Literatuur Germaanse talen
Elektronische bronnen Literatuur Germaans Talen
-
Acta Sanctorum
De databank Acta Sanctorum bevat de tekst van de 68 volumes van de Acta Sanctorum, gepubliceerd in Antwerpen en Brussel door het genootschap van de Bollandisten (1643-1940).
-
Agrippa : Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven
Agrippa is het inventarissysteem van het AMVC dat online kan worden geraadpleegd. Het bevat brieven (meer dan 325.000 beschrijvingen), affiches (bijna 11.000 beschrijvingen), foto's, handschriften en iconografie.
-
Algemeen Nederlands Persbureau fotoarchief / ANP
Het Algemeen Nederlands Persbureau fotoarchief (ANP) bevat een ruime selectie gedigitaliseerde foto's uit de handgemaakte plakboeken van 1956 tot 1996, aangevuld met scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956.
-
Athenaeum: Index of Reviews and Reviewers 1872-1900
Athenaeum was een weekblad dat tussen 1828 en 1923 in Londen werd uitgegeven en een breed scala aan onderwerpen in de literatuur, de schone kunsten, de muziek, het theater, de politiek en de volkswetenschappen bestrijkt.
-
BDSL : Bibliographie der deutschen Sprach- und Literaturwissenschaft
De BDSL is een internationale bibliografie door de universiteitsbibliotheek van Frankfurt am Main met als focus Duitse literatuur en literatuurwetenschap.
-
BLTVN : Bibliografie van de Literaire Tijdschriften in Vlaanderen en Nederland
De Bibliografie van de Literaire Tijdschriften in Vlaanderen en Nederland (BLTVN) biedt een historisch overzicht van de inhoud van de belangrijkste literaire tijdschriften in Vlaanderen en Nederland.
-
BNTL : Bibliografie Nederlandse Taal en Literatuurwetenschap
De BNTL bevat Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse titels van publicaties over Nederlandse taal- en letterkunde uit de periode 1940 tot heden (dus geen primaire literatuur), waar mogelijk met een link naar de digitale volledige teksten.
-
Brepolis Medieval and Early Modern Bibliographies
Gecombineerd zoeken in de online bibliografieën IMB (International Medieval Bibliography), BCM (Bibliographie de Civilisation Médiévale) en IBHR (International Bibliography of Humanism and the Renaissance) biedt toegang tot 14 eeuwen Europese geschiedenis (300-1700).
-
C19: The Nineteenth Century Index
C19 is een zoekmachine voor 19de-eeuwse boeken, tijdschriften, officiële documenten, kranten en archieven.
-
CEN : Catalogus Epistularum Neerlandicarum
De CEN is een catalogus van de tot op heden ontsloten brieven berustend in de collecties van samenwerkende Nederlandse erfgoedinstellingen. De CEN ontsluit meer dan 2 miljoen brieven geschreven in de vroegmoderne en moderne tijd (ca. 1500 - heden).
-
Centraal Bestand Kinderboeken - CBK
Het Centraal Bestand Kinderboeken bevat ruim 345.000 beschrijvingen van (voornamelijk) Nederlandstalige kinderboeken, tijdschriften en centsprenten, en circa 72.000 beschrijvingen van boeken en tijdschriftartikelen over jeugdliteratuur, aanwezig in Nederlandse en Vlaamse instellingen.
-
Chronicling America: Historic American Newspapers
Doorzoek de historische kranten (1789-1963) van de Verenigde Staten of gebruik de U.S. Newspaper Directory om informatie te vinden over Amerikaanse kranten gepubliceerd tussen 1690 en nu.
-
Dictionary of Old English Web Corpus
De Dictionary of Old English Web Corpus is een online databank die bestaat uit ten minste één exemplaar van elke Oud-Engelse tekst. In sommige gevallen wordt meer dan één exemplaar opgenomen, als het significant is omwille van het dialect of de datum.
-
Dictionary of the Scots Language
Dictionary of the Scots Language is een historisch woordenboek van het Schots vanaf de twaalfde eeuw en maakt A Dictionary of the Older Scottish Tongue (DOST) en The Scottish National Dictionary (SND) gezamenlijk doorzoekbaar.
-
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.
-
Early Dutch Books Online
Early Dutch Books Online geeft full-text toegang tot boeken uit de Bijzondere Collecties van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland en de universiteitsbibliotheken van Amsterdam en Leiden.
-
Early European Books
Early European Books (EEB) biedt toegang tot een uiteenlopend aanbod van gedrukte bronnen uit Europa of in Europese talen van vóór 1701.
-
EEBO : Early English Books Online
Early English Books Online bevat de full-text van de oudste gedrukte boeken uit het Engels taalgebied.
-
Eighteenth Century Collections Online (ECCO)
ECCO bevat werken die in de 18e eeuw in het Verenigd Koninkrijk zijn gepubliceerd, samen met duizenden belangrijke werken uit Amerika en elders (boeken, pamfletten, essays, etc). De database is gebaseerd op de English Short Title Catalogue en is voornamelijk in het Engels, maar bevat ook andere talen.
-
EWN : Etymologisch Woordenboek van het Nederlands
Het EWN is een wetenschappelijk etymologisch woordenboek voor het moderne bovenregionale Nederlands.
-
Historische woordenboeken Nederlands en Fries
Online historische woordenboeken Nederlands en Fries.
-
ISTC : Incunabula Short Title Catalogue
De Incunabula Short Title Catalogue is de internationale databank van 15de-eeuwse Europese drukwerken, opgezet door de British Library en met bijdragen van instellingen uit de hele wereld.
-
Jahresberichte für deutsche Geschichte
Jahresberichte für deutsche Geschichte is een jaarlijkse bibliografie van Duitse geschiedenis.
-
LiteRom online
LiteRom bevat de volledige tekst van auteursinterviews en boekrecensies van Nederlandstalige literatuur vanaf 1900 die verschenen zijn in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen.
-
Narrative Sources
Narrative Sources geeft een overzicht van verhalende bronnen uit de middeleeuwse Nederlanden.
-
OED : Oxford English Dictionary Online
Online woordenboek Oxford English Dictionary.
-
OTA. The Oxford Text Archive
De OTA is een repository van full-text literaire en linguïstische bronnen in meer dan 25 talen.
-
Project Muse
Project MUSE biedt full text toegang tot prestigieuze tijdschriften op het gebied van humanities en social sciences.
-
Rossetti Archive
Het Rossetti-archief faciliteert de wetenschappelijke studie van Dante Gabriel Rossetti, de schilder, ontwerper, schrijver en vertaler die volgens zowel John Ruskin als Walter Pater de belangrijkste en meest originele artistieke kracht was in de tweede helft van de negentiende eeuw in Groot-Brittannië.
-
STCN : Short Title Catalogue Netherlands
De Short-Title Catalogus Nederland is de retrospectieve nationale bibliografie van Nederland voor de periode 1540-1800; ook opgenomen zijn summiere beschrijvingen van Nederlandse (post-)incunabelen.
-
STCV : Short Title Catalogus Vlaanderen
De Short Title Catalogus Vlaanderen is een online bibliografie van in Vlaanderen gedrukte boeken uit de zeventiende en achttiende eeuw.
-
Trench Journals and Unit Magazines of the First World War
Een uitgebreide archiefcollectie zeldzame tijdschriften door en voor militairen van alle landen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
-
Vroegmiddelnederlands Woordenboek
Het VMNW is een wetenschappelijk woordenboek dat toegang geeft tot een groot aantal bronnen: woorden en hun betekenis(sen) uit de ruim 2.200 ambtelijke bescheiden uit de dertiende eeuw, antroponiemen en toponiemen, woorden en namen van personages uit literaire teksten, etc. Het VMNW blijft een woordenboek bij het Corpus-Gysseling.
-
Woordenboek der Nederlandsche Taal
Deze onlineversie van het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het eerste onderdeel van het GTB (Geïntegreerde Taal Bank) project 'Historische woordenboeken van het Nederlands online'. Het bevat trefwoorden in de huidige spelling, woordenboekartikelen en subtrefwoorden. Bij de trefwoorden zijn links opgenomen naar beschikbare dialectkaarten (o.a. de Taalatlas van Noord en Zuid), naar het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands en het Etimologiewoordeboek van Afrikaans en naar afbeeldingen van planten en dieren.
-
ZDB : Zeitschriftendatenbank
De ZDB bevat bibliografische records over tijdschriften vanaf de 16de eeuw, wereldwijd, in alle talen, met informatie over de holdings in 4000 Duitse (en enkele buitenlandse) bibliotheken.
Bekijk zeker ook de algemene bronnen, encyclopedieën en woordenboeken