Dienstverlening
Parodontologie en implantaten
De afdeling Parodontologie en implantaten leidt (postgraduaat)studenten op en verstrekt klinische patiëntenzorg. Patiënten kunnen op de afdeling terecht voor de behandeling van tandvleesproblemen zoals bv. bloedend en ontstoken tandvlees en loskomen van tanden door terugtrekkend tandvlees.
Daarnaast kunnen verloren tanden vervangen worden met implantaten. De afdeling heeft expertise opgebouwd in implantologie: esthetische cases, vervanging van één tand tot tandvervanging met implantaten van een volledige kaak/mond.
De afdeling biedt specialistische zorg voor bovenstaande problemen en is coördinerend stagecentrum voor de specialistenopleiding parodontologie. Er is een multidisciplinaire samenwerking met andere afdelingen van de Kliniek voor Tand-, mond- en kaakziekten of van het UZ Gent.
Patiënten kunnen enkel op de afdeling terecht na verwijzing door hun algemeen tandarts (=inclusief verwijsbrief).
Parodontologie
Behandeling van gingivitis
De behandeling van gingivitis bestaat uit een grondige reiniging van de gebitselementen boven het tandsvlees, en het verbeteren van de mondhygiëne. Het tandvlees zal snel na de behandeling én bij een goede dagelijkse mondhygiëne gedeeltelijk terugrekken (= ontzwellen) en zijn gezonde, roze kleur terugkrijgen.
Behandeling van parodontitis
Bij parodontitis worden de tanden zowel boven als onder het tandvlees grondig gereinigd. Daarbij wordt het tandvlees lokaal verdoofd, verdeeld over twee zittijden waarbij eerst de rechter/linkerzijde van de mond wordt behandeld.
Wanneer parodontitis verder gevorderd is, kan het noodzakelijk zijn het tandvlees tussen de tanden open te maken om alle ontsteking onder direct zicht te verwijderen. Daarbij worden op het einde van de ingreep hechtingen geplaatst die na een week dienen te worden verwijderd.
De behandeling van parodontitis streeft naar het herstel van de parodontale weefsels en kan tot gevolg hebben dat een deel van de tandhals bloot komt te liggen.
Een succesvolle parodontale behandeling is altijd het resultaat van een goede samenwerking tussen de behandelende tandarts-parodontoloog en de patiënt. De zittijden bij de tandarts zijn volstrekt nutteloos wanneer de tanden nadien niet goed onderhouden worden. De tandarts maakt de mond infectievrij, maar het is aan de patiënt om de mond infectievrij te houden.
Implantaten
Een tandimplantaat is een titanium kunstwortel, meestal schroefvormig, die in het kaakbot wordt geplaatst. Titanium is een materiaal dat door het lichaam goed geaccepteerd wordt. Het wordt ook gebruikt bij andere medische toepassingen zoals pacemakers, heup- en knieprotheses en bij stabilisatie van breuken.
Implantaten kunnen één of meerdere tanden vervangen:
- solitaire tand
- partiële brug
- volledige brug
Voorbereiding
Aan het plaatsen van tandimplantaten gaat een grondig onderzoek vooraf. Een tandimplantaat kan enkel geplaatst worden in een gezonde, ontstekingsvrije mond. Dat is belangrijk om problemen op lange termijn te voorkomen. Rond een implantaat zijn immers 100 keer minder bacteriën nodig om een ontsteking te veroorzaken dan rond een tand. Bacteriën kunnen via het speeksel makkelijk van andere plaatsen in de mond naar het implantaatoppervlak bewegen. Vandaar het balang om eventuele parodontale problemen of cariës eerst te behandelen.
In vele gevallen zijn implantaten de eerste keuze om een ontbrekende tand te vervangen bij patiënten die kiezen voor vast herstel. De vaak gave buurtanden hoeven immers niet omslepen te worden om een klassieke brug te maken. Maar er zijn ook indicaties waarbij beter voor een klassieke tandgesteunde brug gekozen wordt. Tijdens het eerste onderzoek wordt met alle factoren rekening gehouden en samen met u naar de beste oplossing gezocht. Dat is daarom niet noodzakelijk een tandimplantaat.
Om een tandimplantaat op een veilige manier te kunnen plaatsen, wordt ook een cone beam CT genomen. Deze 3D-beelden laten toe om de plaats waar een implantaat geplaatst wordt in detail te evalueren. Soms is er onvoldoende kaakbot aanwezig.
Een behandelplan is steeds individueel en op maat van de patiënt, om deze reden kan er enkel advies gegeven worden na een volledige eerste onderzoek op de afdeling.