Om een bacteriële infectie zoals mastitis doeltreffend te kunnen behandelen, is het belangrijk te weten aan welke antibiotica de mastitisverwekker gevoelig is. Een overzicht van deze gevoeligheid voor (of resistentie tegen) antibiotica heet een antibiogram. Alvorens een antibiogram te kunnen aanleggen dient eerst een melkstaal te worden genomen. Daaruit kan de mastitisverwekker worden geïsoleerd. De geïsoleerde bacterie wordt vervolgens blootgesteld aan een aantal antibiotica (zie foto). Bacteriën die tot tegen het antibioticum-bevattende schijfje groeien zijn resistent aan het antibioticum terwijl bacteriën die op een bepaalde afstand van het antibioticumschijfje stoppen met groeien zijn gevoelig.
Deze test is echter niet onfeilbaar. Het kan voorkomen dat de bacterie in het labo nog gevoelig is, maar in de uier/koe toch resistentie vertoont en dus de behandeling niet succesvol is. Sommige bacteriën kunnen zich immers wegsteken in de afweercellen in de melk of kleine abcesjes vormen waardoor ze onbereikbaar zijn voor de toegediende antibiotica en dus niet kunnen afgedood worden.
Klik hier voor een lijst van de antimicrobiële middelen die in het M-labo worden getest. De lijst verschilt afhankelijk van verschillen in de bacteriewand (Gram-positieve bacteriën en Gram-negatieve bacteriën).
De antimicrobiële middelen in het vet worden op de uitslag weergegeven. Indien een bacterie gevoelig blijkt te zijn aan één van deze middelen dan kan er ook een ander antibioticum dat tot diezelfde groep behoort, worden ingezet (bv. “gevoelig” aan “Cefalonium”: ook “Cefalexine” kan ingezet worden).
Vergeet niet dat de kans op genezing van een intramammaire infectie niet alleen afhangt van het resultaat dat verkregen wordt in het laboratorium - heel wat andere factoren spelen een rol. In het kader van verstandig gebruik van antimicrobiële middelen mogen deze niet uit het oog worden verloren.
English
Dutch
English
Cookie settings
Ghent University uses cookies on this website. The strictly necessary cookies are required for the proper functioning of the website and cannot be refused. Besides these necessary cookies, Ghent University also uses non-functional cookies such as statistical cookies (CrazyEgg analysis tool, Google, Hotjar, Piwik Pro) and social media cookies (YouTube, Facebook, TikTok). Those non-functional cookies may also be set by third parties, for example to measure site usage or share content on social media. Certain media are only available if you accept the cookies. You can always withdraw your consent via the "Cookie settings" link at the bottom of the webpage. You can read which cookies we use and why in the Cookie Statement.
We will store data in an aggregated form about visitors and their experiences on our website. We use this data to fix bugs and improve the experience for all visitors.
Conversion tracking
We will store data about when you complete certain actions on our website to understand better how you use it. We use this data to improve your experience with our site.
Social media cookies
We will store data to show you our advertisements (only ours) on other websites relevant to your interests.