Claes Leen
Korte beschrijving van mijn loopbaan
Toen ik net was afgestudeerd had ik werkelijk geen idee wat ik wou doen. Ik kocht mezelf wat tijd door als vrijwilliger voor zes weken naar Zuid-Afrika te trekken. Terug thuis besloot ik om toch werk te zoeken in een officina-apotheek. Ik kwam terecht in een dorpsapotheek waar een hele toffe werksfeer heerste. Niet de kassa maar de patiënten stond er centraal. De mening van alle collega’s was van belang en niet enkel die van “de baas”. En het motto van de titularis was: ‘Als je wil, leer je elke dag iets bij’. Door een verhuis naar de andere kant van Vlaanderen, moest ik er met pijn in het hart vertrekken maar ondertussen wist ik wél wat ik wou: werken in een apotheek waar de patiënt centraal staat, waar ook mijn mening werd gerespecteerd en waar er voldoende mogelijkheden waren om bij te leren. De periode erna kwam ik in enkele apotheken terecht waar ik deze drie pijlers niet of slechts gedeeltelijk terugvond. Ik hield dus mijn ogen en oren open op zoek naar de ‘juiste job’. Zo vond ik een apotheek waar ik veel voldoening haalde uit het werk en ging ik daarnaast halftijds werken bij IPSA, het Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers. De combinatie apotheek/IPSA was bijzonder leerrijk. Mijn ervaring in de apotheek kwam goed van pas bij IPSA en wat ik leerde bij IPSA kon ik heel goed gebruiken in de apotheek. Na bijna 10 jaar bij het navormingsinstituut kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Bij de Eenheid Farmaceutische Zorg aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen werd een vacature uitgeschreven voor een praktijkassistent. Enkele maanden later ruilde ik IPSA in voor de UGent, waar ik nog steeds werk. De job is inhoudelijk heel erg veranderd maar dat maakt het net interessant. De hoofdbrok van de tijd komt het erop neer dat we samen met de studenten aan de slag gaan met casussen. Ik werk ook nog steeds deeltijds in de apotheek maar door omstandigheden ben ik de grens overgestoken naar Terneuzen in Nederland. Het Nederlandse zorgsysteem is helemaal anders wat maakt dat ook de job van apotheker anders ingevuld wordt. Als apotheker kom je in Nederland veel minder aan de balie. Het contact met de patiënt is minder frequent maar daarom niet minder interessant. Daarnaast is er veel contact met collega apothekers, huisartsen en specialisten. Dit soort multidisciplinair werken, is heel verrijkend. Als apotheker in Nederland ben je ook leidinggevende over een team. Hoewel ‘baas zijn’ niet echt in mijn ding is, heb ik ook hier mijn weg in gevonden. De hele overstap was best een uitdaging maar daar hou ik wel van.
Mijn huidige jobinhoud
Een dag in de apotheek …
Als ik de apotheek binnenstap, zijn er al een paar assistentes in de apotheek aan het werk. Ik heb mijn bureau achteraan in de apotheek. Daar liggen meestal al een paar vragen op me te wachten zoals een interactie waarvoor ik naar de arts moet bellen, een geneesmiddel dat niet leverbaar is en waar ik een alternatief voor moet vinden of een nierfunctie die ik moet opzoeken in het portaal van het ziekenhuis. Als ik deze vragen heb weggewerkt, begin ik aan de farmacotherapeutische analyse van een aantal medicatienazichten. Ondertussen springt de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk in hetzelfde gebouw even binnen om een vraag te stellen over een patiënt. Terwijl ik over de middag samen met een drietal collega’s mijn boterhammen eet, werken de andere drie collega’s verder want de apotheek blijft de hele dag open. ’s Middags heb ik een overleg bij de cardiologie in het ziekenhuis over vragen die vaak terugkeren en waarover we afspraken kunnen maken zodat we de vragen niet meer moeten stellen. Dat spaart tijd zowel voor de cardioloog als voor de apotheek maar ook de patiënt is hierdoor beter geholpen. Als ik terug in de apotheek ben, moet ik dringend beginnen met het nakijken van de bewakingssignalen en de voorschriften. Die moeten namelijk binnen de 12 uur na afleveren nagekeken zijn. De apotheek sluit om 17u30 maar ik blijf nog even. Ik geniet van de rust om verder te werken aan de voorschriften of ik neem de tijd om nog enkele medicatienazichten te analyseren of enkele patiënten op te bellen of te mailen over een vraag die ze hadden gesteld.
3 competenties die ik leerde in de opleiding die ik goed kan gebruiken tijdens mijn huidige job
- Door een half jaar via Erasmus in Londen te kunnen studeren, heb ik geleerd om buiten de eigen grenzen te kijken.
- Oplossingsgericht werken is iets wat gekomen is door een combinatie van de verschillende opleidingen en de ervaring die ik heb opgedaan.
- Deze twee competenties samen maken dat ik uitdagingen zie in bijzondere situaties maar zeker ook in de routine van elke dag en dat ik deze uitdagingen niet uit de weg ga.
Leukste aspect aan mijn job
Het leukste aspect aan mijn verschillende jobs vind ik de combinatie van het contact met mensen en het wetenschappelijke aspect. En dat uit zich op veel verschillende manieren. De wetenschappelijke info die ik zelf opzoek, met collega’s bekijk of terugkrijg van de studenten of collega’s aan UGent vertalen naar bv. een baliegesprek in de apotheek, dit delen met het apotheekteam en dan zien dat de collega’s dit ook toepassen, werkt heel erg motiverend. Wanneer ik dit dan kan terugkoppelen naar de studenten, is de cirkel rond.
Mijn tips voor studenten
Probeer de kansen te zien in het alledaagse. Vaak beginnen de mooiste uitdagingen met een klein zaadje dat ergens op een doordeweekse werkdag werd geplant. Gun jezelf de tijd om te groeien in een functie en verwacht niet dat alles vanaf dag één perfect zal gaan. Het kan zijn dat je na verloop van tijd ontdekt dat een bepaalde baan niet bij je past, en ook dat is waardevolle kennis. Door te weten wat je níét wil, kan je gerichter zoeken naar een job die wel bij je past.