Schouderonderzoek
De onderzoeksgroep 'Orthopedie en Traumatologie' streeft binnen deze onderzoekslijn naar het begrijpen van de onderliggende mechanismen van schouderpijn en het ontwikkelen van optimale behandelingsmethoden om deze te beheersen. Het onderzoek bevat zowel laboratorium- als klinische studies.
Onderzoeksprojecten
Artrose van de schouder
Om de behandeling van patiënten met artrose te optimaliseren wordt er een onderzoek verricht van verschillende factoren die invloeden kunnen hebben op de uitkomst:
- patiënt-gerelateerde factoren: 3D-CT evaluatie van pathologische schouders
- implant gerelateerde factoren: biomechanische studies van verschillende prothesen
- chirurgisch gerelateerde factoren: lange termijn follow-up van specifieke chirurgische technieken
- onderzoekers: Lieven De Wilde, Alexander Van Tongel, Anne Karelse, Matthijs Jacxsens, Stijn Herregodts, Matthijs Verhaeghe, Jan Herregodts, Dominiek Vandenbosch
Betere behandeling van sleutelbeenproblematiek
Het onderzoek focust zich zowel op traumatisch lijden (ac luxatie, clavicula fractuur, sc luxatie) als degeneratief lijden (ac artrose, sc artrose).
- onderzoekers: Alexander Van Tongel, Lieven De Wilde, Ian Peeters, Stijn Herregodts, Tanneke Palmans, Kelly Berckmans
Schouderdatabase
Samen met de TerBrugGen-schoudergroep wordt een database opgesteld voor de evaluatie van schouderproblemen. Zo kunnen patiënten beter opgevolgd worden en kunnen eventuele behandelingen bijgesteld worden.
- onderzoekers: Alexander Van Tongel, Lieven De Wilde, Anne Karelse, Bart Berghs, Tom Van Isacker, Hans Van der Bracht, Joris Beckers, Lotte Vertuyft, Pieter Pierrreux
Samenwerkingsverbanden
- Plasma spraying in samenwerking met vakgroep Toegepaste Fysica UGent (Prof. R. Morent, Prof. N. De Geyter)
- Vergelijkende anatomie in samenwerking met faculteit Diergeneeskunde UGent (Prof. P. Cornillie) en de vakgroep Anatomie KULAK (Prof. E. Vereecke)
- Schouderrevalidatie in samenwerking met vakgroep Revalidatiewetenschappen UGent (Prof. A. Cools)