Duurzame bouw: Nieuwe materialen en technieken voor een groene toekomst

(13-06-2024) Onderzoeker Davide di Summa toont aan hoe innovatieve, zelfhelende cementmaterialen en duurzaamheidsanalyses zoals LCA en LCC de bouwsector milieuvriendelijker en kostenefficiënter kunnen maken.

In de bouwsector wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Het begrijpen van hoe milieuvriendelijk en kostenbesparend materialen zijn gedurende hun hele levenscyclus, van productie tot sloop, is nu essentieel. Dit onderzoek wil laten zien hoe het gebruik van analyses zoals Life Cycle Assessment (LCA) en Life Cycle Costing (LCC) kan helpen bij het ontwerpen van constructies met nieuwe, geavanceerde cementmaterialen.

Traditioneel kijken we naar beton in kubieke meters, maar dit onderzoek gaat verder en houdt rekening met de sterkte en levensduur. Door ook te kijken naar de werkelijke toepassing van materialen, kunnen we bepalen hoeveel materiaal nodig is om de belasting te dragen en hoe herstellingen tijdens de levensduur kunnen beperkt worden. Zo kunnen we beter inschatten wat hun impact is op het milieu, de maatschappij en de economie.

Het onderzoek richt zich op innovatieve technologieën zoals zelfhelende betonsoorten. Denk aan beton dat zichzelf kan repareren met behulp van kristallijne stoffen of bacteriën, of beton dat vasculaire netwerken of microcapsules met polymeren of mineralen bevat. Ook wordt geëxperimenteerd met aluminiumoxide nanovezels en superabsorberende polymeren.

Davide di Summa, de onderzoeker achter dit project, legt uit: “We willen laten zien dat deze nieuwe materialen niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook kostenbesparend kunnen werken op de lange termijn. Door verder te kijken dan traditionele maatstaven kunnen we de echte voordelen van deze materialen nauwkeuriger meten.”

Deze nieuwe materialen worden zowel op klein- als grootschalig niveau getest. De analyses met LCA en LCC ontwikkelen zich tot belangrijke hulpmiddelen voor beslissingen tijdens het ontwerpproces. Di Summa voegt toe: “Onze methoden bieden een holistische kijk op duurzaamheid, waarbij we rekening houden met ecologische, sociale en economische factoren reeds in de ontwerpfase.”

Het doel is om grenzen te verleggen en de bouwsector duurzamer te maken, in lijn met mondiale normen en afspraken. Zo bouwen we aan een groene toekomst, waar technologie en duurzaamheid hand in hand gaan. Davide di Summa concludeert: “We staan aan de vooravond van een revolutie in de bouwsector. Met de juiste technieken kunnen we echt een verschil maken voor onze planeet en toekomstige generaties.”

--

Lees het volledige doctoraat

Titel doctoraat: Synergetische integratie van levenscyclusanalyse en levenscycluskostenberekening voor een prestatiegericht structureel ontwerp met geavanceerde cementgebaseerde materialen

Promotoren: Nele De Belie en Liberato Ferrara