Swap Shop

** English here **

Ontstaan van de Swap Shop

In de koffers van, of toegestuurde pakjes van het thuisfront voor, de gemiddelde buitenlandse student zit doorgaans enkel kledij, een laptop een paar leuke foto’s van thuis en wat koekjes om de eerste dag te overleven. Bestek, pannen, kuisproducten en huishoudtoestellen zitten er zelden bij, die worden meestal ter plekke gekocht. Een half studiejaar later gaat die amper gebruikte huisraad niet mee terug naar het thuisland, maar belandt ze in het beste geval in de afvalcontainer. Om die cirkel te doorbreken hebben enkele opmerkzame studenten de Swap Shop opgericht. 

Huisraad van uitwisselingstudenten krijgt een tweede leven

Met de 'Swap Shop' zorgt de Universiteit Gent ervoor dat op een structurele wijze materialen zoals kookpotten, bestek, kuisproducten en huishoudtoestellen die achtergelaten worden een tweede (en derde en vierde) leven krijgen bij inkomende studenten. Op deze manier wordt meteen ook de investeringskost voor de nieuwe studenten verlaagd.

De swapshop kwam tot stand met hulp van The Green Office van de Universiteit Gent in het kader van het "making tomorrow" project en wordt door studenten van de homeraden verder uitgebouwd.

Inzamelen van materialen

De Afdeling Huisvesting stelt drie inzamellokalen ter beschikking volgens een Open Door Policy.

Het concept is eenvoudig: studenten kunnen al het gerief dat ze niet mee naar huis nemen, achterlaten in een verzamellokaal. Die spullen worden gesorteerd en opgestapeld in de Swap Shop.

Kleding en donsdekens, die door de studenten in koude wintermaanden extra worden gekocht bovenop het standaard voorziene deken, worden om hygiënische redenen apart gehouden. Hiervoor werkt the Green Office aan een goede oplossing binnen de stedelijke context die ook financieel rendabel is: kledij wordt naar Kringwinkels gebracht en enkel voor dekens is er een beperkte wasserijkost van 5 euro. 

Swap Event

Twee maal per jaar wordt een Swap event georganiseerd waarop de nieuwe studenten gratis materiaal kunnen komen kiezen. Dit kent veel succes. Bovendien nemen de uitwisselingsstudenten het concept mee naar hun thuisuniversiteit, waardoor Swapshop ook een sensibiliserende waarde heeft. Het beheer van de swapshop werd overgedragen aan de studentenkring van de homes. 

Verwante informatie en nuttige links

Duurzaamheidsinitiatieven aan de UGent

Swap Shop in de (sociale) media

"Van kuisproducten tot koffiemachines", hln.be

Duurzaamheidsaward "De Groene Ruijter"