Week van Erik Mijten
Even voorstellen
De komende 5 dagen zetten we dierenarts Erik Mijten in de kijker. Hij studeerde af in 1994 en vervoegde na enkele jaren praktijkervaring DGZ Vlaanderen waar hij actief was in diverse functies. Na bijna 10 jaar werd hij adviseur diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid bij Boerenbond. In 2017 besloot hij een totaal nieuwe functie op te nemen bij Zoetis, een wereldspeler in de veterinaire farmaceutische wereld. Hij reist sindsdien als Veterinary Affairs Manager op regelmatige basis naar Ethiopië, Uganda, Nigeria en Tanzania.
Dag 1
Dag 1: Reizen is altijd een beetje avontuur. Ik neem wel vaker het vliegtuig, en in de luchthaven dood ik meestal de tijd met het opkuisen van mijn mailbox of het voorbereiden van de talrijke meetings die gepland staan. Ik geniet meestal van het reizen en maak me niet druk om wachtrijen, vertragingen of trage security. Go with the flow. Soms is het wat avontuurlijker en kom ik met aangepast vervoer terecht in regio’s die wat moeilijker bereikbaar zijn via de weg. Het opzetten van “Outreach services” zoals diergeneeskundige diensten, training of diagnostiek behoort tot de vaste opdrachten, en brengt me soms op plaatsen waar ik anders nooit zou komen.
Dag 2
Dag 2: Uitgebreid bezoek aan het lab van Sokoine University, in Morogoro. Mijn uitgebreide ervaring als rundveedierenarts in de praktijk, mijn kennis over dierenziektebestrijding en het labo, maar ook de talrijke overlegvergaderingen met ministeries, belangenorganisaties, kabinetten, boeren en dierenartsen die ik ooit gevoerd heb, zijn van onschatbare waarde in de job die ik vandaag doe. Ik ben geen diehard researcher, geen top expert in een bepaalde ziekte, en al zeker geen lab-techneut, maar ik ben van alle markten thuis. Empathie is voor mij de sleutel tot een succesvol gesprek: een boer blijft een boer, ook in Afrika. Dat geldt evenzeer voor dierenartsen en ambtenaren.
Dag 3
Dag 3: Onderwijs en training is “key” in het verbeteren van de dierlijke productie. We zetten trainingsessies op met boeren, boerenadviseurs, dierenartsen en paravets (dierenartsen assistenten) maar ook de verdelers en verkopers van onze geneesmiddelen. Ik heb een team collega’s in elk van de landen waar ik actief ben. Ze zijn mijn verlengstuk wanneer ik niet in Afrika ben. Zonder mijn African brothers en sisters, zoals ik ze noem, ben ik niets, en kan ik niets. Ze exploreren het land op zoek naar mogelijkheden, maken me wegwijs in de tropische ziekten, leggen de contacten, regelen mijn werkbezoeken en brengen me de culturele gebruiken bij.
Dag 4
Dag 4: Silverlands farm. Vandaag bezoek ik een groot pluimveebedrijf in Tanzania. Ze hebben een groot aantal moederdieren en een broeierij, een eigen veevoerbedrijf, en een gloednieuw trainingscentrum. Wie kippen van hen wil kweken of verkopen, moet eerst een week op opleiding komen. Wij gaan het diagnostiek centrum uitbouwen en staan hen met raad en daad bij in de verdere uitbouw van het bedrijf.
Dag 5
Dag 5: Mijn reizen zijn heel intensief. Dagen van 15 uur zijn hier eerder regel dan uitzondering. Het is dan ook werk en geen vakantie. Ik probeer elk uur nuttig te besteden en werk bij voorkeur mijn rapporten en feedback ginder af. Wanneer ik thuis kom en mijn madam en kinderen knuffel, wil ik werk dan ook loslaten. Afrika loslaten is een ander paar mouwen, you love it or hate it. Mijn opleiding en mijn job geven mij de ongelooflijke kans om naar daar te reizen en de diergeneeskunde te beoefenen. Dat had ik nooit gedacht toen ik in 1994 de faculteit verliet.