De financiële gezondheid van vzw's en stichtingen
Beoordeling en opvolging van de financiële gezondheid van vzw's en stichtingen
Omschrijving opleiding
Vzw's en stichtingen worden in eerste instantie opgericht om bepaald maatschappelijke doelstellingen na te streven. Winst maken mag bij vzw's en stichtingen geen doel op zich zijn. Maar koken kost geld. Hoe goed een vzw of stichting haar maatschappelijke doelstellingen ook bereikt, haar uiteindelijk leefbaarheid (continuïteit) zal bepaald worden door haar financiën.
Tijdens deze opleiding worden aan de deelnemers een aantal technieken en een uitgebreide set van paramaters en ratio’s aangereikt die hen in staat moeten stellen de algemene financiële toestand van hun instelling beter te kunnen inschatten zowel op korte als lange termijn.
Vooreerst zullen enkele klassieke technieken (bv. kasstroomanalyse, horizontale analyse, verticale analyse), parameters (bv. cashflow, EBITDA, nettobedrijfskapitaal, autofinancieringsmarge, …) en ratio’s (liquiditeitsratio’s, solvabiliteitsratio’, …) worden besproken zoals deze ook gekend zijn in de vennootschapswereld. De beoordeling van de financiële toestand van een vzw of stichting verschilt echter in bepaalde opzichten fundamenteel van vennootschappen. Daarom worden er bij de bespreking van deze technieken, waar nodig, kanttekeningen gemaakt omtrent hun toepasbaarheid/interpretatie in de context van vzw's en stichtingen.
Daarnaast besteedt de opleiding ook aandacht aan een aantal parameters en ratio’s die specifiek zijn voor vzw's en stichtingen (bv. subsidieafhankelijkheid) en wordt ingegaan op het thema reservevorming.
Tijdens de opleiding wordt de nodige tijd voorzien om de deelnemers toe te laten deze technieken, knipperlichten en ratio’s toe te passen en te interpreteren voor hun eigen organisatie.
Voor wie?
Deze opleiding richt zich zowel tot bestuurders, leidinggevenden (coördinatoren, directeurs, managers, projectverantwoordelijken,…) als medewerkers van financiële diensten van verenigingen en stichtingen betrokken bij het algemeen beleid van de vzw of stichting. Daarnaast richt deze opleiding zich ook tot medewerkers van toezichthoudende en subsidiërende overheden die de financiële toestand van vzw's en stichtingen monitoren. Om deze opleiding te volgens is een basiskennis van het boekhouden en de jaarrekening vereist.
Praktische informatie
Voor meer informatie over cursusdata en inschrijvingen verwijzen wij door naar de pagina's van de FEB Academy, het nieuwe opleidingsinstituut voor levenslang leren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.