Standaert Charlot - Officina-apotheek
Korte beschrijving van mijn loopbaan
Ik vatte in september mijn loopbaan aan als adjunct-apotheker bij Apotheek Vidafar te Nevele. Dit is de apotheek waar ik een deel van mijn stage heb voltooid en de kans kreeg mijn loopbaan verder te zetten.
Mijn huidige jobinhoud
Als apotheker ben ik erg begaan met de gezondheid van mijn patiënten en streef ik er voortdurend naar om hen van het juiste advies te voorzien. Het is voor mij belangrijk de patiënten in te lichten over het correct gebruik van geneesmiddelen, geneesmiddeleninteracties op te sporen en in het algemeen een gezonde levensstijl te stimuleren.
Mijn werkdagen zijn bijzonder gevarieerd. Je weet nooit van tevoren welke patiënt de apotheek binnenstapt. De ziektebeelden zijn dan ook zeer uiteenlopend.
Naast mijn farmaceutische kennis en adviesverlening zijn empathie en communicatie essentieel. Ik fungeer immers als een vertrouwenspersoon voor veel patiënten, wat het werk zo waardevol maakt. De dankbaarheid voor je inzet en zorg maakt het apothekersberoep bijzonder aangenaam.
Naast advies geven, omvat mijn werk als apotheker ook het maken van magistrale en officinale bereidingen. Wanneer een geneesmiddel in een specifieke dosis niet op de markt verkrijgbaar is, is het onze verantwoordelijkheid om de bereiding te formuleren.
Daarnaast heb ik dagelijks telefonisch contact met artsen en/of de groothandel. Wanneer er zich problemen voordoen met geneesmiddelen, zoals (ernstige) bijwerkingen, interacties, verkeerde doseringen of tekorten, is goede communicatie met de arts van groot belang. In voorkomend geval wordt er samen naar een passend alternatief gezocht, om bijvoorbeeld een tijdelijk tekort in de voorraad te overbruggen.
Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het beantwoorden van zorgvragen, zowel telefonisch als per e-mail, het plaatsen van bestellingen bij de groothandel én het up-to-date houden van medicatieschema's. Door het steeds groeiende karakter van het apothekersberoep behoren voortaan ook het afnemen van medicatienazichten en het toedienen van covid- en griepvaccinaties tot ons takenpakket.
Los van het dagelijks takenpakket zijn er tevens periodegebonden zorgprojecten waar we aan deelnemen. Voorbeelden daarvan zijn het Valpreventieproject en de Maand van de Preventie omtrent diabetes type 2. Om de zorg voor élke patiënt te waarborgen wordt samengewerkt met Salvus, een digitale tool die patiënten ook buiten de vier muren van de apotheek voorziet van gezondheidsadvies. Wanneer een nieuw geneesmiddel wordt opgestart in de apotheek, kan de patiënt ervoor kiezen om via e-mail bijkomend gepersonaliseerd advies te ontvangen. Daarnaast beschikt Salvus ook over een interessante feedbackfunctie. De patiënt kan eenvoudig via een smiley aangeven of het geneesmiddel goed wordt verdragen dan wel problemen veroorzaakt. Op die manier kan de patiënt nauwgezet worden opgevolgd.
Tot slot vinden er van tijd tot tijd multidisciplinaire overlegmomenten plaats tussen artsen en apothekers en blijven we door bijscholingen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het zorglandschap.
3 competenties die ik leerde in de opleiding die ik goed kan gebruiken tijdens mijn huidige job
- Farmaceutisch inzicht.
Vakken zoals ‘Farmacologie’ leren je meer over het functioneren van het menselijk lichaam en de manier waarop geneesmiddelen erop inwerken. De lessen ‘Farmacotherapie en Farmaceutische zorg’ waren voor mij ook eveneens ontzettend waardevol, omdat ze de basis vormen voor het geven van goed advies aan patiënten.
- Communicatie.
Het vak ‘Medicatiebegeleiding en Medicatiebewaking’ leert je hoe je van begin tot eind een goed advies kunt formuleren. Door in kleine groepjes te werken aan casussen en het feit dat je aan de hand van een rollenspel apotheker-patiënt door de lessenreeks wordt geloodst, word je uitstekend voorbereid op zowel je stage, als je toekomstige carrière als apotheker. De lessen ‘Praktische aspecten van farmaceutische zorg’ geven je daarnaast de nodige tools om patiënten te motiveren, de juiste vragen te stellen aan patiënten en om te gaan met weerstand van de patiënt.
- Competentie in artsenijbereidkunde.
Zowel het kunnen formuleren van farmaceutische doseringsvormen, zoals capsules, neusdruppels en crèmes, als het hebben van inzicht in de rol van de verschillende hulpstoffen in een bereiding, zijn essentieel om de functie van apotheker goed uit te kunnen voeren.
Leukste aspect aan mijn job
De veelzijdigheid in zorgprofielen, de afwisseling in taken, jezelf voortdurend uitdagen om een compleet en goed zorgadvies te bieden, evenals het bijblijven met nieuwe inzichten in de farmaceutische zorg, maken het werk als apotheker zeer dynamisch. Daarnaast is het onmisbare sociale contact met zowel patiënten als collega’s een waardevol aspect van het apothekersberoep.
Mijn tips voor studenten
Laat je vooral niet ontmoedigen door de vele, bij momenten moeilijke vakken. Het kan aanvankelijk overweldigend lijken, maar door stap voor stap, cursus voor cursus vooruit te gaan, kom je er zeker. Het is een leerproces waarin je ontdekt welke vakken je aanspreken en welke minder. Dit helpt je in een latere fase van je studiecarrière een weloverwogen keuze te maken tussen een loopbaan in de industrie of in de farmaceutische zorg.