MI²B – Milieu-Impact als Motor voor duurzame Innovatie bij Bouwbedrijven
Bouwbedrijven voelen een sterke push (vanuit beleid, klant en bankensector) om te bouwen met een lagere milieu-impact. Ze willen zich positioneren als een duurzame bouwpartner, maar het ontbreekt hen aan de juiste kennis en expertise om een efficiënte strategie uit te bouwen. Zo hebben de meeste bouwbedrijven geen idee van de milieu-impact gelinkt aan hun werking en/of de materialen en systemen die ze gebruiken. Ze weten niet hoe ze de milieu-impact correct kunnen bepalen en opties vergelijken, en hoe ze op basis daarvan kunnen inzetten op meer duurzame materiaalkeuzes, nieuwe (circulaire) oplossingen of een vernieuwde manier van werken. Sinds enkele jaren nemen bouwbedrijven steeds meer pro-actief contact op met de Buildwise expert-teams met concrete vragen, bv. Hoe kan ik aantonen dat de impact van een houtskeletbouw lager is? Hoe kan ik de CO2-impact van mijn werf meten en verbeteren? Op welke manier kan ik de milieu-impact van materialen integreren in mijn bedrijfsprocessen? … Er bestaat een duidelijke algemene vraag naar het verkrijgen van informatie, inzichten, begeleiding en sturing op maat. De bestaande tools zijn echter te arbeidsintensief en worden als te complex ervaren door bouwbedrijven om efficiënt te kunnen inzetten in hun dagelijkse werking.
Levenscyclusanalyse (of LCA) wordt beschouwd als de methodiek om correcte en volledige inzichten te verkrijgen in de CO2-uitstoot en milieu-impact. Bij de onderzoekspartners is reeds veel kennis aanwezig over de methoden, data, tools, .... Er werden reeds verschillende zaken doorgerekend, maar deze kennis is echter nog niet (of onvoldoende) gekend en gebruikt door de sector. Het ontbreekt aan een overzicht van algemene inzichten en richtwaarden representatief voor de Belgische bouwpraktijk. Daarnaast stelt de overheid de TOTEM-tool ter beschikking voor LCA van gebouwen. Hierin ontbreken echter een aantal belangrijke inzichten voor bouwbedrijven, zoals de impact van structurele materialen of werfactiviteiten. Bovendien komen ook meer innovatieve oplossingen niet aan bod binnen de TOTEM-tool.
MI²B heeft als doel bouwbedrijven te ondersteunen bij het opbouwen en verfijnen van een duurzaam businessmodel. Via de vertaalde kennis en inzichten kunnen ze inzetten op meer duurzame keuzes, door bv. de werforganisatie aan te passen, circulaire bouwoplossingen te ontwikkelen en toe te passen, andere materialen te kiezen, of nieuwe samenwerkingsprocessen (Design&Build) te omarmen. Dit geeft hen de mogelijkheid zich te onderscheiden op de markt en te voldoen aan de groeiende vraag naar CO2-neutrale of milieuvriendelijke bouwprojecten. Het doel is om bedrijven aan te moedigen tot product- en procesinnovatie, en hierbij de milieuprestatie als ‘motor’ te gebruiken.
Project info
Onderzoeksgroep: Bouwfysica
Startdatum: 07-03-2024
Onderzoeker: Gentiel Acar
Academische verantwoordelijke: Marijke Steeman