PRO³ Prefab-Renovatie-Oplossingen voor de tertiaire sector
De systemen combineren functies als thermische isolatie, akoestische bescherming, brandweerstand, lucht- en waterdichtheid en esthetiek. Anderzijds vergen prefab systemen een grotere voorbereidingstijd en verhindert het gebrek aan ervaring dat prefab-oplossingen op grote schaal toegepast worden. Er is te weinig kennis aanwezig om het volle potentieel uit prefab systemen te halen. Niettemin is er in België en Vlaanderen een duidelijke nood aan oplossingen om het verouderd patrimonium van grootschalige bouwblokken versneld te renoveren met het oog op de ambitieuze energiedoelstellingen.
Binnen het Tetra Project PRO³ is wetenschappelijk onderzoek verricht om een aantal drempels weg te werken. Met de Ontwerpgids worden linken gelegd tussen bestaand onderzoek, PRO³-onderzoeksresultaten, de systemen op de Belgische markt en de typische gebouwaspecten en –eisen bij tertiaire gebouwen. De Prefabgids presenteert 13 gerealiseerde projecten in België waarin prefab oplossingen – gaande van een zelfdragend isolatiepaneel tot 3D-modules met uitgeruste badkamers - het verschil maakten.
De achtergrondinformatie voor de richtlijnen in de ontwerp- en prefabgids is te vinden in de onderzoeksrapporten. Deze rapporten zijn gestructureerd volgens de 5 werkpakketten van PRO³.
- Terreinverkenning
- Bouwfysische aspecten en integratie HVAC
- Structurele aspecten
- Brandveiligheid en akoestiek
- Opmeting, planning en kostprijs
Binnen deze 5 werkpakketten werden uiteenlopende aspecten onderzocht. Dit ging van het beoordelen van de hygrothermische prestaties van houtskelet panelen tegen een vochtige wand, over het beoordelen van de lucht- en waterdichtheid van verschillende dichtingssystemen, parameterstudies van verankeringen en vervormingen van houten caissons tot het testen van de akoestische prestaties van raamaansluitingen in lichtgewicht prefab elementen. De krijtlijnen van het onderzoek werden vastgelegd in samenspraak met de gebruikersgroep.
Ontwerpgids
De ontwerpgids verbindt kennis uit eerdere onderzoeksprojecten en PRO³ met de bestaande prefab oplossingen uit onze bouwsector. Dit is gebundeld volgens enkele deelthema’s:
- Typologie-aspect vs. ontwerpkeuzes prefab element;
- Vereisten adaptielaag;
- Aandachtspunten integratie technieken;
- Structurele aspecten;
- Aansluitingen op andere gebouwonderdelen;
- Lucht- en waterdichtheid.
Daarbij wordt altijd het totaalplaatje bekeken: aandachtspunten bij uitvoering, brandveiligheid, akoestiek, stabiliteit en hygrothermie. Via keuzematrices kan een architect, ontwerper of materiaalproducent de krijtlijnen van een prefab element uitzetten. Meer achtergrondinformatie over de richtlijnen in de ontwerpgids is te vinden in de Onderzoeksrapporten.
→ Download de ontwerpgids hier
Prefabgids
→ Download de prefabgids hier
Onderzoeksrapporten
TERREINVERKENNING
Partner: UGent
Situatieschets en eisenpakket Tertiaire gebouwen
→ Download hier
BOUWFYSISCHE ASPECTEN EN INTEGRATIE HVAC
Partner: UGent
Hygrothermische prestaties
→ Download hier
Integratie Technieken
Daarnaast werd via thermische simulaties nagegaan welke temperatuurdaling kan verwacht worden van warme lucht in een geïntegreerde leiding en of er een risico bestaat op schimmel aan het binnenoppervlak of condensvorming in de leidingen.
→ Download hier
Lucht- en waterdichtheid
→ Download hier
Superisolerende materialen
→ Download hier
Thermische optimalisatie verankeringen
→ Download hier
Luchtrotaties in de adaptielaag
→ Download hier
STRUCTURELE ASPECTEN
Partner: UGent
Verankering en vervorming
- De gebruikelijke verankeringen bij houten prefab gevelpanelen voor gevelrenovatie;
- De relatie tussen de vormingen van een prefab paneel in het vlak versus de vervorming van het structurele element waarin het prefab paneel verankerd zit.
Via een parameterstudie en labotesten werden de belangrijkste aandachtspunten gedetecteerd.
→ Download hier
BRANDVEILIGHEID EN AKOESTIEK
Partner: WTCB
Akoestiek
→ Download hier
Brandveiligheid
→ Binnenkort beschikbaar
OPMETING, PLANNING EN KOSTPRIJS
Partner: UGent en Bureau Bouwtechniek
Opmeting
→ Binnenkort beschikbaar
Kostprijscalculatie
Als basiscases werd uitgegaan van de Kielparktorens in Antwerpen en een schoolgebouw in Oostakker.
→ Download hier
Presentaties Afsluitende studiedag
Gebruikersgroep
Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun en inhoudelijke input van de volgende bedrijven en organisaties:
Algemene Bouwwerken Maes, Alpas NV, Belga Plastics NV, Belgo Metal, Besix, BJW wonen, Buro II, Confederatie Bouw, CRH, Decomo, Dow Corning, Exel Composites, FEBE, Foamglas, Gijbels, GO!, Hevadex, Jonckheere Projects nv, Loveld, Machiels Building Solutions, NAV, Pixii, Promat, Recticel, Renotec NV, Renson, Scheldebouw NV, Schüco Belgium nv, Siniat nv, Universiteit Gent Dienst Gebouwen en Facilitair Beheer, Unilin, Ursus, Verhelst Bouwmaterialen, Verheyen nv, VK Engineering en Vorsselmans.