Algemene bronnen, encyclopedieën en woordenboeken
Elektronische bronnen: algemene bronnen, woordenboeken en encyclopedieën / Electronic resources: general resources, dictionaries and encyclopaedias
-
Letterenhuis
Agrippa is het inventarissysteem van het AMVC dat online kan worden geraadpleegd. Het bevat brieven (meer dan 325.000 beschrijvingen), affiches (bijna 11.000 beschrijvingen), foto's, handschriften en iconografie.
-
Algemeen Nederlands Persbureau fotoarchief / ANP
Het Algemeen Nederlands Persbureau fotoarchief (ANP) bevat een ruime selectie gedigitaliseerde foto's uit de handgemaakte plakboeken van 1956 tot 1996, aangevuld met scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956.
-
BelgicaPress
BelgicaPress van KBR biedt toegang tot meer dan honderd gedigitaliseerde, Belgische kranten (1814-1970).
-
Database of Latin Dictionaries
Database of Latin Dictionaries omvat verschillende Latijnse woordenboeken die onder te brengen zijn in drie categorieën, met name woordenboeken met vertalingen naar moderne talen, woordenboeken met semantische en etymologische verklaringen voor Latijnse woorden in het Latijn en historische Latijnse woordenboeken.
-
Dictionnaire des Peintres belges du XIVe siècle à nos jours
Dictionnaire des peintres belges heeft betrekking op het leven en het werk van ongeveer 6300 kunstschilders en behandelt zowel de grote als de meer bescheiden vertegenwoordigers van de Belgische schilderkunst, gaande van Van Eyck tot Delvaux.
-
Dictionary of Old English Web Corpus
De Dictionary of Old English Web Corpus is een online databank die bestaat uit ten minste één exemplaar van elke Oud-Engelse tekst. In sommige gevallen wordt meer dan één exemplaar opgenomen, als het significant is omwille van het dialect of de datum.
-
DOAJ : Directory of Open Access Journals
De Directory of Open Access Journals omvat open access, peer-reviewed tijdschriften die voor het merendeel doorzoekbaar zijn op artikelniveau. Het doel van het project is om alle onderwerpen en talen te beslaan.
-
EWN : Etymologisch Woordenboek van het Nederlands
Het EWN is een wetenschappelijk etymologisch woordenboek voor het moderne bovenregionale Nederlands.
-
Google Scholar
Google Scholar is een vrij toegankelijke zoekmachine van Google, waarin de inhoud van wetenschappelijke literatuur (artikels, pre-print, datasets...) van erg diverse disciplines is samengebracht.
-
Grieks/Nederlands Woordenboek
Dit is de online editie van het woordenboek Grieks/Nederlands, een lexicon op Oudgriekse teksten van Homerus tot in de 2e eeuw n. Chr.
-
Historische woordenboeken Nederlands en Fries
Online historische woordenboeken Nederlands en Fries.
-
JSTOR
JSTOR biedt toegang tot meer dan 12 miljoen wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken en primaire bronnen in 75 disciplines.
-
Le Grand Robert de la langue française
Online woordenboek Le Grand Robert de la langue française.
-
MLA International Bibliography & Directory of Periodicals
MLA International Bibliography & MLA Directory of Periodicals biedt gedetailleerde bibliografische informatie over meer dan 2 miljoen publicaties die betrekking hebben op literatuur, literatuurtheorie, dramatische kunsten, folklore, taal, taalkunde, pedagogie, retoriek en compositie, en de geschiedenis van het drukken en uitgeven.
-
OED : Oxford English Dictionary Online
Online woordenboek Oxford English Dictionary.
-
Periodicals Archive Online
Periodicals Archive Online bevat het archief van honderden gedigitaliseerde tijdschriften over kunst, Humanities en sociale wetenschappen. UGent heeft een abonnement op collecties 1 en 2 van deze ProQuest-databank.
-
Proquest databases
Het Proquest-platform biedt webtoegang tot verschillende grote databases en collecties. De databanken zijn gegroepeerd in vakgebieden; Kunst, Economie, Bibliotheek- en Informatiekunde, Linguïstiek, Literatuur & Taal, Psychologie, Sociale Wetenschappen.
-
Scopus
Scopus is een grote databank met abstracts en citaties van wetenschappelijke tijdschriften, boeken en conferentieverslagen. Scopus bundelt zowel alfa, beta en gamma wetenschappen in één omgeving.
-
UniCat : virtual Belgian union catalogue
Unicat is de overkoepelende catalogus voor de bibliotheken in België. Het is de opvolger van de CCB (Collectieve Catalogus België) en bevat circa 14 miljoen records van alle universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek van België.
-
Van Dale woordenboeken
UGent heeft een licentie voor de Dikke Van Dale en vele andere Van Dale woordenboeken
-
Vroegmiddelnederlands Woordenboek
Het VMNW is een wetenschappelijk woordenboek dat toegang geeft tot een groot aantal bronnen: woorden en hun betekenis(sen) uit de ruim 2.200 ambtelijke bescheiden uit de dertiende eeuw, antroponiemen en toponiemen, woorden en namen van personages uit literaire teksten, etc. Het VMNW blijft een woordenboek bij het Corpus-Gysseling.
-
Woordenboek der Nederlandsche Taal
Deze onlineversie van het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het eerste onderdeel van het GTB (Geïntegreerde Taal Bank) project 'Historische woordenboeken van het Nederlands online'. Het bevat trefwoorden in de huidige spelling, woordenboekartikelen en subtrefwoorden. Bij de trefwoorden zijn links opgenomen naar beschikbare dialectkaarten (o.a. de Taalatlas van Noord en Zuid), naar het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands en het Etimologiewoordeboek van Afrikaans en naar afbeeldingen van planten en dieren.
-
Woordenboek Latijn/Nederlands
De inhoud van de webeditie van het Woordenboek Latijn-Nederlands wordt regelmatig geactualiseerd met verbeteringen en aanvullingen en verschilt van de paperback- en gebonden uitgave (inclusief cd-rom). De webeditie biedt onder meer geavanceerde zoekmogelijkheden zoals het specifiek zoeken op Nederlandse woorden die in de verklarende teksten voorkomen.
-
WorldCat
Via Worldcat kan je tegelijk in bibliotheekcollecties uit alle landen van de wereld zoeken. OCLC beheert het grootste netwerk van bibliotheken.
-
WoS : Web of Science
ISI Web of Science bevat meer dan 10.000 high-impact tijdschriften uit de alfa- en beta-wetenschappen en de sociale wetenschappen, aangevuld met de proceedings van meer dan 120.000 internationale conferenties.