Heeft u onder uw patiënten een hond met lymfoom? Info voor dierenartsen.

Wat houdt deze studie precies in?
 
Op bloed en een FNA van de lymfeknopen, die meestal al verzameld werden voor de routinematige opwerking van de hond met lymfoom, doen wij vervolgens verschillende analyses, waaronder flow cytometrie. We kunnen eigenaars dus gratis flow cytometrische diagnostiek aanbieden. Indien er gekozen wordt voor chemotherapie, nemen we opnieuw stalen na 6 weken. Extra staalname in het kader van de studie is minimaal. Er wordt geen nieuwe therapie getest in deze studie.
 
Er is voor de eigenaar geen enkele bijkomende kost voor deelname aan de studie. Indien u zelf ook interesse hebt in de resultaten van de flow cytometrie, laat het ons gerust weten.
 
Welke honden komen in aanmerking?
 
Wij zijn op zoek naar honden met multicentrisch, nodaal lymfoom met een hooggradig uitzicht op cytologisch onderzoek. Dit onderzoek focust op B-cellymfoom. Indien u reeds bevestiging heeft dat het om een T-cellymfoom gaat, kan de hond helaas niet verder deelnemen. Indien nog geen B- of T-differentiatie gemaakt is, kan de hond wel bij ons terecht.
 
Honden die langer dan 3 weken behandeld werden met corticosteroïden of die in de laatste 3 weken tenminste 1 maal behandel werden met andere immunomodulerende middelen (o.a. Librela, Cytopoint,…) komen niet in aanmerking voor de studie. Idealiter is er nog geen enkele eerdere behandeling ingesteld.

Doorverwijzing
 
Voor vragen of doorverwijzingen kan u terecht bij dierenarts-onderzoeker Anna Blockeel via anna.blockeel@ugent.be. U kan ook telefonisch een doorverwijzing doorgeven via het secretariaat op het nummer +32 (0)9 264 77 00 (weekdagen tussen 8u en 16u15).
 
Heeft u onder uw cliënteel gemotiveerde eigenaars van gezonde honden? Laat hen gerust contact opnemen, wij zoeken steeds gezonde honden voor gelijkaardige staalnames.