Informatie voor toekomstige studenten
Opleidingen
Kiezen voor diergeneeskunde stond in het verleden synoniem voor een beroepskeuze als zelfstandig dierenarts. Vandaag biedt de academische opleiding naast een stevige klinische opleiding nog veel meer mogelijkheden.
Dankzij hun specifieke biomedische opleiding zijn dierenartsen zeer gegeerd in verschillende maatschappelijke domeinen. Naast de levensmiddelenindustrie en de farmaceutische sector komen dierenartsen terecht in overheidsinstellingen of het onderwijs. Ook in het wetenschappelijk onderzoek zijn alsmaar meer dierenartsen actief. Met een diploma in de diergeneeskunde kun je vele wetenschappelijke paden betreden, ook buiten de diergeneeskunde.
Alles over de bacheloropleiding diergeneeskunde
Toelatingsexamen
Wil je starten met de bacheloropleiding diergeneeskunde? Schrijf je dan voor 15 mei in om deel te nemen aan het toelatingsexamen op 4 juli 2024.
Meer over het toelatingsexamen
Voorkennis en voorbereiding
Om je studies aan de faculteit Diergeneeskunde aan te vatten moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, ook een goeie voorbereiding en voldoende voorkennis kunnen je helpen succesvol te starten.
1e bachelor
- Benieuwd naar de vakken die in de 1ste bachelor gegeven worden of hoe een les eruit ziet? Bekijk hier een aantal interviews en filmpjes om de sfeer op te snuiven.
- Voorbeeld lesrooster 1e bachelor (1e semester 22-23)
Infomomenten
- Studiekiezer
- Open lessen (Herfst-Krokusvakantie)
- SID-in dagen
- Infodag
- Straks student
- Try-outs
- startactiviteiten 1e bachelor (september)
Inschrijvingen
- 'Inschrijven en herinschrijven' aan de UGent
- Bachelordiploma Diergeneeskunde behaald aan een Waalse universiteit?
Huisvesting
Tijdens het eerste bachelorjaar volg je colleges op de verschillende universitaire campussen in Gent. Voor bepaalde practica verplaats je je naar de Campus Merelbeke. De afstand Gent-Merelbeke is haalbaar met de fiets (ongeveer 20 minuten) of het openbaar vervoer.
Vanaf het tweede bachelorjaar vinden alle onderwijsactiviteiten plaats op de Campus Merelbeke.
Het is dus mogelijk om de eerste jaren te kiezen voor een kot/kamer in Gent.
Info Nederlandse studenten
- Informatiebrochure voor Nederlandse studenten aan de faculteit Diergeneeskunde.
- Informatie voor toekomstige Nederlandse studenten aan de UGent
Stage
Naast de klinische opleiding op de campus in Merelbeke krijg je ook de kans om externe stages te lopen.
In een eerste fase maak je via korte observatiestages kennis met de verschillende domeinen van het toekomstig werkveld: dit kan gaan om een dierenartsenpraktijk, maar ook stage in een bedrijf of een onderzoekscentrum behoren tot de mogelijkheden.
Tijdens het afstudeerjaar volgt een langere stage binnen het domein van jouw afstudeerrichting, waarbij je actief zal meewerken in de dierenartsenpraktijk. Je kan ook een extra Verdiepende Stage opnemen als keuzevak waarbij je een brede waaier aan stageplaatsen kan exploreren. Stage in onderzoekscentra en internationale organisaties behoren hier tot de mogelijkheden.
De opleiding ondersteunt ook vrijwillige stages.
Je mag zelf op zoek gaan naar een stageplaats. De stages kunnen doorgaan binnen Europa en in een aantal gevallen ook verder weg. Alle stages verlopen onder deskundige begeleiding van de stagementor.
Na je studies
Wat na je studies? Waar kan je allemaal terecht? Kom het hier te weten
Naast het werken in de praktijk biedt de opleiding ook andere mogelijke perspectieven na het afstuderen (prof. dr. Jeroen Dewulf).
Begeleiding en hulp
- Ben je op zoek naar advies en begeleiding bij jouw studiekeuze? Studieadvies
- Heb je vragen over onze opleidingen? monitoraat.di@ugent.be
-
Advies nodig over studie-en trajectbegeleiding? Monitoraat
-
Kom je in aanmerking voor een bijzonder statuut? Bijzonder statuut