UGent doet onderzoek naar computerchips die werken met licht

(11-09-2024) Onderzoeker Emmanuel Gooskens heeft zijn doctoraat afgerond waarin hij bijdroeg aan onderzoek rond computerchips die met licht werken in plaats van elektriciteit.

Deze chips zouden in de toekomst sneller en zuiniger kunnen zijn, wat toepassingen zou kunnen hebben in telecom en medische beeldvorming.

Stel je eens voor: een computer die niet werkt met elektriciteit, maar met licht. Klinkt als sciencefiction, toch? Onderzoeker Emmanuel Gooskens heeft nu een verdere stap gezet in die richting. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk?

In plaats van elektriciteit, die je normaal in je telefoon of computer gebruikt, maakt dit nieuwe systeem gebruik van verschillende kleuren licht om berekeningen uit te voeren. Net zoals ons brein leert uit ervaring, kan dit systeem leren op basis van voorbeelden, zonder dat iemand het expliciet hoeft te programmeren.

Deze lichtgestuurde computersystemen zijn geïntegreerd op kleine chips, net zoals de processor in je smartphone. Dat betekent dat ze heel compact zijn en veel verschillende taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren, zoals het verwerken van een internetsignalen uit een glasvezelkabel.

Waarom licht gebruiken en geen elektrische signalen? Simpel: licht kan veel sneller geschakeld worden en is potentieel energie-efficiënter. UGent had al eerder geëxperimenteerd met lichtgestuurde systemen, maar wat Emmanuel Gooskens nu heeft gedaan, is het gebruik van meerdere golflengten (kleuren) licht onderzoeken. Hierdoor kunnen deze systemen meer gegevens terzelfdertijd verwerken.

In de toekomst zouden deze systemen na verdere ontwikkeling bijvoorbeeld een rol kunnen spelen in telecom of de medische wereld, waar ze optische data kunnen verwerken.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: De golflengtedimensie in photonic reservoir computing

Promotoren: Peter Bienstman en Joni Dambre

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke