Interne vrijstellingen FEB

Welke vrijstellingen aanvragen?

Verander je van bachelor naar bachelor binnen de FEB?

Op volgende webpagina kan je overzichtslijsten terugvinden met mogelijke vrijstellingen bij een studieverandering van één bachelor binnen de FEB naar een andere bachelor binnen de FEB.

Let op: deze vrijstellingen worden niet automatisch toegekend bij jouw studieverandering, je moet jouw vrijstellingen dus steeds zelf aanvragen via OASIS! (zie hieronder)

Mogelijke vrijstellingen van Bachelor naar Bachelor binnen de FEB

Je wil een vrijstelling aanvragen op basis van een behaald credit binnen onze faculteit, maar dit is niet omwille van een studieverandering van bachelor naar bachelor?

Bijvoorbeeld:

  • Na de master Bestuurskunde en Publiek Management volg je ook nog de master Bedrijfseconomie?
  • Na de master Handelswetenschappen volg je ook nog de master Business Economics?
  • Je was ooit in de bachelor Handelswetenschappen ingeschreven en je volgt nu het schakelprogramma Handelswetenschappen?
  • Na de bachelor Bestuurskunde en Publiek Management volg je het voorbereidingsprogramma Handelswetenschappen?
  • ....?

Er zijn in dergelijke gevallen geen standaardlijsten met vrijstellingen die toegekend worden per vooropleiding.
Je moet dus zelf een screening doen op basis van de studiefiches van de vakken van de opleiding die je zal volgen.

Maak een screening op basis van de studiefiches van vakken in de UGent-Studiekiezer > sorteer op faculteit: Economie en Bedrijfskunde > ga naar de opleiding waarbinnen je vrijstellingen wil aanvragen.
Als je op basis van de studiefiche merkt dat de inhoud van een vak in de opleiding sterk overeenstemt (zowel qua inhoud, niveau, eindcompetenties, studiepunten,...) met één of meerdere vakken waarvoor je reeds een credit behaalde in een vorige opleiding, dan kan je een vrijstellingsaanvraag indienen.

Een vrijstellingsaanvraag kan je enkel indienen op basis van vakken waarvoor je reeds een credit behaalde (dus geen vrijstelling of deliberatie).

Hoe vrijstellingen aanvragen?

Vanaf 1 juni 2024 kan je jouw vrijstellingen aanvragen via https://oasis.ugent.be > Academiejaar 2024-2025 > Curriculum > Vrijstellingen.

Gebruik hiervoor bij voorkeur Firefox of Google Chrome als browser.

Per vak waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen, dien je een nieuwe aanvraag toe te voegen (dus opnieuw te starten vanaf stap 1).
Gelieve geen meerdere vrijstellingen aan 1 dossier toe te voegen

Na het indienen van jouw aanvraag kan je de status van jouw dossier online via OASIS opvolgen. Je wordt sowieso per e-mail op de hoogte gebracht indien je dossier is afgehandeld. Indien er een probleem is met je dossier of jouw dossier blijkt onvolledig te zijn, dan zal je hiervan eveneens op de hoogte worden gebracht, in dat geval zal jouw dossier opnieuw achteraan in de wachtrij worden geplaatst. Zorg dus dat je dossier meteen volledig is!

Handleiding

Wanneer vrijstellingen aanvragen?

  • Vanaf 1 juni 2024 kan je vrijstellingen aanvragen voor academiejaar 2024-2025.
  • Je kan een aanvraag indienen van zodra je een credit hebt behaald voor het vak op basis waarvan je een vrijstelling wil aanvragen.
  • Je hoeft nog niet officieel ingeschreven te zijn in de opleiding om de vrijstelling te kunnen aanvragen. De officiële inschrijving en de vrijstellingsaanvraag staan met andere woorden los van elkaar.

Deadlines: Je aanvraag indienen kan tot en met de onderstaande data:

  • voor vakken van het eerste semester:  14 november 2024
  • voor vakken van het tweede semester en jaarvakken: 28 februari 2025

Ben je bij aanvang van het academiejaar al zeker dat je ook voor bepaalde 2de semestervakken vrijstellingen wenst aan te vragen, dan kan je die aanvragen best samen indienen met die voor het 1ste semester en hoef je niet te wachten tot het begin van het 2de semester om de beslissing van de curriculumcommissie te kennen.

Behandelingstermijn?

  • de behandeling van een vrijstellingsaanvraag kan tot vier weken duren, in de zomer tot zes weken.
  • er wordt gewerkt met het principe van 'first come, first served'. hoe sneller je een aanvraag indient, hoe sneller je weet welke vrijstellingen je kan krijgen en hoe jouw studietraject er kan uitzien.

Curriculum in OASIS

Vakken waarvoor je vrijstellingen aangevraagd hebt, moet je ook toevoegen aan jouw curriculum in OASIS. Wanneer een vrijstelling wordt goedgekeurd, zal de curriculumcommissie dat vak voorzien van de notatie van de vrijstelling (V-EVK). Vermeld in het opmerkingenscherm bij het indienen van jouw curriculum dat je een vrijstellingsaanvraag hebt ingediend.

Staat er dat je het vak niet kan toevoegen (reeds opgenomen of gerealiseerd) dan mag je dit opgeven in het opmerkingenscherm, de administratie zal het vak dan toevoegen en er een vrijstelling aan koppelen.

Als een aangevraagde vrijstelling niet wordt toegekend, dan heb je nadien nog de mogelijkheid om dit vak uit jouw curriculum te verwijderen in geval je het desbetreffende vak niet wenst te volgen in 2024-2025.