Volledig verlijmde glas-beton loopbrug onthuld op Glasstec 2024

(22-10-2024) Op 22 oktober 2024 werd tijdens Glass Technology Live op Glasstec 2024 in Düsseldorf een volledig verlijmde glas-beton loopbrug, genaamd G2C (glass-to-concrete) onthuld.

Deze hybride glas-beton structuur die geen enkele mechanische verbinding bezit, werd ontwikkeld door de vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen in samenwerking met de afdeling structurele lijmen van fischerwerke GmbH & Co (Duitsland) en vitroplena bv (België). 

De G2C-loopbrug onderzoekt het potentieel van structurele verlijmingen tussen glas en beton. Dergelijke verlijmingen zijn een alternatief voor mechanische verbindingen, zoals geboorde puntverbindingen, met enkele structurele voordelen, zoals een verbeterde krachtsverdeling in de verbinding. Het gebruik van transparante adhesieven geeft het geheel bovendien een hogere esthetische waarde. De onthulde demonstrator toont verschillende potentiële toepassingen van deze innovatieve verlijmingstechniek tussen gelamineerd glas, van Arnold Glas (Duitsland), en vezelversterkt (FR = fibre reinforced) ultra-hogesterktebeton (UHPC = ultra-high performance concrete) van Ergon nv/sa (België).

De 5.5 m lange loopbrug bestaat uit een 3 m lange hybride glas-betonpaneel met glazen laminaten verlijmd aan boven (volledige verlijming) en onderkant (lokale verlijming). De vezelversterkte betonnen kern bevat verschillende openingen om gewicht te reduceren en transparantie te verhogen. De glaslaminaten aan boven- en onderzijde worden via de lijmverbindingen structureel geactiveerd om optredende belastingen over te dragen en om de stijfheid van het element te verhogen en zodoende optredende vervormingen te verkleinen.

glasstec3.jpg

Hybride T-vormige glas-betonbalken zijn geïntegreerd in de vloerplaat en bestaan uit een betonnen flens waar in een inkeping verticaal een gelamineerde glazen lijfplaat is verlijmd. De vorm van het glazen element, namelijk boogvormig, is een optimalisatie qua materiaalgebruik en structurele integriteit. De hybride vloerplaat wordt afgewerkt met twee glazen laminaten die op de zijdelingse kopse kanten zijn verlijmd en dusdanig als balustrade fungeren.

Aan beide zijden van het hybride glas-betonpaneel staat een slanke hybride glas-betontrap, bestaande uit een betonnen loopgedeelte verlijmd met behulp van een transparant adhesief tussen twee constructieve glazen trapbomen. De glazen trapbomen nemen de functie van balustrade op zich, alsook de primaire draagstructuur van de trap. Zodoende wordt de transparantie en draagkracht van het glas gebruikt om een zwevend uiterlijk van de slanke trap te creëren.

Beide betontrappen bestaan uit vezelversterkt ultra-hogesterktebeton. Echter de ene trap met een traditioneel betonmengsel, de andere trap met een mengsel zonder gebruik van cement, dat ongeveer 90% van de koolstofvoetafdruk van ongewapend beton uitmaakt. Dit mengsel, Resourcefull genaamd, maakt gebruik van staalslakken, afkomstig van secundaire stromen van de metallurgie, en reduceert dusdanig de voetafdruk tot minder dan 20% in vergelijking met het referentiemengsel. Naast deze reductie in ecologische voetafdruk, is de structurele performantie en esthetische eindkwaliteit uitstekend.

Glasstec 2024

Deze volledig verlijmde loopbrug was te bewonderen en te ervaren op Glasstec 2024, dat plaatsvond van 22 tot 25 oktober in Düsseldorf, Duitsland. 

Glasstec is de belangrijkste internationale beurs voor de glasindustrie die tweejaarlijks in Düsseldorf plaatsvindt. Op Glass Technology Live, een onderdeel van Glasstec, demonstreren verschillende universiteiten vanuit verschillende Europese landen hun baanbrekend onderzoek op het gebied van het gebruik van glas als constructief bouwmateriaal. Ook de UGent nam dit jaar deel aan deze expositie met enkele constructieve en esthetisch hoogwaardige toepassingen van glas-betonverlijmingen

Contact

Bert Van Lancker 

T +32 473 68 45 70
Laboratory Magnel-Vandepitte
Department of Structural Engineering and Building Materials

Foto's: © Cas Maertens