Populatiemodellen voor klinische onderzoeken in silico
De onderzoeksgroep 'Anatomie en Embryologie' richt binnen deze onderzoekslijn zijn onderzoek (vooral in biomedisch onderzoek en orthopedie) op de veiligheid en werkzaamheid van nieuwe chirurgische technieken en biomedische producten die, na voorafgaand laboratorium- en dieronderzoek, uiteindelijk op mensen worden getest via klinische proeven.
De complete ontwikkelingsketen van een nieuwe chirurgische techniek of implantaat en hun introductie in de klinische praktijk en de medische markt is erg lang en duur. Alternatieve methodes zoals statistische populatiemodellen voor gebruik in mechanische simulatieonderzoeken zijn daarom nodig. Als zodanig kan het testen van virtuele modellen procedures van menselijke kadavers of diertesten elimineren en de last van in-vivo testen op mensen verlichten.
Onderzoeksprojecten
Mechanische pathways bij het ontstaan en de progressie van kraakbeenletsels van het heupgewricht
Het doel van dit project is om de impact van variatie in de anatomie van het heupgewricht op de belastingverdeling tijdens dagelijkse activiteiten te onderzoeken. Hiermee willen we de rol van mechanische oorzaken bij het ontstaan en de progressie van kraakbeenletsels van het heupgewricht verduidelijken door middel van geavanceerde multidimensionale statistieken en gepersonaliseerde belasting- en stressvoorspellingen.
De laatste stap in dit project is deze bevindingen geleidelijk over te brengen naar de klinische praktijk en in de operatiekamer door virtuele pre-chirurgische planning te bieden, nauwkeurig geïmplementeerd tijdens chirurgie, met behulp van de modernste navigatietechnologie.
- onderzoekers: Emmanuel Audenaert, Jan Van Houcke, Matthias Pfeiffer, Dirk Vandermeulen, Gunther Steenackers
- fondsen: Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor Fundamenteel Klinische Mandaten en Mandaten Aspirant Fundamenteel Onderzoek (01/10/2016 - heden)
Computerondersteunde analyse en behandeling van enkel-syndesmose letsels
Het belangrijkste doel van dit project is het onderzoeken van de impact van enkelfracturen geassocieerd met syndesmose letsels op de laadpatronen van het tibiotalaire gewricht op patiëntspecifiek niveau. Hiermee willen we het resultaat op korte termijn verbeteren door de preoperatieve behandelplanning en chirurgische nauwkeurigheid te optimaliseren.
De resultaten op lange termijn zullen worden verbeterd door opheldering van klinische en mechanische risicofactoren voor het ontwikkelen van posttraumatische enkel-artrose.
- onderzoekers: Emmanuel Audenaert, Arne Burssens, Matthias Pfeiffer
- fondsen: Klinisch Onderzoeksfonds (KOF), Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor Mandaten Aspirant Fundamenteel Onderzoek (01/11/2020 - heden)
Anatomische vormvariatie van de lumbosacrale regio
In kader van dit project wordt door middel van statistische vormanalyse een 3D model opgebouwd dat de beenderige morfologische variatie van het bekken en lage lumbale wervelzuil onderzoekt. Deze vormvariatie wordt in verband gebracht met bestaande klinisch-mechanische parameters gelinkt aan het sagittale alignement van de wervelzuil.
Het doel van dit onderzoek is het uitbreiden van fundamentele anatomische kennis in de lumbopelvische regio. Deze kennis vormt de basis voor een beter begrip van de biomechanische implicaties van functionele vormvariaties, en dit kan bijdragen aan het individualiseren van conservatieve therapieën en chirurgische procedures.
- onderzoekers: Emmanuel Audenaert, Jan Van Houcke, Harrold Matthews, Peter Claes, Dominique Adriaens, Tom Van Hoof
Samenwerkingsverbanden
Nationaal
- Gunther Steenackers, MSM (Universiteit Antwerpen)
- Werner De Gersem, onderzoeksgroep Radiotherapie UGent
- Louke Delrue en Eric Achten, dienst Radiologie UZ Gent
- Peter Claes, Dirk Vandermeulen en Harold Matthews, afdeling ESAT - PSI, Beeld- en Spraakverwerking (KU Leuven)
- Dominique Adriaens, vakgroep Biologie, onderzoeksgroep Evolutionaire Morfologie van Gewervelden
Internationaal
- Vikas Khanduja (Cambridge, Verenigd Koninkrijk)
- Bhushan Borotikar, 2D/3D (Brest, Frankrijk)
- Tinashe Mustvangwa, 2D/3D (Kaapstad, Zuid-Afrika)
- N. Smith, opleidingen in 3D-anatomie (Bergen, Noorwegen)
- A. Andersson, Weefselbelasting door DEA en FE modellen (Utah, Verenigde Staten)
Publicaties (in het Engels)
Vragen?
- Emmanuel Audenaert, onderzoeker
- Tom Van Hoof, onderzoeker