Building a Better World Through Sport (AJ 2024-2025)

Jaarthema

In het voorgestelde jaarthema “Building a Better World Through Sport” voor het excellentieprogramma in het academiejaar 2024-2025 wordt er een link gelegd tussen verschillende disciplines zowel binnen als buiten de ingenieurswetenschappen. Het onderwerp is ontstaan naar aanleiding van lopend en toekomstig sportinnovatie-onderzoek binnen verschillende FEA-onderzoeksgroepen en -consortia en leunt aan bij drie van de United Nations Sustainable Development Goals [SDGs]:

SDG 3 Good Health and Well-Being: verzekeren van een goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden;

SDG 9 Industry, Innovation and Infrastructure: bouwen van  veerkrachtige infrastructuur, bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisering en het stimuleren van innovatie;

SDG 11 Sustainable Cities and Communities: verbeteren van mobiliteit en infrastructuur en het verminderen van de nadelen ervan, zoals tijdverlies als gevolg van files, onveiligheid in het verkeer en druk op het milieu.

Building a Better World Through Sport is de slogan van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Olympic Movement (de Olympische Beweging). Het geeft mooi weer hoe sport gebruikt kan worden om de wereld te veranderen en te verbeteren (tevens ook het doel van de SDGs). Het olympisme en de olympische waarden (vriendschap, respect en excellentie) staan hierbij centraal. In het excellentieprogramma zullen we onderzoeken hoe we met behulp van technologische innovaties kunnen bijdragen tot dit doel van het IOC, met specifieke focus op de twee van de hiervoor besproken SDGs.

De studenten zullen werken rond de volgende twee sportinnovaties/thema’s:

  • Veiligheid/gezondheid van de atleten monitoren en verbeteren: om risico’s op blessures te verminderen, valpartijen te vermijden en in geval deze toch gebeuren de impact ervan te reduceren en zo snel mogelijk te communiceren (om bijvoorbeeld te voorkomen dat men bij een hersenschudding verder blijft sporten).
  • Stadiums/sportbeleving van de toekomst ontwikkelen: nadenken hoe dit veiliger, duurzamer, innovatiever en toegankelijker kan. De focus kan hierbij op de beleving in het stadium liggen, als daarbuiten (thuis, fandorpen, …). Sport(beleving) voor allen, en hoe dit te faciliteren op basis van technologie, kan ook onderwerp vormen van de studie (tevens gelinkt aan SDG 10 - ongelijkheid verminderen).

Opzet is om eerst een inleidend programma aan te bieden waarin de bovenvermelde thema’s aan bod komen, eventueel nog aangevuld met andere onderwerpen zoals ondernemen in de sport, juridische aspecten (m.b.t. data van sporters), etc. Daarna zullen de studenten zich verdiepen in één van de 2 thema’s volgens een systeem van “gestuurde vrijheid”, waarbij de studenten in zekere mate zelf het parcours bepalen. De finaliteit van het programma kan verschillen volgens het onderwerp (demonstrator, simulatie, white paper, etc.). Voor elk thema zal ook een gastspreker/expert worden uitgenodigd om de studenten te inspireren, alsook om hun voorstellen mee te bespreken en evalueren. We streven naar een mix van gastsprekers uit de (sport)industrie en de sportfederaties en doen hiervoor beroep op het netwerk van de coördinatoren en partners van het excellentieprogramma.

Nieuwsberichten en achtergrondinformatie als inspiratiebronnen

BOIC - Team Belgium: Visie & Missie

UGent - IDLab: Research Group Sportsdatascience: projecten

Victoris: projecten

Durf Denken (artikel): 8 UGent-studenten beleven Olympische droom in Tokio

UN Chronicle (artikel): The Role of Sport in Achieving the Sustainable Development Goals

Coördinator

Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen (ELIS - EA06): Steven Verstockt, Maarten Slembrouck

Vakgroep Informatietechnologie (INTEC - EA05]: Femke De Backere, Femke Ongenae

met ondersteuning van:

  • Jacques Rogge Olympic Studies Centre
  • Sport Vlaanderen
  • VICTORIS

De Sports Data Science onderzoeksgroep van IDLab (Internet and Data Science Lab, EA06) zal het excellentieprogamma in 2024-2025 leiden. Voorts bieden het recent aan de UGent opgestarte “Jacques Rogge Olympic Studies Centre", Sport Vlaanderen en VICTORIS (Ghent University Consortium in Sports Innovation) ook ondersteuning waar nodig, en zullen zij bij aanvang ook een inspirerende kick-off mee vorm geven.

Het streefdoel is 25 studenten te laten deelnemen aan het thema 'Sport voor iedereen'.