Nieuwe AI-techniek kan epilepsiediagnoses sneller en nauwkeuriger maken

(16-10-2024) Onderzoeker Jolan Heyse ontwikkelt een AI-model dat het opsporen van epilepsie kan verbeteren met EEG-data.

Epilepsie komt vaker voor dan je denkt, maar de diagnose stellen is niet altijd eenvoudig. Onderzoek van Jolan Heyse richt zich op een innovatieve manier om de betrouwbaarheid van de epilepsiediagnose te verbeteren. Met behulp van elektro-encefalografie (EEG) – een techniek die de elektrische activiteit in de hersenen meet – wordt vaak geprobeerd te bepalen of iemand epilepsie heeft. Helaas gaat dit in bijna de helft van de gevallen bij een eerste consultatie mis, en krijgen patiënten een verkeerde diagnose. Dit betekent dat veel mensen misschien langer moeten wachten op de juiste behandeling en daardoor een grotere kans hebben op nieuwe aanvallen.

Heyse heeft een model ontwikkeld dat gebruik maakt van geavanceerde signaalverwerking en kunstmatige intelligentie. Deze techniek kan de ‘epileptische risico-index’ meten in EEG-opnames. Hierdoor kan er veel gerichter bepaald worden hoe groot de kans is dat iemand daadwerkelijk epilepsie heeft. Dit zou niet alleen de diagnose kunnen versnellen, maar ook betrouwbaarder maken.

“Met deze techniek kunnen we patiënten eerder en nauwkeuriger helpen,” legt Heyse uit. “Dit maakt het makkelijker om de juiste behandeling in te zetten en de kans op toekomstige aanvallen te verkleinen.”

In de toekomst kan het model van Heyse in ziekenhuizen ingezet worden, niet alleen om de diagnose te stellen, maar ook om de voortgang van patiënten te monitoren. Dit doctoraatsonderzoek laat zien hoe technologie en geneeskunde elkaar kunnen versterken, en geeft hoop op een betere toekomst voor mensen met epilepsie.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Gebruik van artificiële intelligentie voor EEG-gebaseerde diagnose van epilepsie na een eerste aanval

Promotor: Pieter van Mierlo

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke