Info voor nieuwe studenten in de master Geneeskunde

Hartelijk welkom in de masteropleiding Geneeskunde. Neem een goede start door onderstaande informatie grondig door te nemen.

Ontdek de masteropleiding tijdens de introductiemomenten

Algemeen introductiemoment 

Tijdens het introductiemoment maak je kennis met je medestudenten, de opleiding en de faculteit. Je ontvangt heel wat praktische informatie zodat de start van het academiejaar vlot kan verlopen.

Jouw aanwezigheid is een absolute aanrader!

  • Wanneer? maandag 23 september 2024 van 10u30 - 12u00.
  • Waar? Campus UZ Gent, ingang 42, 3e verdieping, leslokaal 3.1  
  • Registreer je aanwezigheid

Introductiemoment vaardigheidsonderwijs in de opleiding Geneeskunde

Tijdens dit introductiemoment maakt een docent van het skillslab jou wegwijs in het vaardigheidsonderwijs in de opleiding Geneeskunde. Ook voor dit introductiemoment is jouw aanwezigheid is een absolute aanrader!

  • Wanneer? dinsdag 24 september 2024 van 09u00 - 12u00.
  • Waar? Campus UZ Gent, ingang 42, 2e verdieping, skillslab 
  • Registreer je aanwezigheid

Maak kennis met de digitale tools van de UGent

Ufora - online leeromgeving

Op Ufora vind je informatie en studiemateriaal met betrekking tot de masteropleiding Geneeskunde, aankondigingen van de lesgevers over hun vak en kan je communiceren met medestudenten.

Oasis - administratieve omgeving

Hier staan je administratieve gegevens verzameld. Log in met je UGent-account en wachtwoord.

      • Je vakkenpakket (=curriculum) registreren en goedkeuren (handleiding goedkeuren curriculum)
      • Je persoonlijke lesrooster bekijken
      • Attesten downloaden (inschrijvingsbewijs, attest voor NMBS)
      • ...

Meer weten over de andere digitale tools van de UGent?

Registreer je curriculum

Nadat je bent ingeschreven aan de UGent, moet je jouw curriculum registreren en voorleggen ter goedkeuring;

  • Ga naar oasis.ugent.be en meld je aan met je UGent-gebruikersnaam en -wachtwoord.
  • Bekijk het instructiefilmpje voor gedetailleerde instructies

Aankoop cursusmateriaal  

De studentenvereniging (Vlaamse Geneeskundige kring of VGK) staat in voor de praktische organisatie van de boekenverkoop. De aankoop van cursussen en handboeken gebeurt steeds aan het begin van elk semester.

  • Wat moet je bestellen en hoe? Een week voor het begin van het semester wordt het nodige materiaal voor de desbetreffende jaren online gezet op de website van de Vlaams Geneeskundige kring en kan je je bestelling plaatsen. Je hebt steeds tijd tot de zondag (23u59) (voor de eerste dag van het semester) om het materiaal te bestellen en te betalen. 
  • Waar kan je je bestelling afhalen? In de eerste week van het semester kan je je bestelling ophalen aan het lokaal van het VGK. Om dit vlot te laten verlopen werkt het VGK met afhaalmomenten per jaar. De communicatie hierover wordt gepost op de UFORA-infosite van het VGK (let op: vergeet je niet in te schrijven voor deze UFORA-cursussite) en via de facebookgroep van 1ste master. Meer info vind je op de website van de Vlaams Geneeskundige kring

Verder worden er voor de opleiding ook nog medisch materiaal en de syllabussen uitgedeeld. Het medisch materiaal verloopt via dezelfde methode enkel vindt dit midden oktober, begin november plaats. De syllabussen worden verdeeld door Acco Gent. Deze bestelling zal je kunnen afhalen in de Accowinkel. De proffen geven vaak in hun eerste les aan of en welke syllabussen je nodig het voor het desbetreffende vak. 

Je eerste les

Inschrijven voor academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 augustus. Nadat je ingeschreven bent, kan je je lesrooster raadplegen via de link ‘Mijn kalender op oasis.ugent.be.

Moet ik niet geziene opleidingsonderdelen uit het bachelorprogramma van de UGent nog inhalen? 

Neen, maar het is wel belangrijk dat je het volgende weet…. 

Geïntegreerd klinisch eindexamen 

In 3e master moet elke student het geïntegreerd klinisch eindexamen of GKE (= masterproef 3) afleggen. Tijdens dit examen worden volgende eindcompetenties getoetst: 

  • In staat zijn klinische problemen op te lossen gepresenteerd als (schriftelijke of) 1  computervragen over toegepaste klinische kennis. 
  • In staat zijn klinische, communicatieve, farmacotherapeutische en redeneervaardigheden te demonstreren in een klinische context. 
  • In staat zijn een patiënt met een klinisch probleem uit de eindtermen te ondervragen en te onderzoeken, hierover een differentieel diagnose te formuleren en de aanpak te verantwoorden. 
  • In staat zijn klinische casussen uit de stages samen te vatten en te analyseren,  hierover een zoekvraag te formuleren, deze te beantwoorden via gericht literatuuronderzoek, en hieruit een voor de praktijk relevante conclusie te formuleren. 

De casussen kunnen uit alle domeinen komen, ook uit domeinen waarover je – door een hiaat in jouw opleidingtraject – in mindere mate theoretische kennis hebt opgebouwd. Ook voor het doorlopen van de stage is het belangrijk dat je al theoretische kennis van alle geneeskundige domeinen beheerst. Dit betekent dat je via zelfstudie de klinische blokken uit de bacheloropleiding (van de UGent) opfrist/bestudeert. Concreet gaat dit over “problemen neus, keel, oor, hals en mond”, “problemen van borst en urogenitaal stelsel” en “problemen van huid en ogen”. Meer info kan je terugvinden in het opleidingsprogramma van de bachelor in de geneeskunde.

Masterproef

Wat is een masterproef?

De masterproef is een werkstuk waarin de student onder begeleiding van een promotor (en eventueel copromotor) blijk geeft van een analytisch en synthetisch vermogen en van een zelfstandig probleemoplossend vermogen op academisch niveau. Het werkstuk weerspiegelt de algemeen kritisch-reflecterende ingesteldheid en de onderzoeksingesteldheid van de student. Het schrijven van de masterproef in de masteropleiding Geneeskunde bestaat uit twee delen: masterproef 1 (1ste master) en masterproef 2 (2de master). 

Onderwerp kiezen

In het reguliere traject kiezen studenten in 3e bachelor Geneeskunde het onderwerp van hun masterproef. Aangezien jij direct start in de masteropleiding Geneeskunde zal je nog een onderwerp moeten kiezen. 
Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de masterproefcoördinator voor het vastleggen van je onderwerp en promotor. 

Vraag je buddy aan

De overstap naar een andere universiteit kan uitdagend zijn. Je kent misschien nog niemand, moet werken met nieuwe onderwijstools en je vindt je weg op de campus nog niet altijd even gemakkelijk. Een buddy kan je helpen om je weg te vinden op de faculteit en in de masteropleiding Geneeskunde. 

Wegwijs op de campus

Bekijk het campusplan

Vragen over studeren

De studiebegeleiding en trajectbegeleiding van het monitoraat nemen initiatieven om het studeren vlotter en efficiënter te laten verlopen.

Summer School voor NARIC-studenten

De VUB, UGent, KUL en UA organiseren samen een 'summer school' voor alle geneeskundestudenten met een niet-EER diploma. Tijdens deze 5-daagse ontmoet je andere NARIC-studenten, oefen je de communicatievaardigheden zoals gebruikelijk voor de Vlaamse context en maak je kennis met enkele belangrijke aspecten van de Belgische gezondheidszorg. Nadat je deelgenomen hebt aan de Summer School voel je je beter voorbereid om aan de masteropleiding geneeskunde te beginnen.

Studentenverenigingen

Beschikbare faciliteiten

Volg de faculteit op sociale media

→  X

Niet gevonden wat je zocht?

→   Heb je vragen rond huisvesting, kosten of studietoelagen?