Week van Marianne Labeur
Even voorstellen
Ik ben Marianne Labeur, eigenaar van gemengde dierenartsenpraktijk ‘Clinique veterinaire Eurolia’, met momenteel 8 dierenartsen in dienst. Ik behaalde mijn diploma in Gent in 1999, optie paard. Vervolgens deed ik enkele vervangingen in België, waarna ik in de winter van 2000 in Frankrijk ben gaan werken. Hier kwam ik voor het eerst echt in contact met rundvee geneeskunde. In de zomer daarop deed ik een vervanging op het gebied van kleine huisdieren. Zo ben ik in de praktijk terecht gekomen waar ik nu nog steeds werk, als allround dierenarts. Ondertussen werk ik al 20 jaar in deze praktijk in Frankrijk. De ruimtelijke omgeving en de fijne werksfeer hebben mij overtuigd om hier te blijven!
Dag 1
Op dagen dat ik visites doe bij de grote huisdieren ben ik 60% van de tijd op de baan. Deze koe kwam niet recht na de kalving. Ze had geen calcium tekort, maar had een moeilijke verlossing achter de rug en daardoor nood aan pijnstilling en ontstekingsremmers. Per dag doe ik zo ongeveer 8-12 visites, daarna ben ik regelmatig van dienst in de spoed.
Dag 2
Een dag bij kleine huisdieren begint meestal met de chirurgie, van sterilisaties tot mammatumoren en beenbreuken. Op deze foto opereerde ik een kat met een gebroken femur, hierbij hebben we een pin in het bot geplaatst. In de namiddag zijn de consultaties: de eerstelijns diergeneeskunde met wat bijkomende onderzoeken zoals echo, RX en endoscopie. Het is klinisch interessant werk met regelmatig een spoedgeval tussendoor, afgewisseld met makkelijkere consultaties zoals vaccinaties.
Dag 3
Bij paarden wisselen bezoeken voor vaccinaties zich af met spoed voor koliek, wondes, en slokdarmobstructies. Bij de visite op deze foto kwam ik voor een allergische reactie, hiervoor heb ik het paard (intraveneus) cortisone gegeven. Toen ik er toch was, kon ik ook een ander paard vaccineren. Mijn werkdag ging nog lang door, doordat er nog een drukke dienst volgde na de reguliere openingstijden.
Dag 4
Een nadeel van het open landschap is de grote afstand tussen de verschillende boerderijen. Hierdoor moet ik veel kilometers rijden. Op sommige dagen loopt dit op tot 300-400 km. We proberen praktisch te plannen: vandaag moest ik een eind uit de richting voor een spoedkeizersnede bij een koe. Hierdoor was ik wel in de buurt van een andere klant. Zo kon ik in overleg een bloedname en vaccinatie bij hun hond doen.
Dag 5
Het opleiden van studenten diergeneeskunde vind ik heel belangrijk, ik probeer waar mogelijk de ruimte te bieden om de praktische handelingen te kunnen oefenen. Op de foto begeleid ik een studente diergeneeskunde bij het zetten van een epidurale anesthesie. Het algemeen tekort aan dierenartsen in Frankrijk treft helaas ook onze praktijk.
Door onze ervaring met het opleiden van stagiaires kunnen wij ook plek bieden aan een recent afgestudeerde dierenarts, van eender welke richting.
Ondanks het feit dat dit werk veeleisend en zwaar is, doe ik het toch met veel liefde en compassie. Ik hoop het nog vele jaren te kunnen doen en daarmee iets te kunnen betekenen in het leven van de dieren!