Week van Denis Hendrickx
Even voorstellen
Denis Hendrickx studeerde af aan onze faculteit in 2004. Na 1 jaar Frankrijk startte hij van nul een dierenartspraktijk grote huisdieren in het Waasland. Door zijn bijzondere interesse in preventie en begeleiding van rundvee(houders) ontstond in 2013 Rendarund. Vandaag is zijn praktijk een mix van preventief en ambulant werk.
Dag 1
De meeste van mijn werkdagen beginnen en eindigen met het insemineren van enkele koeien. Dit is een routinematige handeling, maar het geeft toch voldoening. Je creëert iets, of je probeert dat toch.
Dag 2
20 jaar geleden werd de dierenarts door de veehouder ontboden om 1 of enkele manke koeien te bekappen. Nu heb ik steeds meer klanten die mij 1 keer per maand vragen om een 20-tal dieren ineens te verzorgen. Hier zijn nog steeds manke koeien bij, maar ook dieren die meestal kort voor droogzetten preventief verzorgd worden. Een degelijke box is dan wel een must.
Dag 3
Bij de rundveedierenarts komen de patiënten niet aan huis. 35.000 km en 300 werkdagen per jaar betekent dat je 2 uur per dag in de auto zit. Aan het klokje kan je ook zien dat het geen 9-to-5 job is. Een vleugje muziek en de actualiteit een beetje volgen maakt het voor mij toch werkbaar.
Dag 4
Als rundveedierenarts ben je én koeiengynaecoloog én internist én chirurg én …. Een vaak voorkomend probleem bij melkvee is de verplaatsing van een lebmaag. In een dergelijk geval dient de koe geopereerd te worden en moet de lebmaag worden vastgemaakt.
Dag 5
Gisteren zei ik al dat je als dierenarts van veel markten thuis moet zijn. Toch heeft iedere dierenarts zijn stokpaardje. Bij mij is dat alles wat met voortplanting te maken heeft. Hier voer ik een echografische controle uit van de baarmoeder en eierstokken van een koe die 60 gekalfd heeft en nog niet 'tochtig' werd gezien.