De Schepper Lotte - Ziekenhuis- Wetenschappelijk onderzoek

Korte beschrijving van mijn loopbaan

Als laatstejaarsstudent Farmaceutische Wetenschappen greep ik enthousiast de kans om twee weken stage te lopen in de ziekenhuisapotheek. In het UZ Gent mocht ik meevolgen met meerdere apothekers, wat me een goed beeld gaf van het brede takenpakket. Deze ervaring versterkte mijn interesse en leidde tot de keuze om de specialisatie Ziekenhuisfarmacie te volgen. Tijdens de driejarige master-na-master-opleiding deed ik stage in AZ Sint-Lucas in Gent, een heel leerrijke en boeiende periode. Na mijn afstuderen ging ik aan de slag in UZ Gent, meer specifiek binnen de domeinen Farmaceutische Logistiek en Farmaceutische Zorg. Vorig jaar kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad: ik besloot deeltijds te doctoreren. Een doctoraat biedt me de kans om dieper in een specifiek interessegebied te duiken. Nu combineer ik mijn onderzoek met mijn werk in de ziekenhuisapotheek, met de focus op het domein Farmaceutische Zorg.

Mijn huidige jobinhoud

Enerzijds ben ik betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek voor het domein Farmaceutische Zorg. Dit omvat onder meer de klinische validatie van voorschriften, het opvolgen van antibiotica voorschriften en het verstrekken van adviezen aan artsen. Anderzijds werk ik aan diverse projecten, met een bijzondere focus op Antimicrobial Stewardship. Zo hebben we een eigen online antibioticagids ontwikkeld binnen het UZ Gent, waarin richtlijnen voor het rationeel gebruik van antimicrobiële middelen zijn gebundeld. Elk jaar evalueren we of het voorschrijfgedrag van artsen binnen ons ziekenhuis in lijn is met deze richtlijnen. Het monitoren van het voorschrijfgedrag en het opstellen van verbeteradviezen is één van de kerntaken van de Antibioticabeleidsgroep, waar ik lid van ben. Daarnaast ben ik actief in het Hospital Outbreak Support Team (HOST). Binnen dit team voeren we Antimicrobial Stewardship projecten uit binnen het Ziekenhuisnetwerk Gent (UZ Gent, AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn en AZ Oudenaarde). Het is fijn om samen te werken en van elkaars expertise te leren. Onderzoek doen is een veelzijdige bezigheid: literatuuronderzoek, opstellen van protocollen, dataverzameling, data-analyse enz. Daarnaast vinden er regelmatig vergaderingen plaats met collega’s om de voortgang van projecten te bespreken en ideeën uit te wisselen.

3 competenties die ik leerde in de opleiding die ik goed kan gebruiken tijdens mijn huidige job

  1. Als ziekenhuisapotheker is het essentieel om zowel zelfstandig als in een (multidisciplinair) team te kunnen werken.
  2. Goed plannen en organiseren: De dynamische en soms drukke werkomgeving in een ziekenhuis vraagt om goede plannings- en organisatorische vaardigheden.
  3. Oog hebben voor kwaliteit: Het leveren van kwaliteitsvolle farmaceutische zorg staat steeds centraal. Oog voor kwaliteit betekent ook dat we altijd streven naar verbetering, zowel in de zorgverlening als in de efficiëntie van de apotheekprocessen.

Leukste aspect aan mijn job

Het leukste aspect van mijn job is de afwisseling tussen mijn werk als ziekenhuisapotheker en mijn werk als doctoraatsstudent. In de ziekenhuisapotheek kan ik dagelijks bijdragen aan de patiëntenzorg door mee de farmacotherapie te bewaken. Via multidisciplinair overleg kan op die manier de optimale therapie voor de patiënt ingesteld worden. Het samenwerken in teamverband met artsen en andere zorgprofessionals is ontzettend waardevol. Als doctoraatsstudent krijg ik de kans om nieuwe kennis te vergaren, die op termijn de zorg verder kan verbeteren. Het combineren van praktijkervaring met wetenschappelijk onderzoek maakt mijn werk erg gevarieerd, dynamisch en uitdagend.

Mijn tips voor studenten

Grijp zeker de kans om stage te lopen in een ziekenhuisapotheek, zodat je kan ontdekken of de jobinhoud bij jou past.

Terug naar overzicht