Studiedagen voor leerkrachten secundair onderwijs
De faculteit Economie en Bedrijfskunde (Universiteit Gent) nodigt u uit op een studiedag voor leerkrachten (bedrijfs-) economie. De studiedag wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep Accounting Education in samenwerking met de studenten van de Educatieve Master Economie.
De studiedag in 2024 gaat door op:
- donderdag 25 april 2024 (Accounting Education) > schrijf je online in!
Programma
Online studiedag Accounting Education - Ondernemerschapsonderwijs en hybride lessen
- 09.15 u. Verwelkoming door prof. dr. Evelien Opdecam
- 09.25 u. Evolutie eindterm boekhouden in het secundair onderwijs (Prof. dr. Evelien Opdecam en Prof. dr. Patricia Everaert)
- 10.30 u. Social skills in de lessen economie : Let’s sTEAMulate (dra Amelie Vanhove)
- 12.00 u. Broodjeslunch
- 13.00 u. Hot topics in accounting (Prof. Jan Verhoeye)
- 14.00 u. Workshop 1 (naar keuze)
- 15.00 u. Pauze
- 15.30 u. Workshop 2 (naar keuze)
- 16.30 u. Einde
Inhoud
Boekhouden in beweging: evolutie eindterm boekhouden in het secundair onderwijs
Boekhouden speelt opnieuw een belangrijke rol binnen de eindtermen. We staan stil bij de laatste stand van zaken en verduidelijken een aantal aspecten aan de hand van concrete voorbeelden.
Social skills in de lessen economie: Let’s sTEAMulate
In deze sessie bieden we een innovatief lessenpakket aan, ontwikkeld binnen de onderzoeksgroep Accounting Education in samenwerking met leerkrachten. We loodsen u doorheen het volledige lessenpakket rond het thema ‘Optimale productiegrootte’, waarbij leerlingen hun teamwork skills kunnen verbeteren en tegelijkertijd ook economische kennis en vaardigheden verwerven.
Hot topics in accounting
In deze sessie zal de voorzitter van de CBN ingaan op enkele actuele onderwerpen en op de nieuwe adviezen.
Workshops
Strategisch marktspel
(Elodie Aernoudt, Matthias Struyf en Sander Mathijs)
Ontdek zakelijke strategieën en de kracht van economische principes in onze boeiende workshop 'Strategisch marktspel'. Laat u onderdompelen in een interactieve ervaring, waar u leert hoe belangrijke beslissingen de marktvraag en winstgevendheid beïnvloeden door het lanceren van een smartphone in een dynamische gesimuleerde markt.
Inkomensongelijkheid
(Louise Rydant, Bert Jonckheere en Jill Vantieghem)
Ontdek de educatieve twist van 'Lach je Rijk' tijdens onze workshop. Waan u in verschillende inkomensniveaus en ervaar hoe progressieve belastingen de maatschappij vormgeven. Ontrafel daarnaast spelenderwijs hoe beleidsbeslissingen bijdragen aan een eerlijke verdeling van welvaart. Verzamel de meeste punten en kroon u tot belastingexpert van de klas!
Nabo Booster
(Laura Claeys)
Deze workshop is uitsluitend toegankelijk voor leerkrachten die deelnemen aan NABO. De Nieuwe Aanpak BoekhoudOnderwijs (NABO) is ontwikkeld door onze onderzoeksgroep. Tijdens deze speciale sessie hebben NABO-leden de kans om elkaar te ontmoeten, feedback te geven en te ontvangen over de NABO-methode en het bijbehorende materiaal.
Duga
(Elke Minnaert & Laura Claeys)
Ontdek en verken onze educatieve app.
Tijdens deze workshop geven we een overzicht van de belangrijkste functionaliteiten voor zowel gebruiker als beheerder. We zetten u als leerkracht volledig op weg, zodat u de app eenvoudig en volledig op uw maat kan integreren in uw eigen lessen.
Accounting digitaal: Navigeren door de digitale transformatie
(Sven Cornelis en Glenn Vandamme (Finplex))
Onze digitale wereld evolueert steeds sneller en de digitalisering blijft razendsnel doorstomen. Dit is een evolutie die ook jobs en loopbanen ingrijpend verandert. Ook binnen de boekhoudsector wordt digitalisering een centraal begrip en is het beroep van een accountant in beweging. Welke rol speelt digitalisering in de accountancy sector en wat is de mogelijke impact van Artificiële Intelligentie?
Let’s sTEAMulate
(Amelie Vanhove)
In deze workshop wordt dieper ingegaan op het lesmateriaal van het sTEAMulate lessenpakket. Binnen dit pakket, opgebouwd rond het thema ‘optimale productiegrootte’, werken leerlingen intensief samen in consulting groepjes. Zij formuleren hierbij praktische adviezen aan bedrijven over de variabele en vaste kosten, de opbrengstenstructuur, de maximale winst, enz.
Inschrijven
Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht. Gelieve in te schrijven voor 15/04/2024.
Studiemateriaal
De handouts en het gebruikte materiaal worden na de studiedag online beschikbaar gesteld via een versleutelde pagina op de website www.accountingeducation.ugent.be.
Locatie
De studiedag gaat door in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent. De ingang bevindt zich rechts naast de kerk.
Kom je met de trein? Neem aan het station Gent-Sint-Pieters de bus richting halte Gent Heuvelpoort. Wandel vervolgens 500 meter tot aan het Sint-Pietersplein.
Kom je met de wagen? Je kan parkeren in de betaalparking Sint-Pietersplein P10. Volg de pijlen P10 op de stadsring. Houd rekening met de files en drukte in de stad Gent, die je reistijd mogelijks verlengen.
Contact
Laura Claeys
lmiclaey.Claeys@UGent.be
+32 (0)9 264 35 66