Onderwijs

Geschiedenis, wat doe je daarmee?

"Geschiedenis, wat doe je daarmee?" De kans is groot dat die vraag jou wel al eens is gesteld wanneer je vertelt dat je geschiedenis studeert of van plan bent eraan te beginnen. Veel zulke vraagstellers (en misschien ook wel jijzelf als student of studiekiezer?) beseffen niet hoe waardevol een diploma geschiedenis is op de arbeidsmarkt en hoeveel kanten je ermee uit kan. Om jou (en die bemoeizieke oom op familiefeesten) daarvan te overtuigen laten we oud-studenten zelf aan het woord. Wat ze vandaag doen loopt sterk uiteen, maar stuk voor stuk zijn ze in een boeiende job terechtgekomen, van (sport)journalist over digitaal strateeg tot "personal historian" of zelfs literair auteur. Laat je inspireren door de getuigenissen in onze brochure "Historici en hun jobs"!

Geschiedenis, wat doe je daarmee?
Welke kanten kun je zoal uit met een diploma geschiedenis? Negen alumni vertellen het jou in deze inspirerende brochure!

Ik studeer geschiedenis!

Hoe ziet het leven van een student geschiedenis eruit? Wat is het leukst aan de opleiding? Welke opdrachten krijg je zoal? Waarin verschilt het academisch hoger onderwijs van het secundair onderwijs en hoe zit dat met die bachelor- en masterproef?

Ontdek hieronder het verhaal van onze studenten.

 

Ben je benieuwd naar de troeven van de opleiding geschiedenis? Wat maakt de opleiding zo boeiend? Moet je bepaalde voorkennis hebben als je de opleiding wil volgen? Over welke kwaliteiten, interesses moet je beschikken? Welke carrièremogelijkheden zijn er?

Onze proffen leggen het graag aan je uit.

Wil je meer weten? Raadpleeg de studiekiezer of kom langs op een van onze infomomenten.

Bachelor

In de driejarige Bacheloropleiding krijg je een brede vorming. Je maakt je allerlei technieken en redeneervaardigheden eigen en ontwikkelt een onderzoeksattitude. Wanneer je afstudeert als Bachelor in de Geschiedenis beschik je over een goede kennis van niet alleen de historische perioden, maar ook van de humane en sociale wetenschappen. Je hebt kritisch inzicht in maatschappelijke processen en structuren en hebt geleerd een wetenschappelijke en dus kritische houding aan te nemen tegenover het verleden en het heden. Als Bachelor in de geschiedenis leer je historisch onderzoek uit te voeren en de resultaten van dat onderzoek zowel schriftelijk als mondeling voor te stellen aan een breed publiek. Dit stelt je in staat deel te nemen aan maatschappelijke debatten. Bovendien kun je, via de minor, terugvallen op een grondige introductie in een andere humane of sociale wetenschap.

Minor in de geschiedenis

Studenten kunnen binnen een andere opleiding kiezen voor een minor in de geschiedenis. Dit minortraject biedt je bovendien de kans als Bachelor uit een andere richting via een verkort traject in te stromen in de Masteropleiding geschiedenis.

Master

In de Masteropleiding krijg je de kans je te specialiseren in één periode en/of thema, waarover je een eindverhandeling (of "scriptie") schrijft.  Als Master in de Geschiedenis ben je dus in staat zelfstandig wetenschappelijk onderzoek in de geschiedenis te verrichten; je kan een probleemstelling formuleren en de onderzoeksresultaten in een correcte en vlot leesbare taal neer te schrijven. Daarnaast ben je vertrouwd met vaktechnische en themaspecifieke vaardigheden en weet je in te spelen op maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

We hebben een scriptiedatabank aangelegd met alle eindverhandelingen geproduceerd aan de vakgroep Geschiedenis, vanaf 1891 tot vandaag, meestal met een pdf erbij.

Educatieve Master

Na elke bacheloropleiding van de UGent kun je starten met een educatieve master (EduMa). Een educatieve master bereidt je voor op een job als leraar in het onderwijs met focus op het secundair onderwijs (2de en 3de graad), het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs. Ook buiten het onderwijs is een diploma van de educatieve masteropleiding relevant. In de online studiekiezer is de  educatieve master geschiedenis terug te vinden als "Educatieve Master of Science in de cultuurwetenschappen (geschiedenis)".

Educatieve Master (verkort traject)

Wie al een masterdiploma op zak heeft, kan een verkort traject van de educatieve master volgen, met een belasting van  60 studiepunten tegenover 120.

Doctoreren

Heb je na je masterproef de smaak van het historisch onderzoek te pakken? Dan is doctoreren misschien iets voor jou. Een chronologisch overzicht van alle succesvolle doctoraatsverdedigingen aan onze vakgroep vind je via deze link naar de academische bibliografie van de UGent.