Infodag

Op woensdag 19 maart 2025 gaat onze jaarlijkse infodag on campus door.

Je kan je als studiekiezer inschrijven voor één van de drie bezoekmomenten (14u, 15u of 16u) op campus Heymans. Tijdens dit bezoek kan je cursussen inkijken, vragen stellen aan studenten en informanten, filmpjes bekijken en genieten van een rondleiding in de nieuwbouw.

Vanaf 1 februari 2025 kan je je inschrijven via één van onderstaande links:

www.ugent.be/infodagen

Studiekiezer – Bachelor Farmacie

Elke studiekiezer mag maximaal drie begeleiders (ouders, vriend(in),…) meebrengen. 

Om de bezoekersaantallen te spreiden bieden we 3 relatief korte bezoekmomenten aan. Het is de bedoeling dat je alle info op deze website eerst doorneemt en vervolgens jouw vragen op de infodag stelt aan één van onze informanten. Er zal geen plenaire sessie gegeven worden, wel zullen er filmpjes te zien zijn en zullen de verschillende masters voorgesteld worden.

Wij hopen je binnenkort op Campus Heymans, Ottergemsesteenweg 460, 9000 Gent, te mogen verwelkomen. Vergeet ondertussen niet onze boeiende opleiding online te ontdekken op je eigen tempo. Veel kijk- en luisterplezier!

Farmaceutische Wetenschappen: een kolfje naar jouw hand?

Voorstelling bacheloropleiding

Farmacie is de wetenschap van de farmaca of geneesmiddelen. Ze bestudeert hun structuur, fysisch-chemische eigenschappen, bereidingswijze, toedieningsvormen, werking, veiligheid en correct gebruik.

Behoren scheikunde en biologie tot je favoriete vakken? Wil je weten hoe geneesmiddelen werken? Wil je graag patiënten helpen bij ziekte en correct geneesmiddelengebruik? Zou je willen meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen? Ben je kritisch ingesteld en kun je nauwkeurig werken?

Als je de meeste van deze vragen met "ja" hebt beantwoord, dan is Bachelor Farmaceutische wetenschappen misschien wel een geschikte studierichting voor jou.

 

Presentatie van de 6 leerlijnen in de Bachelor


Inkijkexemplaren van enkele cursussen van 1e bachelor


Getuigenissen van studenten over de bachelor

Voorstelling masteropleidingen

De academische bachelor van 180 studiepunten wordt gevolgd door één van onderstaande masteropleidingen van 120 studiepunten (raadpleeg de studiekiezer voor meer info):

  • Master in de Geneesmiddelenontwikkeling
  • Master in de Farmaceutische Zorg
  • Master in de Pharmaceutical Engineering
  • Educatieve Master in de Gezondheidswetenschappen

Stage

Om de beroepstitel van Apotheker te behalen moet elke student 26 weken stage lopen in de apotheek. De stage staat geprogrammeerd in het laatste jaar van de Master in de Farmaceutische zorg en van de Master in de Geneesmiddelenontwikkeling.

 

Internationale ervaring

Tijdens je eerste masterjaar kan je ervoor kiezen om de masterproef in het buitenland (vnl. Europese bestemmingen) uit te voeren. Aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen kiest ruim 30% van de studenten voor een Erasmuservaring van drie maanden (2de semester van 1ste Master).

Elk jaar nodigt de faculteit regelmatig buitenlandse sprekers uit, zodat de thuisblijvers ook kunnen proeven van internationalisering.

 

Jobs

Door de veelzijdigheid van de opleiding heeft de afgestudeerde apotheker een brede waaier aan beroepsmogelijkheden.

Download de carrièregids

Getuigenissen van alumni

 

Vereiste voorkennis

Farmacie steunt als wetenschappelijke discipline op chemie, fysica, biologie en wiskunde.

Het vak wiskunde sluit inhoudelijk aan bij ASO-richtingen met 4 à 5 uur wiskunde per week. Voor chemie en fysica wordt verder gebouwd op een voorkennis van 1 uur van ieder vak per week. Voor biologie is enige voorkennis handig meegenomen maar geen vereiste.

Omdat je als farmaciestudent tijdens je opleiding veel uren in het lab doorbrengt, is enige handigheid wel aanbevolen.

Twijfel je of je in aanmerking komt?

Starttoets/ijkingstoets

Sinds academiejaar 2022-2023 is deelname aan de starttoets verplicht om te kunnen starten met de opleiding Farmaceutische wetenschappen. Het resultaat dat je behaalt, is evenwel niet bindend. Dat wil zeggen dat de universiteit jouw inschrijving niet kan weigeren op basis van jouw score (het gaat hier dus niet over een toelatingsexamen). Maar: als je niet slaagt voor de ijkingstoets zal jou wel een verplicht remediëringstraject opgelegd worden.

De ijkingstoetsen worden georganiseerd op maandag 1 juli en zaterdag 24 augustus 2024. Je moet op voorhand inschrijven om te kunnen deelnemen aan één van beide starttoetsen. De inschrijvingen openen steeds op 15 januari en worden afgesloten op 15 juni (voor de eerste sessie) en 15 augustus (voor de tweede sessie).

Meer informatie over de ijkingstoets en de verplichte remediëring vind je op http://www.ijkingstoets.be en ijkingstoets farmaceutische wetenschappen.

Studiebegeleiding

Tijdens de opleiding kan je rekenen op persoonlijke studiebegeleiding via het Monitoraat.

 

Studentenraad en -vereniging

Als student ben je van harte welkom om aan te sluiten bij de studentenraad STuFF en studentenvereniging GFK.

 

Veelgestelde vragen

We hebben de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen, die hierboven niet aan bod komen, opgesomd.

Hoeveel bedraagt het slaagpercentage in 1ste bachelor? Op welke locaties heb ik les? Hoeveel kost de bacheloropleiding? Hoeveel tijd moet ik wekelijks voor de studie voorzien?

Download de vragen en antwoorden

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij studeren aan de UGent.

Kom te weten wat dit allemaal betekent:

Lees meer over studeren aan de UGent

Contact

Heb je na het doornemen van bovenstaande info nog vragen?

We blijven bereikbaar via het mailadres infodag.fw@ugent.be tot aan de start van het academiejaar.

Gerelateerde inhoud