In vitro ontwikkeling van gestructureerd runderspierweefsel
De huidige voedselsystemen en landbouwpraktijken, in het bijzonder de vleesproductie, staan onder druk vanwege hun milieueffecten. In deze context is kweekvlees een alternatieve voedselproductiemethode, als aanvulling op de duurzame intensivering van de huidige voedselsystemen, om het totale aanbod van hoogwaardige eiwitten op een duurzame manier te verhogen.
De onderzoeksgroep ‘Medische Celbiologie’ richt zich op de in vitro ontwikkeling van gestructureerd runderspierweefsel dat een potentieel heeft om een milieu- en diervriendelijker alternatief te worden voor conventioneel vlees.
- Totstandbrenging van een cultuur van embryonale runderstamcellen (bESC) en hun myogene differentiatie
- Totstandbrenging van een kweek van geïnduceerde pluripotente runderstamcellen (biPSC) uit somatische cellen (bijvoorbeeld fibroblasten, myoblasten) en hun myogene differentiatie
- Evaluatie van scaffolds voor celondersteuning door middel van statische en dynamische celzaaimethoden waaronder electrospinning, bioreactor en 3D-printing.
We zullen niet alleen 3D in vitro culturen ontwikkelen maar ook spier hypertrofie stimuleren via mechanische en elektrische weefselstimulatoren naar meer volwassen spiervezels.
Onderzoeksproject
Het CUSTOMEAT- onderzoeksproject, gekweekte stamcellen voor het ontwikkelen van vlees
- onderzoekers: Chloë Deelkens en Jolanda van Hengel (in samenwerking met andere faculteiten aan de UGent en het KULAK)
- fondsen: Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor Strategisch Basis Onderzoek, vanaf 1 november 2020 tot heden
Publicaties
Vragen?
- Jolanda van Hengel, onderzoeker