingen in de hartpompfunctie opsporen, nog voordat ze zichtbaar zijn op standaardonderzoeken zoals een hartfilmpje. Deze techniek werd momenteel bij honden nog niet onderzocht. Het doel van dit onderzoek is om te bekijken of deze gespecialiseerde echografie ook bij honden kan worden gebruikt om hartspierschade vroegtijdig op te sporen. Zo kan dan de behandeling aangepast worden en verbetert de levenskwaliteit en -verwachting voor honden met kanker, die met chemotherapie worden behandeld.

 

Meer info voor dierenartsen

English version for dog owners

English version for vets

 

DEELNAME AAN HET PROJECT

Bij deelname aan deze studie wordt uw hond opgevolgd door specialisten van zowel de dienst cardiologie als oncologie. Bovendien worden alle kosten verbonden aan de hartonderzoeken gratis aangeboden. Een gemiddeld chemoprotocol omvat 4 – 6 toedieningen van doxorubicine met een tussentijd van telkens 3 – 5 weken (afhankelijk het gehanteerde protocol), waarbij voorafgaand hartonderzoek wordt geadviseerd.

De resultaten van de verschillende onderzoeken zullen naar u en uw dierenarts gestuurd worden. U en uw dierenarts kunnen ons steeds kunnen contacteren voor extra vragen om zo de behandeling en opvolging van uw hond verder te optimaliseren.

Uw deelname aan deze studie zal ons belangrijke informatie opleveren voor toekomstige behandeling en opvolging van honden met kanker die met chemotherapie worden behandeld.

Voor meer informatie en voor doorverwijzing, gelieve contact op te nemen met de dierenarts G. Mampaey of P. Smets (dienst cardiologie) via cardiologie.khd@ugent.be of 09/264 77 00.