Kerstinterviews 2020

Ans Baeyens, professor vakgroep Structuur en Herstel van de Mens

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De collega’s van mijn onderzoeksteam hebben me meer dan eens verrast. 2020 was het jaar van de kleine, hartverwarmende attenties. Soms vond ik een kaartje op mijn bureau of sinterklaaskoekjes. Die kleine verassingen maakten een moeilijk jaar draaglijker.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

De indrukwekkende ‘trein’ van satellieten van Elon Musk. Ik stond met mijn kinderen in de tuin te kijken naar de fonkelende lichtjes die door de hemel gleden. Het besef dat de wetenschap hiertoe in staat is, maakte me nederig.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Ik zou dolgraag met mijn gezin naar Tanzania op reis gaan. Ik bezocht het land in 2003 en mijn mond viel open van de onvoorstelbare schoonheid. Hopelijk kan ik mijn kinderen en man volgend jaar Serengeti Nationaal Park tonen.  

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Avondwandelingen met het gezin. In plaats van na het eten in de zetel neer te ploffen of achter mijn bureau te gaan zitten, gingen we op stap. Tijdens die wandelingen leerden we de kinderen om bomen en planten te herkennen. We maakten er een spelletjes van: wie kan als eerste raden welke plant dit is?

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik ga heel graag uit eten, van frietjes tot sterrenrestaurants. Maar dé ontdekking van dit jaar was de kookkunsten van mijn kinderen. Eerst deden ze het uit verveling, maar gaandeweg begonnen ze er plezier in te scheppen. Ze maakten panna cotta, vis, cake, taart. Af en toe brandde er eens iets aan, maar wat een aanwinst om twee extra koks in huis te hebben!

Zet je een kerstboom?

Die staat er al. Toch zijn we als gezin niet zo verknocht aan de feestdagen. Sinds de lockdown leven we in een warme, gezellige cocon. Die hechte band valt of staat niet met een feestdag.

Céline Everaert, onderzoeker vakgroep Biomoleculaire Geneeskunde

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Vakgroepmanager Emmy Van Quickelberghe is een godsgeschenk. Elke vakgroep heeft iemand nodig die vergaderingen inplant en alles goed bijhoudt. Zeker voor een grote vakgroep zoals de onze is dat onontbeerlijk. Emmy is zo iemand. Dankzij haar winnen collega’s en ikzelf veel tijd.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Samen met mijn oom organiseer ik elk jaar een jazzfestival. Dit jaar waren we erin geslaagd om Lionel Loueke te strikken, best een grote naam. Maar toen gebeurde corona. Gelukkig verscheen in die periode Loueke’s nieuwe album, HH, waardoor ik toch van zijn muziek kon genieten. Nog een tip: het GUM. Anders dan veel wetenschapsmusea is deze niet saai of voorspelbaar. Je ontdekt bijvoorbeeld de rol van chaos en twijfel in de wetenschap.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Een vaccinatie tegen het coronavirus. Ik mis het om buiten te komen en vrijwilligerswerk te doen, en de draad van mijn gewone leven terug op te pakken.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Omdat ik lang stilzit achter mijn bureau en weinig sport ben ik dit jaar gestart met yoga, via een app met de opvallende naam ‘Neerwaartse hond’. Stel je daar geen ontspanningsoefeningen bij voor: het is een vrij actieve en inspannende vorm van yoga. Je moet bijvoorbeeld vaak ‘planken’: steunen op je onderarmen en tenen en met je lichaam een zo recht mogelijke plank maken.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Zuurdesembrood. Eigenlijk wilde ik gewoon brood bakken, maar ik kon geen gist vinden. Ik begon me in te lezen over zuurdesembrood en hoe je moederdeeg maakt. Intussen zijn mijn zuurdesembroden populair: ik deel ze uit aan vrienden en familie.

Zet je een kerstboom?

Ja hoor. Toen ik klein was ging ik met mijn ouders naar de Kouter in Gent. De kinderen mochten de boom kiezen, op voorwaarde dat ze die zelf naar huis droegen. Voor dit jaar moet ik nog een boom kopen, maar het zal niet op de kouter zijn: dat is te ver van huis om te dragen.

Dirk Cambier, professor en vakgroepvoorzitter vakgroep Revalidatiewetenschappen

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Het klinkt misschien melig en kerstboodschapperig, maar het is dankzij de inzet van álle facultaire medewerkers dat we de corona-epidemie het hoofd konden bieden. In alle diensten en vakgroepen moesten mensen schakelen en opnieuw schakelen, innoveren en veerkrachtig blijven. Mijn vrees dat corona voor veel burn-outklachten zou zorgen, is gelukkig geen bewaarheid geworden.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Nadat ik verschillende management- en psychologie-boeken had gelezen – in het begin van de lockdown overtuigde ik mezelf dat ik boeken met een ‘meerwaarde’ moest lezen –, maakte ik de overstap naar ontspannende non-fictie. Een heel vermakelijk boek is ‘Een huis vol’ van Bill Bryson. Bryson weet de geschiedenis van alledaagse huishoudelijke voorwerpen op een onderhoudende manier uit te leggen. Waarom heeft iedereen een peper- en zoutvaatje in huis? En waarom heeft een vork vier tanden?

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Ik zou heel graag de marathon van Barcelona lopen. De editie van dit jaar ging niet door. Logisch ook als je weet dat er gemiddeld 20.000 mensen starten, de helft niet-Spanjaarden. Hopelijk gaat de editie van 7 november 2021 wel door. Ik heb me alvast ingeschreven. Maar eigenlijk kan het nieuwe jaar niet stuk, corona of niet: ik word grootvader van een kleinzoontje!

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Ik heb Twitter ontdekt. Het is een fascinerende sociale netwerktool. Het is tegelijk een echokamer van meningen – sommige heel hard en zuur –, en een rijke bron aan informatie. Vanuit professioneel oogpunt biedt het heel wat kansen.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik weet niet hoe het komt, maar dit jaar ben ik meer vleesvervangers gaan eten, zoals feta, mozzarella, halloumi, quorn. Misschien omdat het aanbod in de supermarkten meer in het oog sprong? Hoe het ook zij, als rasechte vleeseter heb ik ontdekt dat vlees niet altijd hoeft.

Zet je een kerstboom?

Mijn vrouw en ik hebben een mobiele kerstset die perfect in een curverbox past. Na de zomer hebben we namelijk besloten om een appartementje aan de kust te huren, om niet altijd in ons eigen kot te zitten. En dan nemen we de mobiele gezelligheid gewoon mee. Handig toch?

Eric Mortier, professor vakgroep Fundamentele en Toegepaste Medische Wetenschappen, gedelegeerd bestuurder UZ Gent en eredecaan

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Decaan Piet Hoebeke. We kennen elkaar al lang, toch blijft de manier waarop Piet zichzelf heruitvindt me verrassen. Ook in deze crisis is hij erin geslaagd om zowel voor het ziekenhuis als voor de faculteit zinvolle en creatieve oplossingen te bedenken.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

De wijze waarop jonge mensen omgaan met de coronacrisis. Ze krijgen vaak kritiek omdat ze de coronamaatregelen aan hun laars zouden lappen. Ik heb ze op een andere manier leren kennen. De meeste jongeren respecteren de regels en steken de handen uit de mouwen om kwetsbare groepen te helpen. Wat een veerkracht hebben ze ook: hoewel de tweede golf zwaarder weegt, houden ze toch de moed erin.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Ik heb niet echt een lijstje van dingen die ik absoluut wil gedaan hebben. Het gewone is vaak al bijzonder genoeg. Een praatje slaan met een boekhandelaar. Een gesprek met vrienden. Gezellig tafelen. Dat mis ik het meest. Als dat sociale aspect volgend jaar terugkomt, ben ik een gelukkig mens.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Ik woon vlakbij het Gentse natuurgebied De Blaarmeersen, maar tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik daar zelden ging wandelen. Ik nam er de tijd niet voor. Nu gaan mijn vrouw en ik regelmatig op pad, de vochtige graslanden doorkruisend, wandelend in de stilte. Het is de ideale vorm van onthaasting.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik heb ontdekt dat take away meer is dan alleen pizza en Chinees. Ik was blij verrast dat er zoveel geweldige restaurants zijn die lekker en verfijnd eten aan huis leveren. Het aanbod is enorm. Maar het liefst eet ik toch op restaurant.

Zet je een kerstboom?

Het is een traditie die ik graag in ere houd. De boom en de lichtjes symboliseren voor mij hoop: hoe donker en kil de dagen ook zijn en hoe neerslachtig we ons soms ook voelen, het komt allemaal goed.

Frank Vermassen, professor vakgroep Structuur en Herstel van de Mens, lid facultair bestuur, lid Raad van Bestuur UGent en hoofdarts UZ Gent

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De weerbaarheid van de studenten heeft mij verrast. Alles waar een klassiek studentenleven uit bestaat – les volgen, andere studenten ontmoeten, uitgaan met vrienden – viel weg, of moest anders aangepakt worden. En toch hielden de meeste studenten de moed erin. Chapeau.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Veel tijd voor culturele ontdekkingen was er niet. Wat ik wel van dichtbij heb mogen ervaren, is de fenomenale inzet en solidariteit van het ziekenhuispersoneel en de facultaire medewerkers om de crisis te bedwingen. Zelfs bij de tweede golf, toen de maatschappelijke steun voor de zorg fel was geslonken, was er nog altijd een positieve vibe.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Ik zou graag op missie gaan naar Kivu, een provincie in het oosten van Congo. Ik wil daar een chirurgische unit mee helpen oprichten binnen een bestaand ziekenhuis en dringende operaties uitvoeren.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Gewoonlijk kom ik laat thuis van het werk. Maar dit jaar was anders. Ik bracht meer tijd door met mijn vrouw en dochtertje. Al maak ik me geen illusies: als de coronacrisis voorbij is, zal ik weer langere dagen maken. Maar ik ga erop letten om het niet meer zo laat te maken als vroeger, dat was soms extreem.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik heb het plezier van koken ontdekt. Of eerder: van koken met toewijding. In plaats van vlug iets klaar te maken, zoek ik een culinaire uitdaging. Ik probeer er iets bijzonder van te maken en durf al eens te experimenteren.

Zet je een kerstboom?

Ik moest wel. Onmiddellijk na Sinterklaas eiste mijn dochter een boom, die moest en zou er komen.

Hannelore Denys, professor vakgroep Inwendige ziekten en Pediatrie, binnenkort academisch secretaris

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Ik wil graag de studenten in de bloemetjes zetten, ook al zijn het strikt genomen geen medewerkers. De manier waarop zij in volle coronacrisis insprongen in woonzorgcentra en het ziekenhuis verdient respect. Wat een onbaatzuchtig enthousiasme, wat een idealisme!

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Twee tv-series die ik iedereen kan aanbevelen: de HBO-reeks Chernobyl en de Netflix-serie The Queens Gambit, over een jong meisje dat een groot schaaktalent blijkt. Ik was ook onder de indruk van ‘The Mirror and the Light’ van Hillary Mantel. Het is een prachtige historische roman die nog maar eens aantoont dat mensen koppig dezelfde fouten blijven maken.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Het ‘Start 2 Run’-programma afwerken. Ik heb de app al jaren op mijn telefoon staan. De eerste sessies, waarbij ik vijf kilometer loop, lukken nog. Maar dan zakt de motivatie weg: ik begin met tegenzin mijn loopschoenen aan te trekken of laat ze aan de kant staan. Hopelijk slaag ik er in 2021 in om het trainingsschema eindelijk af te werken.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Online vergaderen. Natuurlijk is het fijn om mensen in het echt te zien, maar de tijd die vrijkomt door van thuis uit te werken en aan congressen deel te nemen, vind ik een voordeel. Niet dat alles vanaf nu online moet, het is meer een kwestie van het juiste evenwicht te vinden tussen online en fysieke meetings.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik heb ontdekt dat geduld een lekkere deugd is. Met vier kinderen, veel naschoolse activiteiten en een drukke job is er doorgaans weinig  tijd om te koken. Corona heeft daar verandering in gebracht. Tegenwoordig nemen we de tijd om te koken. Een stoofpotje. Zalm roken. Worstenbroodjes maken. Zelfs de kinderen zijn aan het bakken geslagen, al is het nog steeds mama die de afwas doet.

Zet je een kerstboom?

Die staat er al sinds november. We konden de kerstsfeer niet snel genoeg in huis halen. Over naaldverlies hoef ik me in elk geval geen zorgen te maken: de boom is uit kunststof.

Kirsty de Fluiter, vakgroepmanager Structuur en Herstel van de Mens

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De collega’s in de zorg krijgen veel lof toegezwaaid, en terecht. Maar ook de inspanningen van collega’s die alles doen om het onderwijs te laten doorgaan mogen gezien worden. Om de leerstof op een veilige, educatieve en prikkelende manier aan te bieden, moeten ze out of the box denken. Ik vind het heel knap wat zij doen. Dat geldt ook voor de onderzoekers, natuurlijk.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

De samenhorigheid. Corona zorgde niet alleen voor een golf van besmettingen, ze zorgde ook voor een golf van solidariteit. Mensen zoeken manieren om contact te houden. Zelf speel ik af en toe met vrienden online ‘escape room’, dat is een interactief spel waarbij je puzzels en raadsels binnen een bepaalde tijd moet oplossen.  

Wat wil je in 2020 afvinken van je bucketlist?

Ik zou graag gaan skiën in het Finse Lapland. Mijn vriend en ik zagen onlangs een documentaire over de regio. Het zag er magisch uit.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Lange wandelingen met vrienden. Ik heb gemerkt dat de gesprekken diepgaander zijn dan wanneer we op café zitten of bij iemand thuis. Er is geen muziek, geen geroezemoes op de achtergrond, geen afleiding. Alleen het geluid van je voetstappen en elkaars stem.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik heb Yotam Ottolenghi ontdekt, de wereldberoemde Israëlische-Britse kok. Niet al zijn gerechten weten me te overtuigen, maar wat ik interessant vind: hij leert me ingrediënten gebruiken waar ik zelf niet aan zou denken. Zoals komijn. Ik had wel een zo’n potje staan, maar nu weet ik tenminste wanneer ik het kan gebruiken.

Zet je een kerstboom?

We zijn volop aan het verbouwen. Alles in huis is bedekt onder een dun laagje stof. Ik zie het niet zitten om dagelijks de kerstboom af te stoffen.

Leen Aper, beleidsmedewerker Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd? 

De praktijkassistenten van het skillslab. Lesgeven is voor hen niet zomaar een nevenactiviteit: ze doen het met overgave en bezieling. En dat is bijzonder als je weet dat het voor hen niet evident is om naast hun hoofdberoep ook nog eens tijd vrij te maken om vaardigheidstrainingen te geven.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Mijn twee favoriete boeken van 2020 zijn ‘Bult’ van Marieke De Maré en ‘Op aarde schitteren we even’ van Ocean Vuong. Het zijn twee poëtische boeken over complexe menselijke gevoelens. De Maré beschrijft heel mooi hoe mensen naar elkaar kunnen toegroeien. En Vuong verwoordt op een hartverscheurende manier hoe het is om gewrongen te zitten tussen werelden. 

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

2020 zou mijn culturele jaar worden. Een jaar van toneelvoorstellingen, exposities en optredens. Maar corona torpedeerde die plannen. Hopelijk kan ik in 2021 deze cultuur wel opsnuiven.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Door een reis in de Franse Alpen ben ik naar sterren beginnen kijken. Ik heb daar voor het eerst de Melkweg met het blote oog gezien. Hoe indrukwekkend, die strook ontelbare lichtjes waar je middenin zit. Als ze in het nieuws een golf meteorieten aankondigen, speuren we met het gezin vanuit onze tuin het hemelgewelf af.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Dadelballetjes. Eigenlijk lust ik geen dadels, maar voeg ze samen wat noten en cacao in een keukenmachine, maak van het plakkerige mengsel balletjes, rol ze door wat geraspte kokos en het resultaat is verrassend lekker, voedzaam en gezond.

Zet je een kerstboom?

We zijn vorig jaar de uitdaging aangegaan om de kerstboom te laten ‘overzomeren’ in de tuin en in de winter weer in huis te halen. Het resultaat is, grappig genoeg, een melancholische boom: de prachtig versierde takken hangen wat pruilerig naar beneden.

Lennart Martens, professor vakgroep Biomoleculaire Geneeskunde

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Curriculummanager Laura Boets heeft fantastisch werk geleverd tijdens de coronacrisis. Ze ving de voortdurende wijzigingen in het les- en examenrooster perfect op en was altijd bereikbaar. Van Charlotte Crokaerts, de beleidsmedeweker onderzoek, was ik ook onder de indruk. Charlotte was altijd perfect op de hoogte en wist de werkprocessen goed te stroomlijnen.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

De manier waarop viroloog Steven Van Gucht communiceert over de coronapandemie. Hij vervult die publieke rol met verve. Als ik hem op televisie zie of op de radio hoor, denk ik: wauw, dat zou ik niet kunnen. Zo kalm, zo beheerst, helder en met een zachte autoriteit die vertrouwen inboezemt.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Met onze gloednieuwe campervan richting Noorse fjorden trekken. We hebben al enkele testritjes gemaakt door Vlaanderen. De campings waren weliswaar dicht, maar gelukkig waren er veel mooie bosrijke gebieden met wandel- en jaagpaden langs vaarten waar je één dag mag staan.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Het gemak waarmee we tegenwoordig online vergaderen. Dat was ooit anders. Vroeger was er weinig animo voor online meetings en er liep altijd wel iets mis: een microfoon die niet aanstond, iemand die er niet in slaagde om verbinding te maken. Nu loopt dat allemaal vrij vlot en zijn de vergaderingen efficiënter.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

De maaltijdboxen van sommige supermarkten. Het is misschien geen haute cuisine, maar lang niet slecht hoor! Je leert bovendien gerechten bereiden waar je misschien zelf nooit op was gekomen. En last but not least: je blijft bespaard van lange wachtrijen en besmettingsgevaar.

Zet je een kerstboom?

Een kerstboom is moeilijk verenigbaar met een kat. Ons huis is wel voorzien van kertversiering en mooi verlichte kerstkegels.

Lore Timmermans, curriculummanager vakgroep Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De collega’s van de opleiding en de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen. Toen ik in maart was gestart als curriculummanager brak de coronacrisis uit. Gevolg: nauwelijks fysieke contacten en ontmoetingen met collega’s. Toch ben ik geweldig ontvangen, ook online, alsof ik al jaren voor de vakgroep werk.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Het mooiste wat ik dit jaar heb gezien, is het noorderlicht in Noorwegen. Ik was er in februari. Het heeft iets onwerkelijks, die grote groene lichtgolven die dansen aan de hemel. Het licht beweegt, daalt en zwiert tot de hemel explodeert in groen. En plots dooft het uit en blijf je verbijsterd achter.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Een van mijn beste vriendinnen woont in Zuid-Afrika. Al vijf jaar. En elk jaar beloof ik haar te bezoeken. Het kwam er maar niet van. Corona hielp natuurlijk niet. Hopelijk lukt het volgend jaar wel.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Naar het werk fietsten. Hoewel ik sportief ben – twee keer per jaar neem ik deel aan een triatlon –  durf ik al eens de auto te nemen naar het werk, zeker als het regent of als ik wat later ben opgestaan. Ik heb me voorgenomen om vanaf nu elke dag naar het werk te fietsen, 26 kilometer heen en terug.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Mijn vriend en ik hebben er een gewoonte van gemaakt om een paar keer per maand, in het weekend, pannenkoeken te bakken. Geen pannenkoeken met een speciale twist, gewoon lekker klassieke pannenkoeken met kandijsuiker of confituur. Meer moet het soms niet zijn.

Zet je een kerstboom?

Nee. Ik vind kerst best gezellig, maar ik denk dat ik minder aan deze feestdagen hecht dan de meeste mensen. Gezelligheid en warmte zijn voor mij niet verbonden met een bepaalde periode, al heb ik wel veel lichtjes opgehangen, zowel binnen als buiten. Zelfs het hondenhuisje is versierd met lichten.

Luc Martens, professor vakgroep Mondgezondheidswetenschappen, voorzitter opleidingscommissie Tandheelkunde

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Beleidsmedewerker onderwijs Anne Magherman en curriculummanager Mieke De Cokere hebben me geweldig goed geholpen om mijn lessen coronaproof te maken. Terwijl veel collega’s en ik niet goed wisten hoe we dit best aanpakten, wisten Anne en Mieke perfect wat te doen. Zonder hen was het nooit gelukt.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaard. Het boek vertelt één dag uit het leven van een 56-jarige verpleegkundige. Het lijkt banaal op het eerste gezicht, maar dat is het niet. Het boek is zo rijk aan emoties en bespiegelingen, alsof een heel mensenleven vervat zit in die ene dag. Prachtig.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Enkele jaren geleden ben ik een mondzorgproject gestart in een afgelegen dorpje in Nepal, dat in 2014 zwaar werd getroffen door een aardbeving. Samen met twee masterstudenten bieden we kinderen gratis mondscreening aan en voeren we noodbehandelingen uit. Omdat ik dit academiejaar, dat meteen ook mijn laatste is, niet kon teruggaan, hoop ik eind 2021 terug te keren en een trektocht te maken in de Himalaya.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Ik wil veel blijven wandelen. 10.000 stappen per dag halen bleek in coronatijd niet zo moeilijk. Meestal wandel ik op reis, maar nu is het een soort drug geworden, een gezonde drug. Zo heb ik trouwens de Leiestreek, waar ik al veertig jaar woon, beter leren kennen.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Peka, een Kroatisch stoofpotje met lamsvlees. Het is een specialiteit uit Dalmatië, in het zuidwesten van het land. Het vlees en de groenten worden bereid onder een gietijzeren koepel, een peka, en bedekt met gloeiende sintels. Het duurt uren voor het gerecht klaar is, maar het lange wachten wordt beloond.

Zet je een kerstboom?

Twee zelfs, maar dan kleintjes kunstboompjes. Mijn vrouw en ik zijn kleiner gaan wonen, dus veel plaats voor een grote boom is er niet.

Marisa Van De Velde, secretariaatsmedewerker Decanaat

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?  

Zoveel mensen hebben dit jaar het beste van zichzelf gegeven. Het viel me op dat de grens tussen werk en privé bij veel collega’s vervaagde: het telewerken hield niet op. De kerstvakantie komt dan ook als geroepen. Ik hoop dat de collega’s zichzelf wat rust gunnen en kunnen opladen.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

De extra tijd die ik kon doorbrengen met mijn drie kinderen. Al moet ik eerlijk zeggen: als ze zich druk gedroegen wenste ik dat ik op kantoor was.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

De donkere eikenhouten deurlijsten en plafonds afschuren en wit schilderen. Al tien jaar kijken we naar die donkere planken: we mochten er niets aan veranderen omdat het een huurhuis was. Volgend jaar is het huis van ons. Ik kan niet wachten om het houtwerk op te frissen.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Zoals veel mensen gingen we vaak wandelen. Ik woon in Oudenaarde: wandelroutes genoeg dus. Meestal namen we dezelfde route, langs de Schelde en over verschillende bruggen: dat vonden de kinderen geweldig. Ik ga proberen die gewoonte vast te houden.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Ik heb samen met mijn dochters zandkoekjes gemaakt. Ik hou niet zo van knoeien en smossen in de keuken, maar omdat we geen vormpjes hadden mochten ze hun handen gebruiken. Plezier verzekerd!

Zet je een kerstboom?

Ik heb dit jaar een kunstkerstboom gekocht die je simpel en snel in elkaar kan zetten. Tenminste, dat dacht ik, tot ik de verschillende onderdelen zag.

Mirko Petrovic, professor en vakgroepvoorzitter vakgroep Inwendige Zieken en Pediatrie

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Voor mij was Frank Vermassen, lid van het facultair bestuur en hoofdarts van het UZ Gent, in deze coronatijden de juiste man op de juiste plek. Altijd aanspreekbaar, altijd bereid om te luisteren, flexibel, en als dat nodig was kon hij snel knopen doorhakken. Natuurlijk besef ik dat veel collega’s, en dan kijk ik vooral naar mijn vakgroep, de voorbije maanden schitterend werk hebben verricht, buiten de schijnwerpers.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Begin dit jaar herlas ik ‘De pest’ van Albert Camus. Het boek is 73 jaar oud en brandend actueel. Camus voorvoelde hoe mensen zouden reageren als ze in de greep zijn van een dodelijke ziekte. Hij is op zijn sterkst als hij de rollercoaster van emoties beschrijft: de angst, de kwetsbaarheid, de onvoorspelbaarheid. Wie een beschrijving wil van de huidige pandemie, raad ik ‘In tijden van besmetting’ aan van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Mensen uit mijn omgeving vinden dat ik meer moet bewegen. Ze hebben gelijk. Ik weet nog niet zeker wat ik ga doen, liefst iets gezond én veilig. Ik overweeg tai chi, een Chinese bewegingskunst die de spieren en gewrichten losmaakt. Als geriater weet ik dat veel Chinese ouderen tai chi beoefenen. Misschien moet ik het nu eindelijk zelf proberen.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Veel lezen. Ik was een fervente lezer toen ik jong was. Maar door onderzoek, vergaderingen, reizen naar het buitenland en andere verplichtingen daalde mijn leestijd. De voorbije maanden heb ik gemerkt hoeveel ik dat heb gemist, lezen, en hoeveel houvast boeken me bieden.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

De Afghaanse keuken. Mijn vrouw en ik wilden iets nieuws proberen. We bestelden op goed geluk een afhaalgerecht bij Saffraan, een Perzisch-Afghaanse restaurant in het Gentse. Het bleek een schot in de roos: de smaken zijn heel uitgebalanceerd en verfijnd. 

Zet je een kerstboom?

Absoluut. Het is een traditie waar ik aan vasthoud. Niet alleen omdat het gezellig is, maar vooral omdat het voor mij een moment is van zelfreflectie en bezinning gevolgd door een nieuw en hoopvol perspectief.

Peter De Paepe, professor vakgroep Fundamentele en Toegepaste Medische Wetenschappen en diensthoofd Spoedgevallen UZ Gent

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

Ik heb veel respect voor het maatschappelijke en politieke engagement van collega Petra De Sutter. Ze is veel meer dan een boegbeeld voor transgenders. Petra koppelt een wetenschappelijke benadering – een grondige analyse van elk dossier – met empathie en een oprecht idealisme.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeijffer, een roman die het massatoerisme aan de kaak stelt. Ik las het tijdens de eerste coronagolf, wat best ironisch is. Inmiddels weten we dat het massatoerisme de eerste golf heeft aangewakkerd. Dat stemt tot nadenken. Misschien moeten we anders gaan reizen en toerisme tot zijn juiste proporties terugbrengen.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Ik zou volgend jaar graag een groot zomerfeest organiseren voor vrienden en familie. Om het einde van de pandemie te vieren. Een feest zonder mondmaskertjes, handgel of afstandsregels. Maar zo’n feest kan natuurlijk alleen plaatsvinden als corona ook echt bedwongen is.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Meer fietsen. Toen ik afgelopen maanden in de buurt van Merelbeke fietste, waar ik woon, stond ik versteld van de mooie stukjes natuur die ik nooit eerder had gezien. Ik wil ook vaker naar het werk fietsen.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Tijdens de tweede coronagolf is een nieuw sushirestaurant geopend in Merelbeke. En niet zomaar een sushirestaurant: alles is kraakvers en super verfijnd, de rijst is perfect en de vis is overheerlijk. We zijn intussen vaste klanten.

Zet je een kerstboom?

Mijn dochter heeft dit jaar de boom uitgekozen. Het was een lange zoektocht, want hij moest perfect zijn. De kerstboom reikt tot aan het plafond van de living.

Robrecht Raedt, professor vakgroep Hoofd en Huid en diensthoofd Animalarium

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De proefdierverzorgers van het animalarium. Voor hen was 2020 een zwaar jaar. Corona zette het onderzoek op een lager pitje waardoor veel dieren geëuthanaseerd werden. Dat heeft hen geraakt.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Het nieuws dat België na bijna 500 dagen een regering heeft. Ik was er niet meer gerust in. Politici modderden wat aan en er was niemand die het voortouw nam, terwijl de coronacrisis volop woedde. De nieuwe federale regering stemt me hoopvol. Het is een sterke équipe.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

Gewoonlijk stel ik me een sportief doel, zoals een marathon of een lange fietstocht. Maar volgend jaar wil ik een grote sprong voorwaarts maken op wetenschappelijk vlak. Ik wil mijn onderzoek rond epilepsie op een hoger niveau tillen en, wie weet, uitgenodigd worden als keynote-spreker op een groot internationaal congres over neurowetenschappen.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Na het avondeten wandelen met mijn vrouw en onze honden. Voor corona zag ik mijn vrouw alleen ’s ochtends en ’s avonds. Nu ik noodgedwongen van thuis uit werk en niet moet pendelen vanuit Merchtem, is er meer rust en tijd voor elkaar. Ik ben veel waarde gaan hechten aan ons avondlijke wandelingen.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Dankzij mijn vrouw ben ik gezonder gaan eten. Als het aan mij ligt eten we dagelijks worst met rode kool of frietjes. Maar tegenwoordig staan er veel lekkere vegetarische recepten op het menu. Mijn favoriet is spaghetti met courgette en berloumi, de Belgische variant van halloumi.

Zet je een kerstboom?

O ja. We schamen ons niet voor de kitscherige gezelligheid van de kerstdagen. Ons huis hangt vol lichtjes, en tot 5 januari zal je hier vaak Mariah Carey horen, de onvervalste koningin van de kerstliedjes. En er is een kerstkaartje in de maak: een foto van onze pups bij de kerstboom met een kerstmuts op.

Simon Vanneste, student en praeses HILOK

Welke facultaire medewerker heeft jou het voorbije jaar verrast of geïnspireerd?

De snelheid en het enthousiasme waarmee professor Dirk Cambier in maart overschakelde naar online-lessen vond ik straf. De eerste coronagolf was nog maar begonnen of er stonden al filmpjes online. Hij polste ook regelmatig naar het welzijn van de studenten.

Wat is het beste wat je in 2020 hebt gehoord, gelezen of gezien?

Het nieuws dat er goed werkende vaccins zijn ontwikkeld tegen het coronavirus. Ik spreek namens veel studenten als ik zeg dat de maatregelen tegen de verspreiding van het virus enorm wegen. Ik mis het om dingen te organiseren en vrienden terug te zien. Wat me dit jaar ook heeft aangegrepen, is de huwelijksverjaardag van mijn ouders. Ze zijn al dertig jaar getrouwd, langer dan ik leef, en hun liefde is nog altijd levendig en mooi.

Wat wil je in 2021 afvinken van je bucketlist?

1000 kilometer lopen. Momenteel ben ik nog aan het revalideren. Ik sukkel al een tijdje met een scheenbeenvliesontsteking. Hopelijk ben ik tegen volgend jaar fit genoeg om langzaam op te bouwen en het hele jaar door te blijven lopen. Er komt in elk geval tijd vrij: ik werk nu mijn educatieve master af.

Welke gewoonte uit 2020, toch een bijzonder jaar, zou je willen meenemen naar de toekomst?

Krijttekeningen maken voor mijn grootouders, op de stoep van het rusthuis. Bij elk bezoek laat ik een kleine boodschap achter. Ik zag het kinderen ooit doen en vond het een mooi gebaar. Zo blijft de herinnering iets langer.

Wat is jouw culinaire ontdekking van 2020?

Mijn vriendin heeft me bananenbrood leren maken. Het is een ideale snack voor een sporter: gezond, energierijk en vullend. Een ander lekker vegetarisch gerecht dat ik door heb leren kennen: een quinoa-pannetje met kikkererwten, avocado, citroen en heerlijk zachte, warme tomaten.

Zet je een kerstboom?

Niet op kot. Ik vind het zonde om een kerstboom te kopen en vervolgens weg te gooien. Mijn ouders zetten wel een boom, maar geen klassieke: ze hebben een kerstboom van gevlochten wilgentakken.