Ontsluiten van academische kennis voor het brede publiek
Wetenschappelijk onderzoek gebeurt niet in een vacuüm, maar te midden van de samenleving. Daarom vindt de faculteit het belangrijk om een vertaalslag te maken naar het brede publiek en zich niet te beperken tot de verspreiding van onderzoeksresultaten in de academische wereld.
Enerzijds willen we onderzoekers hierin professionaliseren. Anderzijds organiseren en participeren we ook aan faculteitsbrede fysieke én online initiatieven om het brede publiek over ons onderzoek te informeren.
Inzetten van social media voor wetenschapscommunicatie
We bieden diverse professionaliseringsinitiatieven aan om onderzoekers te leren werken met social mediatools voor gerichte en kwaliteitsvolle wetenschapscommunicatie.
- Kies het juiste kanaal voor jouw wetenschapscommunicatie
- Your first steps as a researcher on Twitter: How do I use Twitter / Twitterworkshop
- Your first steps as a researcher in Instagram
- Your first steps as a researcher on Linkedin
Wat als je te maken krijgt met negatieve reacties en hatespeech?
Media-awareness: hoe breng je je onderzoek op kwaliteitsvolle wijze in pers en media
Onderzoekers voelen zich vaak onwennig om met hun onderzoek naar de pers te stappen, of wanneer ze zelf benaderd worden door journalisten. De persdienst van de Universiteit Gent deelt tips & tricks om onderzoekers wegwijs te maken in de werking van pers en media.
Facultaire Instagrampagina voor wetenschapscommunicatie Fact.Ge.Wijs
In 2022 ging de faculteit van start met de facultaire Instagrampagina ‘Fact.Ge.Wijs’, om laagdrempelig naar het brede publiek te communiceren over onderzoek. Vakgroepen, decanaat en het Kenniscentrum Gezondheidszorg Gent leveren hiervoor samen content aan.
Wil je zelf ook graag een bijdrage leveren aan Fact.Ge.Wijs? Neem dan contact met anne.magherman@ugent.be
Dag van de Wetenschap: Fact.Ge.Wijs@Campus
Jaarlijks vindt op de laatste zondag van november de Dag van de Wetenschap plaats, het grootste wetenschapsfestival van Vlaanderen. Wij nemen jaarlijks deel met een brede waaier aan activiteiten.
Educatief aanbod: Fact.Ge.Wijs@School
De faculteit voorziet ook een educatief aanbod voor leerkrachten en leerlingen, waarbij ze kunnen kennismaken met diverse aspecten van onderwijs en onderzoek in de faculteit. Dit aanbod wordt jaarlijks geactualiseerd.
- Cas en Kato zijn trots op hun mond
- Developmental Coordination Disorder (DCD): motorische ontwikkelingsproblemen
- Gehoor en lawaai
- Genetica: van (DN)A tot Z(ebravis)
- Gezonde mond koffers
- Iedereen gamer! Serieus?!
- Lea en Leo van EHBO: levensreddende handelingen binnen handbereik
- Maak kennis met de biologie van moleculen
- Mediarichtlijnen suïcidepreventie op school
- Mondgezondheid: inspiratiegids
- Mondgezondheid: reizende tentoonstelling
- Onderzoek naar HIV-genezing
- Ontdek "The voice"!
- Ook zo moe? We fiksen dat!
- Silver: een serious game die de geestelijke gezondheid van jongeren versterkt
- Sportwetenschappen in de praktijk: bezoek aan Sport Science Lab Jacques Rogge
- Suïcidepreventie: info voor scholen
- Tandenproject met Flos en Bros
- Van ‘moetivatie’ naar ‘goesting’ voor Lichamelijke Opvoeding: de leerkracht als motiverende coach
- Virtuele rondleiding radiotherapie
- Wat is een biobank en waarom verzamelen we menselijk lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek?
- Workshop DNA
- Workshop toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts
Vlaamse PhD Cup
Jaarlijks worden zo’n 2.000 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt op de radar van het grote publiek. Daar wil de Vlaamse PhD Cup verandering in brengen. De wedstrijd spoort pas gepromoveerde doctors aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen. In het kader van het beleid Maatschappelijke Outreach van de faculteit, willen we onze onderzoekers stimuleren om hieraan deel te nemen.
Na een 4-daagse mediatraining onder leiding van experten leren de geselecteerde deelnemers de kern van hun jarenlange onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van 3 minuten.
De inzet: een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro. Daarnaast wordt een publiekswinnaar gekozen die ook op de nodige media-aandacht mag rekenen. Bovendien nodigt de Universiteit van Vlaanderen zowel de winnaar als publiekswinnaar uit om een videocollege te geven en biedt Academia Press de winnaar de kans om een boek te publiceren.
Onze faculteit was de voorbije jaren zeer succesvol in deze PhD-cup. In 2022 werd dr. Eline Lievens van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen de winnaar en haalde ze tevens de publieksprijs binnen. In 2023 werd dr. Clara Leyns van de vakgroep Revalidatiewetenschappen knap derde. Ben jij de volgende?
Eline Lievens legt uit waarom je moet deelnemen aan de PhD Cup.
De winnende pitch van Eline Lievens uit de PhD Cup van 2022
De bronzen pitch van Clara Leyns uit de PhD Cup van 2023
Ontwikkelen van Virtual Tours voor wetenschapscommunicatie
Om het brede publiek een (online) blik op onderzoek en onderzoeksinfrastructuur te bieden, zijn ook 360°-opnames van onderzoeksactiviteiten een mogelijke tool. De faculteit biedt hiervoor de nodige ondersteuning.
Virtual Tours kunnen onder andere ingezet worden voor het ontwikkelen van een educatief aanbod voor leerkrachten en leerlingen en in functie van een online activiteit voor de Dag van de Wetenschap.
Actueel masterproefonderzoek delen met het brede publiek
In onze faculteit werken jaarlijks ongeveer 1000 studenten een masterproef af, waarbij ze zich verdiepen in domeinspecifiek onderzoek. Ze maken ook een populariserende samenvatting om te delen met het brede publiek. Deze samenvattingen kunnen worden geconsulteerd op een breed toegankelijk online platform.
Expertendatabank
Wil je als onderzoeker en expert ook je stem laten horen in de media of op congressen? Schrijf je dan zeker in op de expertendatabank van de Vlaamse Overheid. Journalisten of contentmakers raadplegen die databank wanneer ze op zoek zijn naar een expert over een bepaald onderwerp.
Universiteit van Vlaanderen
De Universiteit van Vlaanderen wil wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek. Ze maken videocolleges en podcasts over thema’s die maatschappelijk relevant zijn en antwoord geven op vragen die leven in de maatschappij.
De Universiteit van Vlaanderen is een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid, VRT, Knack en de Vlaamse Universiteiten.
Menu Wetenschapscommunicatie binnen UGent
De UGent neemt verschillende initiatieven om de relatie tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren.