Sports Medicine and Muskuloskeletal Research Unit Ghent

Onderzoekslijn Sports Medicine

Blessurepreventie

Deze onderzoeksgroep verricht onderzoek naar het beter begrijpen van de complexe ontstaansmechanismen van sportblessures. We gebruiken hierbij onder andere innovatieve wearables, biomechanische bewegingsanalyse, physical performance, constante risk monitoring en machine learning technieken. Eens de ontstaansmechanismen van het letsel beter is gekend, wordt een (individueel) blessurepreventief programma samengesteld en geïmplementeerd in de sport. Tenslotte wordt nagegaan in welke mate dit programma effectief zorgt voor een daling van sportblessures.

Spier- en peesletsels

Spier- en peesletsels zijn in vele sporten de meest voorkomende blessures. Deze onderzoeksgroep bestudeert de relatie tussen het oplopen van letsels en de belasting van het spier- en peesapparaat, onder andere aan de hand van innovatieve medische beeldvormingstechnieken zoals elastografie en fMRI. De onderzoeksresultaten zijn erg nuttig in zowel de preventie als de revalidatie van deze letsels en kunnen de sporter beter begeleiden in een veilige terugkeer naar de sport. 

Onderzoekslijn Musculoskeletale Revalidatie

Gewrichtsdisfunctie

We verrichten onderzoek naar een beter inzicht in de pathomechanica en revalidatiemodaliteiten bij een gestoorde gewrichtsfunctie, voornamelijk ter hoogte van de schouder,  knie- en het enkelgewricht. Het onderzoek is gericht op klinische evaluatie en interventie van de betrokken gewrichten.

Evidence based behandelrichtlijnen

In de revalidatie van musculoskeletale letsels is het belangrijk om op een wetenschappelijk gebaseerde, maar ook klinisch relevantie manier een adequaat oefenprogramma aan te bieden aan de patiënt. Deze onderzoeksgroep onderzoekt via biomechanische studies (EMG, 3D-analyses, kwantitatieve echografische onderzoeken) watde effecten zijn van specifieke oefeningen op de spierrekrutering en kinematica, dit zowel bij   gezonde personen (sporters), als bij specifieke patiëntenpopulaties. Ook vernieuwende revalidatietechnieken worden onderzocht op hun effectiviteit, en op basis van deze resultaten worden specifieke behandelstrategieën uitgewerkt. De onderzoeksresultaten begeleiden de kinesitherapeut in het werkveld in de behandelstrategie van diverse aandoeningen.  

Medewerkers

Zelfstandig Academisch Personeel en gastprofessoren

Prof. dr. Ann Cools

Prof. dr. Roel De Ridder

Prof. dr. Annelies Maenhout

Prof. dr. Philip Roosen

Prof. dr. MD Adelheid Steyaert

Prof. dr. MD Luc Vanden Bossche

Prof. dr. Erik Witvrouw

Postdoctorale onderzoekers

Dr. Dorien Borms

Dr. Valentien Spanhove

Dr. Evi Wezenbeek

Predoctorale onderzoekers

Drs. Robbe Cappelleman

Drs. Emile Cloet

Drs. Camilla De Bleecker

Drs. Sander Denolf

Drs. Evy Deschaumes

Drs. Ewoud Jacobs

Drs. Dries Pieters

Drs. Lauren Pringels

Drs. Jasper Stubbe

Drs. Dominiek Vandenbosch

Drs. Stefan Vermeulen