Onderzoek naar nieuwe polymeergebaseerde hoefschoenen kan paarden helpen sneller te herstellen
(20-09-2024) Onderzoeker Ruben Vande Ryse onderzoekt twee technieken om polymeergebaseerde hoefschoenen te maken, die gezonder zijn voor paarden dan de traditionele metalen versies.
Het gebruik van metalen hoefschoenen is heel normaal in de paardenwereld, maar wist je dat ze de benen van paarden kunnen belasten en zelfs blessures kunnen verergeren? Onderzoeker Ruben Vande Ryse werkt aan een alternatief: hoefschoenen gemaakt van polymeren, m.a.w. kunststoffen, die beter zijn voor de gezondheid van paarden. "Polymeren kunnen de eigenschappen van de natuurlijke hoefwand nabootsen, wat veel voordelen biedt voor de orthopedie van paarden," zegt Vande Ryse.
Gezonde hoeven, gezonde paarden
De hoefwand van een paard bestaat van nature uit keratine, een veelvoorkomend natuurlijk polymeer. Het idee is dat polymeermaterialen in hoefschoenen vergelijkbare eigenschappen kunnen hebben, waardoor ze beter passen bij de hoef zelf. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en het herstel van bestaande letsels te bevorderen. "Polymeren zijn o.a. meer flexibel en dempend dan metaal, waardoor de natuurlijke anatomische processen worden toegelaten en het risico op blessures kleiner wordt," legt Vande Ryse uit.
Additive Manufacturing versus injectiespuitgieten
Het onderzoek richt zich op twee belangrijke productietechnieken: Additive Manufacturing (AM), beter bekend als 3D-printen, en Injectiespuitgieten (IM). Beide methoden worden getest om te zien welke het beste werkt voor het maken van deze polymeergebaseerde hoefschoenen. "Met 3D-printen kunnen we snel prototypes maken en gepersonaliseerde schoenen (paard specifiek) produceren. Het biedt flexibiliteit in materiaalkeuze en vormgeving," aldus Vande Ryse.
Daarnaast onderzoekt hij ook de mogelijkheid om composietmaterialen te gebruiken. Deze hebben verbeterde eigenschappen, wat de schoenen nog beter zou maken. "Composieten kunnen ervoor zorgen dat de schoenen langer meegaan en tegelijkertijd flexibel genoeg blijven om het hoefmechanisme toe te laten," zegt Vande Ryse.
Toekomstige toepassingen
Een belangrijke uitdaging bij het gebruik van Additive Manufacturing voor deze toepassing is het beperkt aantal beschikbare materialen. Om dit probleem op te lossen, kijkt Vande Ryse ook naar theoretische modellen om 3D-printen met polymeren te verbeteren. "We willen met deze nieuwe modellen het mogelijk maken om sneller nieuwe materialen te ontwikkelen voor Laser Sintering toepassingen," voegt hij toe.
Het onderzoek van Ruben Vande Ryse zou uiteindelijk kunnen leiden tot een revolutionaire verandering in de paardenwereld, waarbij polymeergebaseerde hoefschoenen de gezondheid en het welzijn van paarden wereldwijd verbeteren.
Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat: onder embargo tot 01/07/2025
-
Titel doctoraat: Bottom-upontwerp van polymeergebaseerde hoefschoenen: het verbinden van polymeerverwerking en diergeneeskunde
Promotoren: Ludwig Cardon, Patrick De Baets, Frederik Pille
Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke