Industrieel Ontwerpen (IO), Machine- en Productieautomatisering (MPA)

Voor wie?

  • De zomercursussen zijn in de eerste plaats bedoeld voor nieuwe bachelorstudenten industrieel ingenieur (Industrieel Ontwerp (IO) en Machine- en Productieautomatisering (MPA)).
  • De cursussen wiskunde en fysica/mechanica zijn ook voor schakelstudenten een aanrader.

Inschrijven

Inschrijven voor een zomercursus gebeurt elektronisch. Meteen na je inschrijving krijg je een bevestigingsmail met een overzicht van de cursussen waarvoor jij geregistreerd bent. Bewaar deze e-mail zorgvuldig, zo kan je later gemakkelijk checken voor welke vakken je bent ingeschreven.

Registreren kan vanaf 1 juli 2023 via de link op deze pagina.

Gratis

Deelnemen aan de zomercursussen is gratis. Sommige vakken stellen een syllabus ter beschikking die je ter plekke kan kopen (zie vermelding bij het vak).

Waar en wanneer?

Alle cursussen gaan door op campus Kortrijk (Sint-Martens-Latemlaan 2B, 8500 Kortrijk).
Dit van 4 tot en met 15 september 2023 telkens van 9.00 uur tot 12.15 uur en van 13.30 uur tot 16.45 uur tenzij anders vermeld.
Wie een ganse dag cursus volgt, brengt een lunchpakket mee (campusrestaurant opent pas bij de start van het academiejaar).

Aanbod 2023

Wiskunde (Remediëringstraject) 

Dag Datum Uur
 Maandag  4/9/2023  8u30-12u45
 Dinsdag  5/9/2023  8u30-12u45
 Woensdag  6/9/2023  8u30-12u45
 Donderdag  7/9/2023  8u30-12u45
 Vrijdag  8/9/2023  8u30-12u45
 Maandag  11/9/2023  8u30-12u45
  • Voor studenten en schakelstudenten IO en MPA
  • De zomercursus wiskunde heeft als doel om enkele wiskundige thema’s uit het secundair onderwijs op te frissen. We gebruiken een cursus waarbij in elk hoofdstuk het theoretische gedeelte uitgewerkt is a.d.h.v. enkele voorbeelden. Bovendien zijn er van elk thema zelftesten opgenomen zodat je zelfstandig oefeningen kunt maken en nagaan of je de basisvaardigheden van het thema onder de knie hebt.
  • De volgende thema’s komen tijdens de zomercursus aan bod:

- Machten en merkwaardige producten

- Vergelijkingen en ongelijkheden

- Goniometrie en driehoeken

- Matrices en stelsels

- Vectoren en vlakke meetkunde

- Limieten en afgeleiden 

- Complexe getallen

- Integralen

  • De inhoud wordt verspreid over 6 dagen telkens in de voormiddag. Deze cursus is eveneens een remediëringstraject indien niet geslaagd voor de starttoets. De syllabus kan je ter plaatse kopen (enkel cash te betalen).

Elektriciteit - Dinsdag 12/9/2023 

  • Voor studenten IO en MPA
  • We herhalen de basiswetten van de elektrische netwerken. Verder wordt er aandacht besteed aan het oplossen van eenvoudige netwerken (serie-, parallel- en gemengde schakelingen, alsook de wetten van Kirchhoff). In het labo leer je een volt- en ampèremeter gebruiken bij eenvoudige schakelingen.
  • Deze cursus richt zich tot studenten uit een niet-technische vooropleiding. Breng zeker je rekenmachine mee.

Fysica/Mechanica - Woensdag 13/9/2023  

  • Voor studenten en schakelstudenten IO en MPA
  • We herhalen de basiswetten van de elektrische netwerken. Verder wordt er aandacht besteed aan het oplossen van eenvoudige netwerken (serie-, parallel- en gemengde schakelingen, alsook de wetten van Kirchhoff). In het labo leer je een volt- en ampèremeter gebruiken bij eenvoudige schakelingen.
  • Deze cursus richt zich tot studenten uit een niet-technische vooropleiding. Breng zeker je rekenmachine mee.

Technisch tekenen - Donderdag 14/9/2023 

  • Voor studenten IO en MPA
  • Technisch tekenen is een grafische taal die wordt gebruikt om de vorm, de afmetingen en de uitvoering van een voorwerp voor te stellen op een plat vlak. De voorstelling van de vorm is gebaseerd op het toepassen van projectiemethodes. In deze cursus leren we jou de rechthoekige projectie aan en zal je die achteraf ook inoefenen. Daarnaast komen een aantal algemene oefeningen rond ruimtelijk inzicht aan bod, die je helpen de rechthoekige projectiemethode onder de knie te krijgen. Op deze manier verwerf je op korte tijd reeds een solide basiskennis in het technisch tekenen.
  • Deze cursus richt zich tot studenten die hun ruimtelijk inzicht willen bijspijkeren en geen ervaring met technisch tekenen hebben.

Design thinking - Vrijdag 15/9/2023 

  • Voor studenten en schakelstudenten IO 
  • Als industrieel Ontwerper neem je jezelf en je kennis niet als uitgangspunt bij het bedenken van nieuwe producten en of services. Integendeel, de gebruiker staat centraal en is cruciaal om het probleem te begrijpen. Pas dan kan je ideeën genereren, prototypes bouwen, testen met je gebruiker en uiteindelijk alles implementeren. Dit proces wordt benoemd als Design Thinking. In deze zomercursus doorlopen we op één dag het volledige proces. Je analyseert het probleem, we houden een brainstorm, maken quick & dirty prototypes etcetera.
  • Deze cursus richt zich tot alle studenten die willen starten in de 1e bachelor van de opleiding industrieel ontwerpen.

Contact

Voor meer inlichtingen neem je contact op met het studentensecretariaat via e-mail: fsa.ea@ugent.be