Kennisclips opnemen aan FEA? Een overzicht van de mogelijkheden

Aanwezige lesopnameapparatuur

Verschillende auditoria en leslokalen aan de UGent zijn voorzien van vaste opnameapparatuur. In de eerste plaats maken zij het mogelijk lessen op te nemen en de opnames vervolgens ter beschikking te stellen van de student (locaties + mogelijkheden). Weet echter dat lesopnames integraal ter beschikking stellen om velerlei redenen weinig activerend (en soms zelfs ronduit nefast) is voor je studenten. Vraag je ter illustratie maar even af wanneer je laatst zelf nog 75 min geboeid naar je laptopscherm hebt zitten kijken...

Overweeg je deze opnameapparatuur te gebruiken voor het opnemen van kennisclips? Hoewel dit geen ideale oplossing is, lukt het op zich wel. De voornaamste belemmeringen zijn de vaste camerapositie, de vereiste een opname op voorhand in te plannen en de lange feedbackloop (je ziet immers pas later hoe je opname er precies uitziet).

Uitleendienst

De Universiteitsdienst ICT stelt divers audiovisueel materiaal ter beschikking via de DICT-uitleendienst. Reserveringen kunnen online, ophalen en terugbrengen gebeurt in S9 op Campus Sterre.

De mobiele opnameset die je hier kan ontlenen, biedt het voordeel dat je het bronmateriaal na opname onmiddellijk kan overzetten en dus meteen kan beginnen monteren. Een voorbeeld van opnameset die beschikbaar is via de uitleendienst is de zogenaamde 'Pearl Mini'.

De faculteit beschikt eveneens over enkele mobiele opnamesets. Meer info over de apparatuur en mogelijkheid tot uitlenen via Bart De Kegel.

Professionele opnamestudio @ UGent

Alle UGent-lesgevers kunnen gebruikmaken van de professionele opnamestudio in Home Vermeylen (Stalhof 8, 9000 Gent, in de voormalige studio’s van Urgent.fm). Je kan hier terecht voor een opname van één spreker ('talking head’ of volledige lengte), handschrift, audio, interview of panelgesprek met 2 tot 3 sprekers in zetels, enz. Voorafgaand aan de eigenlijke opname vindt er eerst een verplicht intakegesprek plaats. Verder is tijdens de kantooruren ook steeds (gratis) technische ondersteuning aanwezig zodat je je alvast geen zorgen hoeft te maken over eventuele technische drempels.

Opnamestudio’s @ FEA

Een instapklare opnamestudio met technische ondersteuning die voor alle lesgevers aan onze faculteit openstaat, is er momenteel niet. Wel zijn er twee lokalen op Campus Ardoyen die bijna aan de gevraagde voorwaarden voldoen:

  • Op de zevende verdieping van het iGent-gebouw op campus Ardoyen kan je in de opnamestudio van de onderzoeksgroep Photonics terecht. De studio kwam tot stand binnen het kader van een MOOC-project aan deze onderzoeksgroep en kan nu dus ook breder worden gebruikt. Je kan ze gebruiken voor (1) opnames vanop camera en (2) opnames met een Powerpoint als achtergrond. Op termijn zal het ook mogelijk worden ze voor livestreaming in te zetten. Wil je deze ruimte voor het eerst gebruiken, mail dan naar Nic Vermeulen voor technische ondersteuning (foto's en handleiding).
  • Tegenover het iGent-gebouw bevindt zich op de eerste verdieping van gebouw 60 de UGain-leszaal (foto's). Het lokaal werd met een professionele Pearl-opname-installatie uitgerust omdat lessen binnen de UGain-opleidingen ook vaak gestreamd moeten worden. In het verleden werden hier al verschillende lessen- en videoreeksen opgenomen. Hierbij bleek het aangewezen steeds technische ondersteuning bij de hand te hebben, wat mogelijk is zolang je de bijhorende personeelskost op jou of je project kan nemen. Neem in dat geval contact op met Steven Deneef.

Videotraining

Panopto vervangt vanaf AJ 2023-2024 Opencast als videoplatform aan de UGent. Gebruik Panopto bij voorkeur voor al jouw onderwijsgerelateerde videotoepassingen zoals lesopnames, kennisclips, instructiefilmpjes, video-opdrachten, video-feedback, ...

In Panopto kan je lessen en kennisclips opnemen en opladen. Daarna kan je deze video's bewerken met de video editor van Panopto.

Om een beter beeld te krijgen op de technische aspecten die bij een video-opname komen kijken, kan je de videotraining "Panopto: aan de slag met het nieuwe videoplatform" volgen. In te schrijven via UTOP, zie Athena "SuccessFactors"-tegel.

Eigen smartphone of webcam

Naast alle geavanceerde apparatuur, kom je vandaag de dag al een heel eind met je eigen smartphone of webcam. Het hangt er ook maar van af welke beeldkwaliteit je nastreeft.

Doorgaans wil je in de eerste plaats je lesmateriaal (bijv. slides) helder in beeld krijgen, wat prima lukt via zogenaamde screencastsoftware, die een opname maakt van je scherm. Tegelijk is het voor de aandacht van de student wel bevorderlijk dat er ook regelmatig een bewegend element in beeld komt (bijv. een kadertje dat je hoofd en torso toont terwijl je uitleg geeft). Hiervoor moet de resolutie van je smartphone ruimschoots volstaan.

Opgelet: bij deze manier van werken is het voornaamste aandachtspunt bij uitstek het geluid. Waar ingebouwde beeldopnameapparatuur gauw een voldoende hoge kwaliteit levert, kan dat van de geluidsopname niet zomaar worden gezegd. Wens je de kennisclip graag op langere termijn te gebruiken (wat uiteindelijk wel de bedoeling is), neem dan beter je voorzorgen door een externe microfoon te voorzien. 

Wat de montage betreft, kan je gebruik maken van open source softwarepakketten, online wordt ook ‘VideoPad Video Editor’ en ‘Active Presenter’ aangeraden.

DIY

Voor de doe-het-zelvers biedt het internet heel wat inspiratie en richtlijnen, bijv '5 steps to creating the ultimate lecture recording studio'.
FEA-professor Stefaan Cottenier nam een filmpje op over hoe hij thuis met een geïmproviseerd green screen aan de slag is gegaan.